Yrittäjänä Espoossa – Yrittäjyys on tapa kehittää yhteiskuntaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.5.2018 klo 13.45

Yrittäjä Mily Vazquez HarkiviMeksikolainen Yrittäjä Mily Vazquez Harkivi yllättyi myönteisesti Espoon yrittäjähenkisestä ilmapiiristä perheen muuttaessa kaupunkiin kolme vuotta sitten. Meksikosta kotoisin oleva ja Suomessa nyt 11 vuotta asunut Mily päätyi perheineen Tampereen ja Helsingin kautta Espooseen. Espoosta Mily on löytänyt itselleen kotikaupungin, jossa on hyvä elää ja työskennellä. Nyt energinen nainen on perustanut oman yrityksen tarjoten viestintäpalveluja erityisesti pk-yrityksille.

Mily Vazquez Harkivi on kotoisin Pohjois-Meksikosta Monterreyn teollisuuskaupungista. Suomeen hänet toi rakkaus. Mily työskenteli Nokian matkapuhelimien kuoria valmistavan Perlosin henkilöstöosastolla monipuolisissa viestinnän tehtävissä, kun hän tapasi samassa yrityksessä työskennelleen suomalaisen miehensä.

Milylle työ on ollut aina tärkeää, ja taantuman iskiessä hän oli täysin uudenlaisen tilanteen edessä. Milyn miehen työsopimus Perlosilla päättyi niin ikään ja koska Mily koki, ettei kotimaa Meksiko varsinaisesti sitonut häntä mitenkään, hän päätti lähteä miehen mukana Suomeen. Pari meni naimisiin saman vuoden kesällä 2007 ja Mily aloitti suomen kielen opiskelun.

”Yllätyin suomalaisesta hyvinvointijärjestelmästä, sillä olin varautunut maksamaan koulutuksesta. Hämmästyin, kun minulle työvoimatoimistossa kerrottiin, ettei koulutus maksa mitään”, ihastelee Mily ja toteaa, että hänelle suomen kielen oppiminen oli tärkeää, jotta sopeutuminen uuteen maahan ja kulttuuriin helpottuisi.

Espoossa on loistava yhteishenki

Pariskunta asui Tampereella, kunnes Mily pääsi opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Mies seurasi vuoden etäsuhteen jälkeen Milyä pääkaupunkiin, josta he kolme vuotta sitten muuttivat Espooseen. Perheessä on nykyään kolme- ja yksivuotiaat lapset. Espoosta on tullut tärkeä.

”Nyt olen kotona”, sanoo Mily. Hän kokee kaupungin sopivan erityisesti omaan persoonallisuuteensa, sillä usein voi olla vaikeaa löytää omaa paikkaansa uudessa ympäristössä. Yrittäjyys-henkisyys, kansainvälisyys, luonto ja perhe-elämän arjen sujuvuus ovat niitä tekijöitä, jotka tekevät Espoosta Milylle tärkeän ja luontevan paikan olla ja elää. ”Täällä yhdistyy urbaanielämä, mutta myös Suomen valttikortit luonto ja rauha ovat käden ulottuvilla”, hän jatkaa. ”Espoossa on mielestäni hyvä yhteishenki. Kun olen tutustunut uusiin ihmisiin, he ajattelevat tyypillisesti hyvin samanlaisia asioita kuin minä”, Mily kertoo ja perustelee kokemuksiaan erityisesti Suomen Nuorkauppakamarin kokemuksiensa kautta. Suomen Nuorkauppakamari on aktiivinen järjestäen muun muassa perheläheisiä tapahtumia, joita sosiaalinen nainen arvostaa.

Yrittäjyydellä luodaan lisäarvoa yhteiskunnalle

Oman yrityksen perustaminen oli luonteva valinta yrittäjäsuvussa kasvaneelle naiselle.

”Molemmat isoisäni olivat yrittäjiä ja minulle yrittäjyys on luontevaa. Siitä huolimatta yritystä ei noin vain perusteta ja tarvitsin apua, jota sain YritysEspoosta. Ilman heidän neuvojaan en olisi edes alkanut yrittäjäksi. Ja nyt en yhtään liioittele”, Mily kiittelee ja kokee, että YritysEspoossa on aito halu tukea uusien yritysten kasvua Espoossa.

