Vammaisneuvoston kokouksessa esillä Matinkylän Metrokeskuksen muutokset ja Ison Omenan laajennus

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.4.2014 klo 12.55

Vammaisneuvoston kokouksessa 7.4 päällimmäiseksi aiheeksi nousi Matinkylän
Metrokeskuksen muutokset ja Ison Omenan laajennus.

Matinkylään on tulossa merkittävä liikenteen solmukohta, jonne sijoittuu metrokeskuksen ja bussiterminaalin lisäksi elokuvakeskus sekä monia Espoon kaupungin palveluja tarjoava Palvelutori. 

11.3 pidetyssä esittelyssä tilojen esteetön saavutettavuus ja turvallisuus jäivät epäselviksi. Erityisesti huomiota kiinnitettiin invataksiliikenteeseen, jolle ei ole osoitettu toimivaa paikkaa.

Syntyvä kokonaisuus sisältää monia palveluja, joiden tulee olla kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Jos tiloja ei saada esteettömiksi ja saavutettaviksi, joudutaan järjestämään korvaavia palveluja (vastaavat palvelut esteettömissä tiloissa) tai lisättävä erilaisia tukipalveluja (avustavia henkilöitä). Kysymys on erityisesti kuntalaisten
tasavertaisuudesta, mutta on myös mitä suurimmassa määrin taloudellinen.

Lisäksi keskustelussa nousi voimakkaasti esiin myös yleinen julkisten rakennusten turvallisuus liikuntarajoitteisten henkilöiden näkökulmasta. Vammaisneuvosto selvittää siaa ja palaa yleisiin turvallisuuskysymyksiin syksyllä uudelleen.

Matinkylän osalta päätettiin:
Koska rakennuttajalla, suunnittelijoilla, lupavalmistelijalla ja viime kädessä lautakunnilla on vastuu, että rakennus täyttää lain mukaisen turvallisuuden ja esteettömän saavutettavuuden, vammaisneuvosto jatkaa asioiden esiin nostamista ja viemistä vastuullisten tietoon.

Pirkko Kuusela
vammaisneuvoston puheenjohtaja 

Sirkku Kiviniitty
vammaisasiamies
vammaisneuvoston sihteeri