Viljelytoiminta tukee kestävän elämäntavan periaatteita ja opettaa arkirutiineja

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.8.2018 klo 13.50
Sepänkylän tukiasuntojen viljelykset
Sepänkylän tukiasunnoilla viljelytoiminta on täysin asukkaidensa aktiivisuuden ansiota, mutta samalla se tarjoaa hyvän tilaisuuden opetella toistuvia arjen rutiineja. Toimittamalla multaa ja viljelykehikoita kaupungin eri yksiköihin Espoon kaupunkitekniikan keskus haluaa tukea kestävän elämäntavan periaatteiden toteutumista.
 
Sepänkylän tukiasuntojen pihamaalla on ollut omia viljelyksiä jo kolmatta kesää peräkkäin. Tämä kesä erosi aiemmista siinä, että tänä vuonna mullat ja viljelykehikot pystyi tilaamaan suoraan Espoon kaupungilta. Tänä keväänä toimituksia laajennettiin, sillä viime vuonna multaa ja kehikoita toimitettiin vain halukkaisiin kouluihin, päiväkoteihin, esikouluihin ja iltapäiväkerhoihin osana ”Kasvimaa jokaiseen päiväkotiin ja kouluun ” -liikettä. Nyt esimerkiksi vanhusten palvelutaloihin ja erilaisiin tukiasuntoihin oli mahdollista tilata viljelystarpeita. 

Toimitettujen viljelykehikoiden ja multasäkkien määrät tuplaantuivat

Mullan ja kehikoiden toimitus onkin jokakeväinen suuri ponnistus Espoon viherkunnossapidolta. Tänä keväänä välitettiin 200 kehikkoa ja yli 600 multasäkkiä niitä tilanneisiin yksiköihin. Mullalle ja kehikoille on selvästi kysyntää, sillä tänä vuonna määrät tuplaantuivat, kun vielä viime vuonna tilattiin 100 kehikkoa ja 300 säkkiä multaa. Tänä toisena toimintavuonna viljelystarpeita toimitettiinkin jo yhteensä 57 eri yksikköön. Jokainen viljelystoiminnan aloittava yksikkö vastaa itse viljelyksistään ja siitä, millaista toimintaa he viljelystensä ympärille kehittävät.
 
− Aiomme jatkaa mullan ja kehikoiden toimituksia myös ensi vuonna. Olisi hienoa, että kaupunkiviljelykset olisivat mahdollisimman monipuolisia. Niin hyötykasvien kuin pelkkien kukkienkin viljely on tärkeää, sanoo Espoon viherkunnossapidon vihertuotantopäällikkö Anne Mannermaa.
 
Sepänkylän tukiasunnot tarjoaa kuntouttavaa asumispalvelua asunnottomille espoolaisille, joilla on päihdehaasteita. Paikassa on tilaa enimmillään 27 täysi-ikäiselle henkilölle kerrallaan. Sepänkylän tukiasuntojen on mahdollista tarjota tuettua asumista myös pariskunnille, mutta lapset eivät voi asua paikassa. Lapsien ja muiden vieraiden on toki sovitusti mahdollista vierailla Sepänkylän tukiasunnoilla.
 
− Tämä on täysin päihteetön paikka, mikä tukee asukkaidemme tarpeita elämänmuutoksille, sanovat Sepänkylän tukiasuntojen ohjaajat Timo Kuokkanen ja Anne Könönen.
 
− Tärkeintä on, että tämä on turvallinen paikka. Itse olen viihtynyt täällä todella hyvin, sanoo Sepänkylän tukiasunnoissa noin puoli vuotta asunut asukas.
 
Sepänkylän tukiasuntojen viljelykset

Viljelykset ovat asukkaiden oma juttu

Sepänkylän tukiasunnot on aloittanut muutama vuosi sitten viljelytoiminnan asukkaidensa toiveesta. Asukkaat myös itse vastaavat täysin viljelyksistä sekä siitä mitä minäkin kesänä viljellään. He myös itse innokkaasti esittelevät viljelyksiään, joista ovat selvästi ylpeitä. Tänä kesänä on viljelty perunoita, porkkanoita, salaattia, avomaankurkkuja, kurpitsoja, basilikaa, tilliä, oreganoa ja retiisejä. Tänä kesänä ensimmäistä kertaa kokeiltiin viljellä myös tomaatteja ja chilejä. Kuiva kesä on vaikuttanut satoon, mutta viljelyksistä riittää silti iloa. Viljeltyjä kasveja hyödynnetään nimittäin viikonloppujen yhteisien ruokahetkien aineksina. Joka kesä järjestetään myös yhteinen sadonkorjuujuhla.
 
Asukkaat sanovat, että viljelykset ovat vaikuttaneet positiivisesti paikan ilmapiiriin, sillä ne tarjoavat mielekästä tekemistä ja onnistumisen tunteita.
 
− Tärkeintä on, että viljelysten kautta saadaan yhteistä tekemistä ja ne lisäävät yhteisöllisyyttä, kertovat kaksi viljelytoimintaan aktiivisesti osallistuvaa asukasta.

Yhteinen arki on tärkeintä

Parhaimmillaan viljelytoiminta voi osaltaan myös aktivoida asukkaita, sillä monet opiskelevat tai käyvät kuntouttavassa työtoiminnassa tukiasunnoilta käsin. Myös kuntouttava päivätoiminta ja erilaiset harrasteryhmät ovat suosittuja esimerkiksi Askeleen tai Samaria ry:n kautta. Useita Sepänkylän asukkaita muun muassa pelaa FC Askeleen jalkapallojoukkueessa.
 
Viljelytoiminta on herättänyt henkilökunnan ja asukkaiden kesken myös jonkin verran keskustelua omavaraisuudesta, luonnonmukaisuudesta ja luomuviljelystä.
 
− Täällä keskeisintä on yhteisen arjen eläminen ja viljelykset tukevat osaltaan tätä, Kuokkanen miettii.
 
Sepänkylän tukiasunnot