Villa Tapiola voitti hoivakodin kannustinmalli -palkinnon

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.3.2016 klo 14.49

Villa Tapiola on valittu parhaaksi hoivakodiksi sekä asiakastyytyväisyydellä mitattuna että parhaan käytänteen perusteella. Kahdelle muulle hoivakodille annettiin kunniamaininnat hyvien käytänteiden kehittämisestä. Hoivakodin kannustinmalli -palkinnon palkitsemiskriteereitä ovat muun muassa asukkaiden elämänlaatua ja hyvinvointia kehittävät toimintatavat, sekä asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset.

Voittaja Villa Tapiola ja digitarina

Villa Tapiola on Espoon Pohjois-Tapiolassa sijaitseva hoitokoti, jonka asukkaat ovat muistisairaita. Villa Tapiola kehittämä hyvä käytänne on asukkaan oma digitarina, joka on koottu asukkaan omista vanhoista valokuvista, mielimusiikista ja kertomuksista yhdessä läheistensä kanssa. Kolmen minuutin tarina asukkaasta ja hänen elämästään parantaa hyvinvointia. Tarinan avulla hän voi muistella läheisiään ja katsoa kuvia.

Digitarina kohottaa asukkaan itsetuntoa ja lisää tyytyväisyyttä elettyyn elämään, sekä antaa asukkaalle ja hoitajalle mielekästä puheenaihetta arjen askareiden lomassa. Tarinan avulla myös sijaiset tutustuvat helposti hoivakodin asukkaisiin.

Kunniamaininnat

Villa Andantessa Espoon Nöykkiössä jokainen työntekijä saa vuorollaan omavuoron, ns. lystivuoron. Omavuorossa työntekijä ei ole hoitotyön vahvuudessa vaan vahvuuden ulkopuolella, ja se mahdollistaa työntekijöille ja asukkaille yhteistä keskeytymätöntä ajanvietettä. Omavuorossa hoitajalla on mahdollisuus hoitaa esimerkiksi omahoidettavan kanssa yhdessä hankinta-asioita kaupungilla, koota asukkaista ryhmä ja lähteä päivätansseihin, pelata seurapelejä ja vastata asukkaiden toiveisiin.

Omavuoro syntyi asiakaspalautteesta. Käytänne on lisännyt työ- ja asukastyytyväisyyttä. Työntekijät voivat vaikuttaa omaan työhönsä ja työnkuva on monipuolistunut, mutta ennen kaikkea asukkaat ovat saaneet uutta sisältöä arkeensa hoivakodissa.

Folkhälsanin Vindarnas hus Espoon Tapiolassa on tehnyt ruokailuhetkistä nautinnollisia ja elämyksellisiä. Hoivakodissa huomioidaan asukkaiden yksilölliset ruokailutottumukset. He voivat valita viikon ruokalistalta mieluisan ateriavaihtoehdon jo etukäteen, ja esittää toiveen, kenen kanssa he sen haluavat nauttia. Ruokasalissa on helppoa tutustua muihin asukkaisiin. Ruoat ja maut herättävät usein muistoja ja vilkkaita keskusteluja.

Ruokailuhetket ovat myös työntekijöille tärkeitä hetkiä seurata, että asukkaat syövät tarpeeksi, ja miten he voivat. Tarvittaessa hoitajat avustavat ruokailussa hienotunteisesti. Hoitajat pyrkivät mahdollistamaan kiireettömän, viihtyisän ja kodikkaan tunnelman. Siivoaminen aloitetaan vasta kun ruokailu on päättynyt. Käytännettä on kehitetty asukkaiden toiveiden ja asiakaspalautteen pohjalta.

Kannustinmalli

Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Perusturvakuntayhtymä Karviainen kilpailuttivat yhdessä vanhusten hoiva-asumispalvelut kaudelle 2015–2019. Samalla kunnat myös kehittivät kannustinmallin, joka otettiin käyttöön kaikissa ostopalveluhoivakodeissa vuonna 2015.

Kannustinmalli palkitsee hyvästä hoivasta, asukkaiden viihtyvyydestä, asiakaslähtöisyydestä, elämän laadusta, liikunnasta, virikkeistä ja kulttuuritarjonnasta. Malli kannustaa tuottamaan asukkaille arvoa ja tyytyväisyyttä elämään. Kannustinmallin tavoitteena on kannustaa hyvien käytäntöjen kehittämiseen ja jakamiseen. Kun laadusta ja positiivisista vaikutuksista palkitaan – se lisää asiakkaiden, työntekijöiden ja koko hoivakodin hyvän olon tunnetta.

Tänä vuonna palkitsemisraatiin kuului kaksi vanhusneuvoston edustajaa Espoosta ja yksi Karviaisesta, yksi omainen sekä kaksi virkamiestä Espoosta, yksi virkamies Karviaisesta ja yksi Kauniaisista. Kilpailuun saatiin 14 ehdotusta, joista yhdeksän valittiin finaaliin.

Palkinnot jaettiin Espoossa 2.3.2016. Palkinnot ojensi Espoon perusturvajohtaja Juha Metso ja vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen. Onnittelut voittajille!

Lisätietoa
asumispalvelupäällikkö Mona Hägglund, p. 050 320 9713, mona.hagglund@espoo.fi

Lisätietoa asiakastyytyväisyyskyselystä
asiantuntija Maarit Lind, p. 043 824 7639, maarit.lind@espoo.fi

Villa Tapiola
Kuvassa vasemmalta: Maria Juuso, Tuula Laulaja ja Paula Nurmi Villa Tapiolasta.

Kunniamaininnan saajat
Kuvassa vasemmalta: Michaela Wilenius, Kira Exell-Paakki, Sirpa Martin, Annika Vahanen Vindarnas hus:sta ja Kari Bagge Villa Andantesta.