Eläimet
Espooon kaupunkiympäristön toimiala antavat ohjeita ja neuvoja mm. eläinsuojeluasioissa, löytöeläimistä, rotista ja eri villieläinten ruokinnasta (mm. linnut, kauriit ja peurat). Espoon seudun ympäristöterveys (myös Kirkkonummi ja Kauniainen) huolehtii peruseläinlääkäripalvelujen järjestämisestä. Yliopistollinen eläinsairaala hoitaa virka-ajan ulkopuolisen eläinlääkäripäivystyksen Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella.
Koirat
Koira on lain mukaan pidettävä kytkettynä yleisellä alueella ja ilman maanomistajan lupaa myös hänen alueellaan. Koirien ulkoiluttamiseen ja vapaaseen liikkumiseen on rakennettu koira-aitauksia ja uusia suunnitellaan tarpeen mukaan. Koira-aitauksessa on noudatettava käyttäytymissääntöjä.
Koira on omistajalleen tärkeä perheenjäsen. Koirien jätökset aiheuttavat harmia monelle kuntalaiselle, jotka liikkuvat kävely- ja ulkoilureiteillä. Koiranomistajan velvollisuuksiin kuuluukin huolehtia jätösten siistimisestä. Erillisiä roska-astioita ei kaupungin alueelle asenneta lisää, mutta jätökset voi laittaa normaaliin roska-astiaan.
Kissat
Lainsäännösten mukaan kissa ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Kissan tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla. Kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta, ettei eläin pääse lainkaan järjestyslaissa erikseen mainituille alueille kuten yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle.
Vaikka järjestyslaki ei suoranaisesti edellytä kissan pitämistä kytkettynä taajamassa, lienee se yksinkertaisin ja käytännöllisin keino samalla noudattaa kaikkia säännöksiä ja huolehtia lemmikkieläimen turvallisuudesta.
Villikanit
Villikanien määrä on kasvanut voimakkaasti 2000-luvun alussa. Paikoin villikaneja on niin paljon, että niistä on haittaa kasvillisuudelle. Merkittävää tuhoa aiheutuu talviaikana, jolloin ne kaluavat pensaiden ja puiden tyviä kuorettomiksi, syövät silmuja, neulasia, juuria sekä versojen ja oksien päitä. Villikani on riistaeläin, ja sen pyyntiin vaaditaan metsästysoikeus alueelle, jolla pyynti tapahtuu. Metsästysoikeudesta päättää maanomistaja. Maanvuokraajalla ei ole oikeutta päättää metsästyksestä vuokraamallaan alueella. Näin ollen kaupungin vuokratontilla sijaitseva taloyhtiö ei voi ilman kaupungin lupaa toimeenpanna tontillaan villikanin pyyntiä. Toinen edellytys metsästykselle on metsästyskortti.
Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen järjestämästä eläinlääkintähuollosta vastaa Espoon seudun ympäristöterveys. Kaupungineläinlääkärien työnkuvaan kuuluu peruseläinlääkäripalveluiden lisäksi eläinlääkintähuoltolain mukaisia virkatehtäviä, kuten eläintauti- ja eläinsuojeluvalvonta sekä eläinten tuonti- ja vientitarkastukset.
Kaupungineläinlääkärien laajan tehtäväkentän vuoksi voimme tarjota vain rajallisen määrän vastaanottoaikoja ja neuvontaa.
Kaupungineläinlääkärit:
Eläinlääkäri Taija Kuronen
Eläinlääkäri Raisa Lohman
Eläinlääkärien yhteisvastaanotto toimii Espoon Olarissa osoitteessa Pihatörmä 1 A.
Ajanvaraus mieluiten ma-pe klo 9–10 numerosta 09 8168 4458.
Toivomme kaupungineläinlääkärin vastaanotolle saapuvan eläimen saattajan käyttävän kasvomaskia lemmikin hoitotilanteessa, sillä turvaetäisyydestä huolehtiminen on tällöin usein mahdotonta. Odotusaulassa maskin pitäminen ei ole välttämätöntä, mikäli turvaetäisyyksistä voidaan huolehtia. Ohjeistus eläinlääkärin vastaanottoon(ulkoinen linkki)
Hinnasto (pdf, 10 Kt)
Voit varata ajan myös netissä:
Nettiajanvaraus(ulkoinen linkki)
Virka-ajan ulkopuolisesta (arkipäivinä klo 16–8 sekä viikonloppuisin ympäri vuorokauden) eläinlääkäripäivystyksestä vastaa Yliopistollinen eläinsairaala(ulkoinen linkki).
Kaupungissa toimii myös useita yksityisiä eläinlääkäreitä ja eläinlääkäriasemia.
Eläinsuojelulain ja -asetusten tarkoituksena on parhaalla mahdolliselle tavalla suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.
