Elinvoimainen Espoo -ohjelma
Elinvoimainen Espoo -ohjelma on yksi neljästä Espoon poikkihallinnollisesta kehitysohjelmasta valtuustokaudella 2021–25. Poikkihallinnolliset kehitysohjelmat ovat yhteistyöalustoja, joissa kehitämme kokeillen ja pilotoiden innovatiivisia ratkaisuja Espoo-tarinan mukaisesti yhdessä kumppanien kanssa.
Valtuuston asettamien tavoitteiden mukaan Elinvoimainen Espoo -ohjelma:
- käynnistää Espoon alueella kokeilujen ja kumppanuuksien avulla strategisesti entistä paremmin kaupungin elinvoimaa lisääviä ja vetovoimaa kasvattavia toimintoja,
- kokeilee ja kehittää toimintamuotoja siten, että kaupunki kumppaneineen profiloi Espoon innovatiiviseksi tulevaisuuden työn kaupungiksi, jossa korkean osaamisen alat vahvistuvat ja kasvavat sekä jossa syntyy monipuolisesti niitä tukevien ja niiden tarvitsemien alojen uusia työpaikkoja,
- edistää ja ideoi uusia toimintatapoja, jotka parantavat ja sujuvoittavat nuorten, pitkäaikaistyöttömien, osatyökykyisten ja maahanmuuttajien työllistymistä,
- sparraa elinvoima-tulosalueen kehittymistä kaupungin kaikkea toimintaa innovatiivisesti ja laadullisesti kehittäväksi toiminnaksi,
- monipuolistaa ja vahvistaa osallistavaa asukas- ja kumppanuustoimintaa.
Ohjausryhmään kuuluu poliittisia luottamushenkilöitä ja kaupungin viranhaltijoita. Katso luottamushenkilöiden yhteystiedot.
Luottamushenkilöt
Kai Mykkänen (kok.), ohjausryhmän puheenjohtaja
varajäsen Kari Jääskeläinen (kok.)
Päivi Puntila (RKP), ohjausryhmän varapuheenjohtaja
varajäsen Bosse Lönnqvist (RKP)
Kerttu-Liisa Kilpijoki (kok.)
varajäsen Marju Silander (kok.)
Gyan Dookie (vihr.)
varajäsen Satu Raudasoja (vihr.)
Marko Tolonen (KD)
varajäsen Ville Koskela (KD)
Milla Suominen, nuorisovaltuutettu
Viranhaltijat
Mervi Heinaro, elinvoimajohtaja, ohjelman omistaja
varajäsen Jukka Mäkelä, kaupunginjohtaja
Olli Isotalo, teknisen toimen johtaja
varajäsen Torsti Hokkanen, kaupunkisuunnittelujohtaja
Harri Rinta-Aho, kasvun ja oppimisen toimialan johtaja
varajäsen Tapio Erma, toisen asteen koulutuksen johtaja
Jutta Takala, henkilöstöjohtaja
varajäsen Teemu Haapalehto, maahanmuuttoasioiden päällikkö
Harri Paananen, elinkeinojohtaja
varajäsen Susanna Tommila, kulttuurijohtaja
Pysyvät asiantuntijat
Teemu Haapalehto, maahanmuuttoasioiden päällikkö
Ulla Kangas, kehityspäällikkö, työllisyyspalvelut
Katja Sjöholm, kehittämispäällikkö, palvelukehitys
Susanna Tommila, kulttuurijohtaja, kulttuurin tulosyksikkö
Jaana Tuomi, toimitusjohtaja, Enter Espoo Oy
Saija Äikäs, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari
Ohjelmapäällikkö
Maarit Viik-Kajander, erityisasiantuntija
Viestintävastaava
Ira Ensio, viestintäasiantuntija
Ohjausryhmän kokoukset:
- 15.11.2021
- 15.12.2021
- 18.1.2022
- 31.1.2022
- 28.2.2022
- 21.3.2022
- 4.4.2022
- 30.5.2022
- 13.6.2022
- 11.8.2022
- 12.9.2022
- 10.10.2022
- 14.11.2022
- 12.12.2022.
Pöytäkirjoja voi tiedustella osoitteesta viestinta.elinkeino@espoo.fi.
Ohjelman tausta ja tarkoitus
Ohjelma käynnistyy koronapandemian, sote- ja TE2024 -uudistusten myllerryksessä. Kaupungin tehtävä muuttuu ja elinvoiman merkitys kaupungin tekemisessä vahvistuu. Tämä näkyy myös Espoo-tarinassa, joka profiloi kaupunkimme Suomen elinvoimaisimmaksi ja turvallisimmaksi sivistyksen, osaamisen, innovaatioiden ja yritystoiminnan kansainväliseksi edelläkävijäkaupungiksi.
Ohjelma tavoittelee positiivista vaikutusta Espoon elinvoimaan. Kohennamme kaupungin houkuttelevuutta kansainvälisten yritysten ja osaajien keskuudessa, parannamme työvoiman ja työn tarjonnan parempaan kohtaamista ja vahvistamme yritys- ja yrittäjämyönteisyyttä koko kaupungissa. Luomme kaupunkiin uudenlaista tekemisen kulttuuria ja kanavoimme elinvoimaa veto- ja pitovoimaksi.
Nostamme erityisiksi kohderyhmiksi kansainväliset espoolaiset sekä tieto- ja osaamisintensiiviset yritykset. Ohjelmalla on yhteisiä kohderyhmiä ja tavoitteita kotoutumispalvelujen kanssa, mutta kotoutumispalvelut rajataan ohjelman ulkopuolelle.
