Vieraskasveja torjutaan Espoossa talkoovoimin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
7.4.2021 klo 15.00

Jättipalsaminiitty

Vieraslajeiksi kutsutaan sellaisia lajeja, jotka ovat levinneet ympäristöömme ihmisen vaikutuksesta joko tahallisesti tai tahattomasti. Haitallisiksi luokitellut vieraslajit menestyvät erityisen hyvin ja ovat huomattava uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Yhteistyössä asukkaiden kanssa

Useat vieraskasvilajit ovat levinneet Espoossa laajoille alueille, ja niiden torjunnassa yhteistyö asukkaiden kanssa on merkittävässä roolissa. Sadat kuntalaiset ovat vuosien varrella osallistuneet vieraslajitalkoisiin. Joukkoon mahtuu myös henkilöitä, jotka yksin ovat keränneet ja tuhonneet tuhansia espanjansiruetanoita ja niittäneet vieraslajeja satojen tuntien ajan.

Kaupunki ei tänä vuonna järjestä erillisiä vieraslajitalkoita. Kannustammekin asukkaita, yhdistyksiä, yrityksiä ja oppilaitoksia järjestämään omia vieraslajien torjuntatalkoita. Vieraslajeja voi torjua myös pienellä porukalla tai vaikka yksin esimerkiksi kävelylenkin varrelta. Se on oiva tapa parantaa oman asuinympäristönsä viihtyisyyttä ja tehdä samalla tärkeää luonnonsuojelutyötä. Talkoilla voi torjua mm. jättipalsamia, lupiinia ja kurtturuusua sekä espanjansiruetanaa. Tarjoamme talkooporukalle jätesäkit ja noudamme vieraslajijätteen kaupungin hallinnoimilta alueilta.

Tuumasta toimeen heti kasvukauden alettua

Talkoot tuottavat parhaan tuloksen, kun vieraslajit kitketään alkukesästä, ennen niiden kukinta-aikaa. Espanjansiruetanaa kannattaa kerätä heti keväällä ennen talvehtineiden yksilöiden munintaa.

Ohjeet vieraslajitalkoiden järjestämiseen löytyvät täältä. Lisätietoja saat myös Espoon kaupungin vieraslajikoordinaattorilta (minna.oja@espoo.fi, p. 043 8242408).

Kuvat: Aino Peltola