VTT ja Aalto-yliopisto selvittävät pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa hyvän sisäilman edellytyksiä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.9.2018 klo 9.29

Kiinteistönhuoltaja-2033, Kiinteistönhuoltaja-2033
Smart & Clean -sisäilmaltaan laadukkaat ja kustannustehokkaat tilat -hankkeessa käytetään uudenlaisia tutkimusmenetelmiä. Mukana olevat Espoo, Helsinki ja Vantaa ovat valinneet koekohteiksi uusia ja peruskorjattuja rakennuksia.

Kiinteistöissä tehdään hankkeen aikana reaaliaikaisia mittauksia, ja tilojen käyttäjät pääsevät vaikuttamaan antamalla tilojen olosuhteista palautetta. Keväällä 2019 tulosten valmistumisen jälkeen ymmärretään hyvän sisäilman osatekijät, luodaan kriteerit laadukkaalle sisäilmalle ja tiedetään, miten tilojen sisäilma pidetään käyttäjän kannalta hyvänä. Tämä avaa myös mahdollisuuksia luoda puhtaasta sisäilmasta uutta palveluliiketoimintaa.

Käytännössä hankkeen aikana kouluissa ja päiväkodeissa mitataan lämpötiloja, hiilidioksidipitoisuuksia, suhteellista kosteutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, pienhiukkasia sekä paine-eroja ulkoilman ja sisäilman välillä. Mitattuja tietoja yhdistetään energiankulutustietoihin, sääennusteisiin sekä tietoihin, miten ja milloin kiinteistöä käytetään. Tulokset ovat heti hyödynnettävissä myös kiinteistönhuollossa. 

Espoosta hankkeessa ovat mukana Kirkkojärven päiväkoti, Niittykummun päiväkoti, Nuumäen päiväkoti, Päivänkehrän pääkoulu sekä Tiistilän koulu.

Kaupunkien lisäksi hankkeessa ovat mukana Aalto-yliopisto ja VTT, joka koordinoi hanketta. Hanke kuuluu pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön muutostekoihin, ja sen päärahoittajana on Uudenmaan liitto.

Lisätietoja hankkeesta.