Hyötytavoite 1: Paras paikka osaajille - asuvat, viihtyvät ja pysyvät perheineen Espoossa
Haluamme, että osaajat - työssäkäyvät, työnhakijat, opiskelijat, puolisot ja perheet - kotiutuvat Espooseen. Pilotoimme käytäntöjä, joilla myös vieraskielisten osaajien ja perheiden tarpeet huomioidaan systemaattisesti kaupungin toiminnassa ja joilla työmarkkinoiden ulkopuolella olevat kansainväliset opiskelijat ja puolisot työllistyvät ja löytävät paremmin työllisyyspalvelujen piiriin.
Toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi englannin kielen vahvistaminen asiointi- ja palvelutilanteissa, perhepalveluissa, varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Selvitämme mitkä tekijät vaikuttavat tutkijaperheiden ja kansainvälisten opiskelijoiden jäämiseen Espooseen. Teemme yhteistyötä osaajia palkanneiden yritysten ja tiedeyhteisön kanssa kaupungin palveluiden markkinoimiseksi ja kehittämiseksi osaajille ja heidän perheilleen.
Kutsumme kansainväliset espoolaiset viettämään aktiivista elämää, kehittämään itseään, nauttimaan pääkaupunkiseudun parhaista kulttuuri- ja liikuntapalveluista ja luontokohteista esimerkiksi Talent Espoo ja Hello Espoo -palvelukokonaisuuksien avulla. Haluamme, että Espoo tuntuu kodilta.
Hyötytavoite 2: Paras paikka yrittää - Espoon houkuttelevuus osaamisvaltaisten yritysten kotina kasvaa
Tavoitteemme on, että kasvuhakuiset yritykset ja startupit haluavat perustaa yrityksen tai laajentaa toimintaansa juuri Espooseen. Pyrkimyksenä on työpaikkojen määrä kasvu erityisesti korkean osaamisen aloilla.
Selvitämme, mitä yritykset aidosti tarvitsevat kehittyäkseen ja millaisia yritys- ja innovaatioekosysteemien palveluja tarvitaan. Kasvuyrittäjyyden, nivelvaiheiden ja innovaatioiden kaupallistamisen ymmärtäminen auttaa tarjoamaan parasta apua, verkostoitumista, kumppanuuksia tai kaupungin testialustoja. Kehitämme kampuksiamme ja osaamiskeskittymiämme.
Tiivistämme yhteistyötä Aalto-yliopiston, muiden korkeakoulujen ja oppilaitosten, VTT:n, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Laajemman startup-ekosysteemin, kiihdyttämöiden tai kampuksen rakentaminen, markkinointi sekä yritysten tukeminen vaativat merkittäviä resursseja. Selvitämme ulkopuoliset rahoitusvaihtoehdot tähän.
Hyötytavoite 3: Espoossa työ ja tekijät kohtaavat
Tavoitteena on löytää vaikuttavia keinoja osaavan työvoiman saatavuuteen, työttömyyden laskemiseen ja työllisyysasteen nostamiseen. On tärkeää, että myös vieraskieliset työllistyvät osaamistaan vastaaviin töihin ja että nuoret pääsevät työmarkkinoille. TE2024-uudistus parantaa kaupungin mahdollisuuksia kehittää palveluita ja työnhakijoiden osaamista vastaamaan paremmin työelämän tarpeita. Kaupunki toimii suunnannäyttäjänä osaaja- ja osaamisvajeen umpeen kuromisessa.
Voimme esimerkiksi hyödyntää Elinvoiman tulosalueen, kaupunkiorganisaation ja laajemman työvoimapalveluiden verkoston palvelutarjoomaa laajemmin, pilotoida uudenlaisia palveluja, palvelupolkuja ja joustavia koulutusmalleja. Samalla yritykset ja kaupunki löytävät tarpeitaan vastaavaa työvoimaa. Tiedolla johtamisen ratkaisut, asiakaspalvelun kehittäminen tai työnantajien asenteisiin vaikuttaminen (esimerkiksi vieraskielisen tai osatyökykyisen palkkaamiseksi) voivat tuottaa toivottua muutosta.
Hyötytavoite 4: Kaupungin palvelut yrityksille paranevat
Espoo on yritysmyönteinen kaupunki. Haluamme, että yritykset saavat kaupungilta korkealaatuista palvelua tarpeisiinsa, että yritysmyönteisyys näkyy Espoon päätöksenteossa ja että yrittämisen edellytyksiä huomioidaan kaupungin toimialojen suunnittelussa. Viemme siis elinvoimanäkökulmaa laajasti kaupungin toimintoihin.
Toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi tonttien ja toimitilojen saatavuuden, lupapalveluiden sekä yritysten nostamien muiden palvelutarpeiden edistäminen. Tässä voidaan hyödyntää Business Espoon palvelualustaa. Keskeistä on tukea yrityksiä koronasta toipumisessa ja tarjota palvelua yhdestä paikasta. Määritämme kaupungin roolin elinvoiman ja kilpailukyvyn edistämisessä, sillä ilman roolin määritystä tavoitteet jäävät irrallisiksi. Tämä ohjaa tulevien vuosien toimintaa ja kehitystyötä.
Tiedotteet
Hastagit
#ElinvoimainenEspoo #LivskraftigtEsbo #DynamicEspoo
Kysy lisää

Mervi Heinaro
Elinvoimajohtajamervi.heinaro@espoo.fiPL 12 02070 ESPOON KAUPUNKIAlina Savolainen
assistentti
+358 40 6369819
alina.savolainen@espoo.fi
Viik-Kajander Maarit
Erityissuunnittelijamaarit.viik-kajander@espoo.fiA Grid, PL 15, Otakaari 5 A, 02070 ESPOON KAUPUNKIElinvoimainen Espoo -ohjelman ohjelmapäällikkö