Yrittäjä kiipeää katolle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
26.2.2016 klo 15.49

Kalle Särelän päätä ei huimaa korkeillakaan katoilla. Kiipeilytausta antoi alkusykäyksen kiinteistöpalveluyritykselle, jolta hoituu niin remonttityöt, ikkunanpesut kuin huopakattojen asennuksetkin.

Nuorena poikana yrittäjyys ei millään muotoa kuulunut Kalle Särelän, 31, suunnitelmiin. Yrittäjäisän insinööritoimisto sinnitteli läpi 1990-luvun laman, mutta työn raskaus ei jäänyt pojalta huomaamatta. Särelä valmistui liikennelentäjäksi vuonna 2011. Ilmailualan työtilanne oli tuolloin huono, eivätkä ennen Ilmailuopistoa aloitetut rakennustekniikan opinnot Teknillisessä korkeakoulussa houkutelleet, sillä elätettävänä oli nelihenkinen perhe. Särelästä tuli kuin tulikin yrittäjä.

”Jotain vikaa meidän geeneissä varmasti on, kun nyt olen tässä. Remonttihommia olen tehnyt koko ikäni ja tekninen osaaminen on koulusta. Koko homma lähti lopulta liikkeelle siitä, kun omat vanhemmat etsivät Espoossa olevan omakotitalonsa tiilikatolle pesijää. Yrittäjien hinnat olivat poskettomia. Totesin, että kyllähän minä tuon pystyn tekemään. Ei siinä mennyt kuin pari tuntia. Siitä se lähti.”

Keväällä 2015 perustettu Kiinteistöpalvelu Mesikämmen hoitaa remonttityöt, kattopesut sekä talonmiespalvelut. Korkeat paikat eivät Särelää pelota, sillä hän on harrastanut kiipeilyä 13-vuotiaasta asti. Köysitekniikka on hallussa, samoin välineet ja taito.

”Köysien avulla pystyn tekemään haasteellisiakin töitä suhteellisen edullisesti, sillä minun ei tarvitse rakentaa telineitä. Välillä huimaa, mutta pieni jännitys tekee ihan hyvää.”

YritysEspoosta Särelä sai sekä hyödyllisiä kontakteja että vihreää valoa yrityssuunnitelmilleen.

”Itsellä oli jonkinlainen ajatus siitä, mitä tekisin ja millä kustannuksilla. Yritysneuvojan konkreettiset neuvot tulivat tarpeeseen. Kirjanpitäjän kanssa täytimme papereita kädestä pitäen ja jo siinä säästin pitkän pennin. YritysEspoon infotilaisuudesta taas sain kullanarvoisia neuvoja niin tili- kuin lakiasioihinkin.”

Uusien asiakkaiden hankinnassa tärkeintä on ihmisen kohtaaminen. Myös yrityksen nimellä Särelä haluaa viestiä olevansa lempeä ja luotettava, sellainen joka hoitaa hommat hyvin. Myös pienet keikat hoidetaan kunnialla läpi. Hyvä sana leviää yhdelle ja huono kymmenelle. Mainonnassa Särelä uskoo postiluukkuun, vaikka tuttavat kehottavat käyttämään sosiaalista mediaa.

”Internetin järjettömässä tarjonnassa remonttimies Espoosta hukkuu joukkoon. Vanhanaikainen kodin postiluukkuun tuotu mainos kertoo jo siitä, että olen tehnyt valinnan asiakkaalle valmiiksi. Esite on toiminut hyvin. Yhdellä iltalenkillä jakaa jo tuhat mainosta.”

Yrittäjän vapauksiin kuuluu vastuu omista aikatauluista. Kun viikonloppuna on tytön syntymäpäivät, tekee isä perjantaina vain pari tuntia töitä, jotta ehtii kotiin kakun ja koristeiden tekoon. Vastaavasti on päiviä, jolloin hoidettavana on 3-4 työkeikkaa eri kohteissa.

Yhtenä arvona Särelä näkee sen, että voisi tulevaisuudessa työllistää itsensä lisäksi myös muita. Ajatus siitä, että pystyisi oman perheensä lisäksi turvaamaan myös jonkun toiseen perheen toimeentulon, on yrittäjälle tavoittelemisen arvoinen.

Teksti: Marjukka Puolakka / Kuva: Nina Mönkkönen

Lue koko juttu BusinessEspoo-lehdestä

www.kpmesikammen.fi