Pääsääntöisesti eläimiä kohdellaan Espoon seudulla hyvin. Eläinlääkäreille ja terveystarkastajille tulee kuitenkin vuosittain kymmeniä ilmoituksia epäillystä eläinsuojelurikkomuksesta ja eläinten huonosta kohtelusta. Kaikki ilmoitetut tapaukset tarkastetaan, mutta kaikki käynnit eivät kuitenkaan anna aihetta toimenpiteisiin. Eläimen omistajaa opastetaan ja ohjataan eläimen oikeassa hoidossa, ja tarvittaessa annetaan määräyksiä epäkohtien poistamiseksi.
Ohje eläinsuojeluilmoituksen tekemiseksi
Eläinsuojeluilmoitus tehdään sähköpostitse, osoitteeseen elainlaakari@espoo.fi.
Ilmoituksesta on käytävä lyhyesti selville, miksi eläinsuojelutarkastus on mielestäsi tehtävä. Esimerkiksi pelkkä koiran haukkuminen ei anna aihetta tehdä eläinsuojelutarkastusta, vaan kyseessä on järjestyshäiriö, jota valvovat muut tahot.
Ilmoituksessa on oltava kohteen nimi ja täydellinen osoite (myös asunnon numero ja tarvittaessa mielellään myös mahdollinen ovikoodi rappukäytävään).
Ilmoittajan tiedot ovat toivottavia, jotta ilmoittajalta voidaan kysyä mahdollisia lisätietoja. Ilmoittajan tietoja ei paljasteta koskaan kohteelle.
Espoon ja Kauniaisten alueelta talteen otetut löytöeläimet hoidetaan Viikin löytöeläintalossa, Koetilantie 13, Helsinki (puh. 040 198 0778, viikki@hesy.fi). Tarkempia tietoja toiminnasta löydät Viikin löytöeläintalon sivuilta(ulkoinen linkki).
Kirkkonummen kunnan alueelta talteen otetut löytökoirat: ilmoitus ja tiedustelut puh. 040 7726 552. Viikin löytöeläintalo puolestaan huolehtii Kirkkonummen alueelta tavattujen kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisestä hoidosta.
Talteenotettua eläintä on eläinsuojelulain mukaisesti säilytettävä 15 vrk ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin, ellei eläimen omistaja ole tiedossa. Espoon kaupungilla on sopimus irrallaan tavattujen lemmikkieläinten kuljetuksista Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Kadonnutta lemmikkiä voi tiedustella Löytöeläintalosta, Helsingin eläinsuojeluyhdistykseltä tai poliisilta.
Apua löytöeläinten kuljetukseen:
Helsingin eläinsuojeluyhdistys
p. 09 5420 0100, ma–pe klo 10–17
Muualla verkossa
Kuolleet linnut, jyrsijät ja pieneläimet voi haudata, laittaa jätekeräykseen tai jättää maatumaan.
Kaupungin mailta löydetyt isommat kuolleet eläimet kuten peurat ja hirvet pyritään hautamaan löytöpaikalle. Jos kuollut eläin mahtuu jätesäkkiin ja on kaupungin mailla, hakee kaupunki sen pois. Jos ruho on jo mädäntynyt, voi kaupunki haudata sen tai jättää maatumaan löytöpaikalle. Ruhon voi myös haudata sen löytäjä, jos kokee siitä olevan haittaa. Näistä voi ilmoittaa asiakaspalveluun.
Yksityisellä maalla olevat ovat isot eläimet ovat maanomistajan vastuulla eikä kaupunki nouda tai hautaa niitä.
Jos hirvieläin kituu, on vastuu riistanhoitoyhdistyksellä. Heidän edustajansa tulee lopettaa kituva eläin ja viedä se pois.
Espoon kaupunki ei pääsääntöisesti tee rottientorjuntaa yleisillä alueilla. Jokainen kiinteistö on vastuussa omalta osaltaan rottien hävittämisestä.
Jos rottaongelma liittyy jätehuoltoon, niin asiasta voi olla yhteydessä Espoon ympäristösuojeluun, joka valvoo jätehuollon toimivuutta ymparisto@espoo.fi
Rottien torjuntaa pitäisi tehdä laajalla alueella yhtäaikaisesi. Liitteessä olevaa rotta-ohjetta voi jakaa alueella laajemmin tai Espoon seudun ympäristöterveys (asumisterveys@espoo.fi) voi lähettää rottien hävittämiseen liittyvän ohjeen ilmoittamaanne osoitteeseen. Yksittäisistä rotista ei tarvitse tehdä havaintoilmoitusta.
Ladattavat tiedostot
Ladattavat tiedostot
Kauriiden ja peurojen ruokinta tapahtuu maanomistajan luvalla. Tällä hetkellä kauriiden ja peurojen ruokinta ei ole kielletty eikä sitä katsota terveyshaitaksi. Jos ruokinta houkuttelee laajasti rottia, niin suositellaan, että maanomistaja huolehtii niiden hävityksestä.