Vammaisneuvoston lausunto Järjestöavustuksista Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnalle 19.1.2022

  • Päätöksenteko
18.5.2022 6.19

Vammaisneuvosto pitää Espoon kaupungin tukea järjestöille erittäin merkityksellisenä. Tuki mahdollistaa monen järjestön toiminnan ja luo siten mahdollisuuksia myös vammaisten sekä pitkäaikaissairaiden aktiivisuudelle ja osallisuudelle. Haasteellisten aikojen ja kokoontumisrajoitusten jälkeen kaivataan uudenlaista tukea ja matalan kynnyksen yhteydenottomahdollisuuksia, joita vain järjestötoiminta voi tarjota. Hyvinvoinnin lisääminen vammaisten ja pitkäaikaissairaiden joukossa osallisuutta lisäämällä on merkityksellinen panostus Espoolle.

Moni yhdistys on joutunut karsimaan toimintaansa tai muuntamaan sitä koronan vuoksi. Osalla järjestöillä saatu tuki on jäänyt käyttämättä ja siksi avustuksien tilapäinen alentaminen voi olla perusteltua.

Nykyinen koronatilanne ja sen jälkeinen aika tulee vaatimaan suuria ponnistuksia jäsenistön aktivoimiseksi sekä koronan aiheuttamien vaurioiden, kuten mielenterveysongelmien, yksinäisyyden ja syrjäytymisen korjaamiseksi. Tulevaisuus vaatii yhdistyksiltä uudistus- ja muuntumiskykyä sekä osaamista ja taloudellisia resursseja. Yhteiskunnan pikainen digiloikka vaatii uudenlaista koulutusta ja tukea jäsenistölle. Monien yhdistysten jäsenistö on iän, toimintarajoitteiden, osaamisen tai taloudellisten syiden vuoksi myös ns. digisyrjäytyneitä. Tarvitaan lisää perinteistä paperitiedottamista ja myös puhelinneuvontaa.

Vammaisneuvosto korostaa järjestöjen tekemän työn merkityksellisyyttä ja tärkeyttä espoolaisten vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kuntalaisten osallisuuden ja hyvinvoinnin tukemisessa. Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, mutta kuntalaisten hyvinvoinnin tukeminen jää kuntaan. Paikalliset yhdistykset tukevat vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hyvinvointia Espoossa. On tärkeää, että jatkossa avustukset nostetaan ennen koronaa olleelle tasolle.

Espoossa 2.1.2022

Vammaisneuvoston puolesta

Pirkko Kuusela                                      Sirkku Kiviniitty
Vammaisneuvoston puheenjohtaja          Vammaisneuvoston sihteeri       

Jakelu:        Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta

Tiedoksi:     Vammaisneuvosto