Vielä ehdit kyytiin: Peput penkkiin -kokeilu jatkuu tammikuulle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.11.2018 klo 13.00

Espoon kaupunki jatkaa Peput penkkiin -kimppakyytikokeilua 10.1.2019 asti, jotta kokemuksia ja palautetta mobiilisovelluksesta sekä kimppakyytien kysynnästä saadaan kokoon mahdollisimman paljon. Syyskuun lopussa alkaneen kokeilun piti alun perin päättyä marraskuun lopussa.

Tähän mennessä Peput penkkiin -sovelluksen kautta on tarjottu viikoittain noin 120−150 kimppakyytiä. Toteutuneita kyytejä on ajettu 20−30 kertaa. Yhtenä syynä kyytien vähäisyyteen ovat olleet sovelluksen tekniset ongelmat. Niitä on korjattu ja sovelluksen käytettävyyttä hiottu pitkin syksyä.

– Kokeilijoilta on tullut myös toiveita, että sovelluksessa voisi ilmoittaa kyytitarpeistaan. Toistaiseksi kyydit ovat perustuneet tarjontaan eli siihen, mitä kyytejä autoilijat ilmoittavat. Nyt kumppanimme BloxCar rakentaa sovellukseen ”pyydä kyytiä” -ominaisuutta, ja se saadaan mukaan kokeilun loppumetreille, Espoon digiagendan kehittämispäällikkö Valia Wistuba kertoo.

Lisää kyytejä ja kyytiläisiä, toivovat kokeilijat

Pari aktiivista Peput penkkiin -kokeilijaa ovat tarjonneet kyytejä vähintään viikoittain, jopa päivittäin. Kyytiläisiä he ovat kuitenkin saaneet harmittavan harvoin, minkä he arvelevat johtuvan paitsi erikoisista reiteistään, myös sovelluksen pienestä käyttäjämäärästä.

– Kimppakyytisovellus on hyvä idea. Toimiakseen kunnolla se tarvitsisi paljon nykyistä suuremman käyttäjäryhmän. Jos tarjolla olisi vaikkapa 50 kyytiä päivässä, myös kyytiläisiä osuisi varmasti paremmin kyyteihin, toinen autoilija pohtii.

Aktiivikokeilijat näkevät, että parhaiten kimppakyydit sopivat säännöllisille matkoille, kuten työ- tai harrastusmatkoille. Heidän toivomansa samoina toistuvien matkojen kopiointikin onnistuu nyt, eli esimerkiksi samana toistuvan työmatkan voi kopioida myös seuraavalle päivälle.

– Ilmaston ja ruuhkien kannalta on paljon parempi, jos yhdellä autolla kulkee useampi ihminen. Tuntuu hölmöltä ajaa yksin lähes 80 kilometriä päivässä, joten mielelläni tarjoan kyytiä muille samaan suuntaan meneville. Joskus saatan itsekin kaivata kyytiä paikkaan, jonne julkisilla on hankala päästä nopeasti – silloin voisin hyvin hypätä jonkun kimppakyytiin. Jos kyytien jakamisesta jonkun kanssa tulisi vakinaisempaa, siinä vaiheessa polttoainekuluja voisi olla hyvä jakaa, kokeilijat pohtivat.

Molemmat aikovat jatkaa mukana kokeilussa etenkin, jos mukaan saadaan lisää porukkaa. Ja sen jälkeenkin vähintään työkavereiden ja lasten harrastusporukoiden kesken.

– Tuntemattomienkin kanssa jatkan, jos kyytejä vain saa sovittua jotenkin helposti, kuten tällä sovelluksella, toinen toteaa.

Lisätietoja

  • www.espoo.fi/peputpenkkiin 
  • Kysymyksiä ja vastauksia
  • Liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg, johanna.nyberg@espoo.fi, puh. 040 526 8331
  • Kehittämispäällikkö Valia Wistuba, valia.wistuba@espoo.fi, puh. 043 825 2905 
  • Hankejohtaja Marke Kaukonen, marke.kaukonen@espoo.fi, puh. 050 553 2495