Robottibussi, joka ei lumesta hätkähdä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.3.2017 klo 9.23

Otaniemessä on tekeillä jotain mullistavaa. Harri Santamala, Jari Saarinen, Jussi Suomela ja Tommi Rimpiläinen ovat perustaneet Sensible 4 Oy:n, joka haluaa tieautomaation markkinajohtajaksi automation-in-a-box -ratkaisullaan.

”Uskomme, että meistä tulee kansainvälinen alan pioneeri. Osaamisemme perustuu Aalto-yliopistossa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa rakennettuun osaamiseen. Rakennamme tätä paitsi kansallisen yhteistyön kautta, myös erityisesti Aaltoon nojaten, sillä siellä kasvaa meidän uudet osaajamme. Otaniemi ylipäätään tarjoaa hyvän kanavan värvätä tulevaisuuden osaajia ja alueena se toimii yritystoimintaa tukien. Siellä on hyvä ilmapiiri ja suhtautuminen uuteen teknologiaan”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Harri Santamala.

Kilpailijat nelikko aikoo päihittää lupaamalla, että heidän automaatiojärjestelmänsä kulku ei tyssää mihinkään vuodenaikaan – se liikkuu niin sohjossa, lumessa kuin puista pudonneiden lehtienkin keskellä.

Arvokkaita oppeja itsestään ajavista robottibusseista saatiin osana Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategian SOHJOA-hanketta, missä autonomiset pikkubussit kiersivät Helsingissä, Espoossa ja Tampereella.

”Saimme lisää tietoa teknologian suurimmista esteistä, joihin on vastattava ennen automaatioperustaisten liikennevälineiden kaupallisia sovelluksia. Tiedämme nyt myös, mitä kaikkea tieliikenteessä tulee huomioida automaation osalta. Suurimmat yksittäiset ongelmat ovat talvi ja muut tielläliikkujat, jotka molemmat konkretisoituvat automaation kannalta muuttuvana ympäristönä”, toteaa SOHJOA-hankkeessa mukana ollut Santamala.

Automaattibussi liikkuu jo, mutta kyytiin ehtii vielä hypätä.


 

Espoo on elämysten ja innovaatioiden puutarha – Espoo Innovation Garden. Rakennamme kasvualustaa uusien työpaikkojen synnylle ja hyvän elinympäristön vahvistumiselle yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden yhteistyönä. Kaupunki itse toimii yhtenä puutarhurina muiden joukossa – saattaen tekijöitä yhteen ja luoden mahdollisuuksia kasvuun ja innovointiin.