Yrityksen perustaminen Suomessa sujui yllättävän helposti. Mily puhuu paljon asenteista yrittäjyyttä kohtaan. Hän on kohdannut elämänsä aikana myös negatiivisesti yrittäjyyteen suhtautuneita ihmisiä, mitkä osaltaan ovat vaikuttaneet mielikuviin myös suomalaisesta yhteiskunnasta.

”Yrittäjyys on tapa kehittää yhteiskuntaa, eikä vain keino ansaita rahaa. Suomen Nuorkauppakamarin tunsin omakseni erityisesti, koska siellä opetetaan vaikuttamaan yhteiskuntaan yrittäjyyden ja yrittämisen kautta. Yrittäjyydellä luodaan lisäarvoa yhteiskunnalle. Jos voit vaikuttaa yhteenkin perheeseen toiminnallasi, sillä on merkitystä. Niin sanotut kylmät arvot eivät sovi minulle, bisnestä johtavat kuitenkin aina ihmiset, eikä yritys ole vain pelkkä anonyymi taho. Kotikaupungissani Monterreyssa vastuunkanto ja yritysetiikka ovat tärkeitä tekijöitä myös liiketoiminnassa”, Mily juttelee.

dCommsHub tarjoaa laaja-alaista viestintäapua erityisesti pk-yrityksille

Vastaanotto Milyn viestintäpalveluja tarjoavalle yritykselle dCommsHubille on ollut hyvä. Milyllä on jo pidempi yhteistyösuhde yhden vakioasiakkaan kanssa, ja toiminimen perustettuaan Mily tekee aktiivista myyntityötä löytääkseen erityisesti pieniä yrityksiä asiakkaiksi.

”Pienillä ja uusilla yrityksillä on tarvetta viestinnän ammattimaiselle toteutukselle yhtä lailla kuin isommillakin organisaatioilla. Moni yrittäjä kokee viestinnän olevan helppoa ja tekevänsä sitä itsenäisesti. Investointi ammattimaiseen viestinnän ja markkinoinnin toteutukseen kuitenkin kannattaa, sillä hyvin hoidettuna se vauhdittaa liiketoimintaa. Viestintä vie aikaa, joten sen ulkoistaminen on monelle yrittäjälle oivallinen vaihtoehto, jotta aikaa jää varsinaisen bisneksen pyörittämiseen”, Mily rohkaisee.

Yrityksen perustamisen jälkeen liiketoiminnan vauhtiin pääseminen vaatii kovaa työtä ja oikeaa asennetta. Myyminen vie paljon aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä sekä pitkäjänteisyyttä. Tulee uskoa itseensä, vaikka ei heti löytyisikään asiakkaita.

”Ilman rohkeutta ja positiivista asennetta ei jaksa. Myös laaja-alainen koulutustaustani antoi rohkeutta yrityksen perustamiseen”, Mily päättää.

Mily Vazquez Harkivi lounaalla 


Innovatiivisuus ja meksikolaisuus näkyvät myös Milyn perheen keittiössä. Suomalaisista ruuista lohikeitto ja ruisleipä ovat suosikkeja.

”Käytän mielelläni suomalaisia raaka-aineita ja kehitän itse reseptejä meksikolaisittain. ”Mieheni toimii onnellisena tuomarina kokkauskokeiluilleni”, Mily nauraa.
 

Mily Vazquez Harkivi

  • Meksikolaissyntyinen nykyisin Espoossa asuva yrittäjä ja perheenäiti.
  • Perusti dCommsHub-toiminimen vuoden 2018 alussa. Yritys tarjoaa laaja-alaisia viestintäpalveluja erityisesti pk-yrityksille.
  • Kielitaito: espanja, englanti, suomi
  • Työskennellyt muun muassa Perlosilla, Nokialla ja UPM:llä viestinnän tehtävissä.
  • Koulutus: Valtiotieteen maisteri VTM (Helsingin yliopisto), Puheviestinnän FM (englanti, suomi).
    Sivuaineina opiskellut liiketoiminnan kehittämistä ja yritysvastuuta (Business Development and Corporate Social Responsibility) Hankenilla.
  • Ota yhteyttä: mily@dcommshub.fi

Lisätietoja: www.dcommshub.fi


Teksti: Sari Mäkisalo
Kuvat ja video: Patrik Fagerström