Uusi aikakausi alkaa Espoon keskuksessa – vanhat virastorakennukset historiaan

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
7.2.2019 klo 15.56

Espoon keskuksen aseman seudun kokonaisvaltainen uudistaminen on alkanut. Vanha virastokeskus uudistuu moderniksi ja viihtyisäksi asuin- ja työpaikka-alueeksi, joka rajautuu puistoon ja uuteen toriin taideteoksineen. Alueelle rakennetaan uusia asuintaloja sekä liike- ja toimistotiloja. Täyteen vauhtiin työ pääsee vasta sitten, kun kymmenen vuotta tyhjillään ollut vanha kaupungintalo voidaan purkaa.

”Purkutyö on tavoitteena aloittaa niin pian kuin mahdollista, jotta kaupungintalon kortteli saadaan kehittämistyöhön mukaan”, kertoo teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

”Alueesta tulee monipuolinen, viihtyisä ja moderni kaupunkikeskus. Palvelujen ja joukkoliikenteen äärelle rakennetaan asuintaloja ja korkeatasoiset kevyen liikenteen kulkureitit.”

Ensimmäinen uusi asuintalo rakenteilla

Asuinrakentaminen aseman pohjoispuolella on jo käynnistynyt arkkitehtikilpailun voittaneella asuinkorttelisuunnitelmalla. Korttelin omistaa Hausia, joka rakentaa purettavan kaupungintalon viereen neljä asuintaloa. Yhteensä historian kirjoihin jäävään, entiseen virastokeskukseen tulee koteja noin 1200 espoolaiselle.

Kaupunginpuiston sisäpiha Hausian uudet asuintalot nousevat aivan Espoon keskuksen juna-aseman ja palvelujen viereen. Kuva: Hausia.


Hausian toimitusjohtaja Kari Kiviluoma pitää Espoota mielenkiintoisena kohteena niin asuntoa omaan käyttöön ostavan, kuin sijoittajankin kannalta.

”Espoon heikkoutena pidettiin ennen hajanaisuutta. Nyt se on ehdottomasti vahvuus. Espoolla on monta kasvukeskusta ja parantuneen julkisen liikenteen ansiosta Espoolla on mahdollisuus kasvaa monesta paikasta yhtä aikaa”, Kiviluoma kuvaa.

Hausian toisen talon rakentaminen alkaa arviolta vuoden 2019 alussa, ja seuraava on tavoitteena aloittaa saman vuoden loppupuolella.

Asuinkorttelin takana rinteessä oleva alue kunnostetaan viihtyisäksi puistoksi, jonka nimi on Lakelanpuisto. Virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksia tarjoaa Espoonjokilaakso reitteineen.

Lakelanpuisto Havainnekuva radan pohjoispuolen uuden asuinkorttelin viereen tulevasta Lakelanpuistosta (Näkymä Oy)

Taideteos valaisee uutta tapahtuma- ja kohtaamispaikkaa

Asuinkorttelin viereen rakennetaan uusi monipuolinen tapahtuma- ja kohtaamispaikka, Vaakunatori. Torilla on mahdollisuus järjestää pienimuotoisia toritapahtumia kojuineen sekä erilaisia esityksiä ja tilaisuuksia. Taiteilija Vesa-Pekka Rannikon veistos Vuo luo torille värikkään maamerkin, joka ympäristöineen tarjoaa viihtyisän kohtaamispaikan kaupunkilaisille. Taidehankkeen asiantuntijana on toiminut EMMA - Espoon modernin taiteen museo.

Vaakunatori Havainnekuva uuden asuinkorttelin viereen tulevasta Vaakunatorista (Näkymä Oy)

Vuo on värikkäistä metalliverkkokudelmista koostuva veistos, jonka kaareva muoto tuo vastapainoa Vaakunatorin ympäristön suorakulmaiselle arkkitehtuurille. Eri etäisyyksille sijoitetut värilliset verkkorakenteet sekoittuvat toisiinsa ja katsojan liikkuessa veistoksen värit muuttuvat sen perusteella, mistä suunnasta sitä tarkastelee. Monitulkintainen muoto sallii mielipiteet, erilaiset näkemykset ja ideologiat ilman ennalta sovittua mallia.

Torin perustuksien rakentaminen tyhjillään olevan kaupungintalon edessä ovat jo pitkällä. Perustustyöt saadaan valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Toriaukio valmistuu keväällä 2020 samoihin aikoihin ensimmäisen uuden asuintalon kanssa.

Vaakunatorin edessä kulkeva Kirkkojärventie uudistetaan, ja nyt pressujen alla olevaa aittarakennusta nostetaan. Aitan ympärille tulee kivetykset ja polkupyörille 160 pysäköintipaikka.

Espoolaisille oma talo

Kaupunginvaltuuston alkuvuodesta 2018 tekemän päätöksen mukaisesti Vaakunatorin toiselle puolelle rakennetaan espoolaisten talo. Taloon suunnitellaan kaupungin tarvitsemien tilojen lisäksi palveluja asukkaille - palvelutori, kulttuuri- ja liiketiloja sekä monikäyttöiset päätöksentekoa ja asukasyhteistyötä palvelevat tilat.

EspooTalo Havainnekuva "Espoolaisten talosta" (Arkkitehtitoimisto Anttila & Rusanen)

Talon toiminnoista on tekeillä, joka etenee päätöksentekoon alkuvuodesta 2019. Sen jälkeen käynnistyy rakennuksen suunnittelua koskeva arkkitehtuurikilpailu. Talon rakentaminen alkaa 2023, ja se otetaan käyttöön 2025.

Espoon keskus on kaupungin uudistuva sydän

Raiteiden varrella sijaitseva Espoon keskus on kaupungin uudistuva sydän, jossa yhdistyvät erinomaiset liikenneyhteydet, monipuoliset ja kehittyvät palvelut sekä monikulttuurisuus ja suomalainen kulttuurimaisema. Tulevaisuudessa alueen saavutettavuus paranee entisestään, kun kaupunkirata ja nopea ratayhteys Turkuun, ns. Tunnin juna, toteutuvat.

”Espoon keskuksen kehittämistyö mahdollistaa noin 2 000 uuden työpaikan syntymisen alueelle”, kertoo projektinjohtaja Mikko Kivinen.

”Uusia asukkaita Espoon keskukseen muuttaa arviolta 10 000 uutta asukasta vuoteen 2050 mennessä.”

Alue kasvaa ja kehittyy myös muun muassa Suviniityssä, jonne rakennetaan uusia, muodoiltaan vaihtelevia asuintaloja. Suviniityn asuinalueen rakentaminen jatkuu vielä noin kolme vuotta. Uusi päiväkoti saataneen käyttöön vuonna 2020. Alueen kehittämistyö mahdollistaa sen, että Suviniittyyn voi muuttaa noin tuhat uutta asukasta ensi vuosikymmeneen mennessä.

Lisäätietoa:

Espoo.fi/espoonkeskus
Hausia.fi