Yhteistyö laajentaa soveltavan liikunnan lajivalikoimaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.3.2019 klo 14.41

Espoon kaupungin liikuntapalvelut järjestää monipuolista toimintaa eri kohderyhmille. Toimintaa toteuttavat kaupungin omat liikunnanohjaajat, mutta yhteistyötä tehdään myös laajasti eri urheiluseurojen ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö on lisännyt myös sovelletun, eli vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikkenemisen huomioivan liikunnan, lajivalikoimaa. Tämän kevään uutuuksia on Espoon Kiekkoseuran Specials -toiminta, joka lähti käyntiin aktiivisen äidin, Teija Malkin, aloitteesta.

 - Kaikki lähti liikkeelle omien lasten harrastuksista ja unelmista. Perheemme kolmesta lapsesta kaksi vanhimmaista on pelannut 10 vuotta ringetteä ja jääkiekkoa Espoon Kiekkoseurassa. Kehitysvammainen nuorimmainen, Mats, on aina ollut mukana hallilla ja haaveillut NHL-tähteydestä. Äitien kesken tuli aina väillä puheeksi, miten kivaa olisi, jos myös kehitysvammaisille saataisiin tänne Espooseen oma jäävuoro. Sellainen, jossa he saisivat olla niitä NHL-tähtiä. Jossain vaiheessa totesin, ettei asia pohtimalla etene, ja ryhdyin tuumasta toimeen!

Teija otti ensin yhteyttä Espoon Kiekkoseuraan, josta innostuttiin heti. Myös Espoon liikuntapalveluissa idea otettiin avoimin mielin vastaan. Pikkuhiljaa palaset alkoivat loksahtelemaan kohdalleen ja EKS Specials -jäätoiminta käynnistyi Laaksolahden jäähallilla. 

Tällä hetkellä EKS Specials -toiminnassa on Teijan mukaan ”mukava pöhinä”. Jäällä saattaa olla kerrallaan noin 16 henkeä, joista lapsia on 10-12. Nuorin osallistuja on 6- ja vanhin 15-vuotias. Välillä mukana on myös vanhempia ja avustajia.  

- Jäällä teemme oikeastaan ihan kaikkea. Ne, jotka haluavat vain luistella saavat luistella rauhassa. Muutama poika haluaa usein pelata, joten yksi mukana oleva isä pelaa heidän kanssa. Hän pitää pojille myös luistelu-, mailanhallinta- ja kaikkia muita jääkiekkoon liittyviä harjoituksia. Pelaamme myös ringetteä. Usein pidämme ihan vain hauskaa leikkimällä hippaa tai Kuka pelkää jäämiestä. Jääkiekko- ja ringettemailoja olemme saaneet lahjoituksena, joten omaa mailaa ei tarvitse olla. Käytössä on ollut myös luistelukelkkoja niille, jotka eivät ole osanneet luistella.

Teijan mukaan parasta toiminnassa on se, että näillä jäillä jokainen saa olla oma itsensä, eikä vanhempien tarvitse selitellä oman lapsen käyttäytymistä ja olemusta kenellekään.

- Siitä on tullut paljon kiitosta. On myös ihan mahtavaa nähdä, millaisia ilon ja onnistumisen tunteita maalinteko tai vaikkapa renkaan kuljettaminen synnyttävät. 

Liikuntapalveluiden kurssit ja ryhmät löytyvät osoitteesta espoo.fi/ohjattuliikunta. Sovelletun liikunnan tarjonnan saa näkyviin, kun kirjoittaa Vapaa tekstihaku -kohtaan sanan Sovellettu. 

Mats Malk, EKS Specials

"Parasta on se, kun saa antaa kaikkensa, tehdä maaleja ja saan tehdä mitä tykkään. Mun idoli on Lennu Petrell, koska se on yhtä hyvä kuin minä. Sitten on vaan niin kivaa saada pelata, ja mulla on siellä paljon kavereita. Niiden kanssa on kiva olla. Siellä on kiva olla."

Mats, 13 vuotta, EKS Specials.