Resurssipoolin kautta uusiin tehtäviin poikkeustilanteessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.4.2020 klo 8.54

Espoossa on perustettu koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi henkilöstön resurssipooli, jonka kautta henkilöstö siirtyy joustavasti uusiin tehtäviin. Resurssipoolin tarkoituksena on osaltaan turvata, että sosiaali- ja terveystoimessa on riittävästi henkilöstöä töissä poikkeuksellisessa tilanteessa. Resurssipoolin kautta tarjotaan myös töitä koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen takia suljettujen toimipisteiden, kuten esimerkiksi kirjastojen, työntekijöille. Tähän mennessä Espoossa noin 130 työntekijää on siirtynyt muilta toimialoilta sosiaali- ja terveystoimeen muun muassa lähihoitajiksi vanhustenpalveluihin. Lisäksi resurssipoolin kautta on siirtynyt yli 100 työntekijää erilaisiin kaupungin muihin tehtäviin esimerkiksi ruokahuoltotyöntekijöiksi, laitoshuoltajiksi, viheraluehoitajiksi, neuvolan aulaemänniksi, toimistosihteereiksi, vieraslajitorjujiksi, pesulatyöntekijöiksi ja toimistosihteereiksi. Anni Kirves, Hans Swahn, Laura Alaranta ja Hare Kapucu kertovat, miltä uusi työ poikkeustilanteessa tuntuu.

”Aika kuluu nopeasti ja pääsee oppimaan uutta”

Anni Kirves


Olen lähihoitaja Anni Kirves ja työskentelen ryhmäperhepäiväkodissa lastenhoitajana.
​​​​​​​Tänä poikkeusaikana olen siirtynyt työskentelemään vanhusten pitkäaikaisosastolle. Alkuun tein edelleen päivävuoroa, asiakkaat vain ovat hieman iäkkäämpiä kuin normityössä. Tällä viikolla aloitan vuorotyön. Minulle on annettu aikaa perehtyä rauhassa töihin, ja pikkuhiljaa muistuu mieleen opiskeluaikojen harjoittelu vanhuspuolella. Lääkelupia pääsen opiskelemaan ja tenttimään töissä.

Kannustan myös muita lähtemään rohkeasti kokeilemaan uutta. Aika kuluu nopeasti ja pääsee oppimaan uusia asioita. Myöhemmin voi näistä kokemuksista olla hyötyä ja voi vaikka keikkailla tällä saralla. Toki ikävöin omaa työpaikkaani, mutta vaihtelu virkistää.

”Vaihtelua ja mahdollisuus hädän hetkellä auttaa muita”

Hans Swahn

Olen Espoon kaupunginkirjaston asiakaspalvelupäällikkö Hans Swahn ja työskentelen Sellon kirjastossa. Muutos töissä on ollut radikaali: kirjastotyöni vaihtui perhe- ja sosiaalipalvelujen Operaatio ruoka-avun logistisen puolen järjestämisvastuuseen. Diili on voimassa näillä näkymin 13.5. asti. Vastaan tilojen, kuljetusten ja henkilökunnan järjestämisestä. Työtä ja palavereja on paljon, kun liikkeelle on lähdetty nollasta. Uudessa tehtävässäni olen tutustunut uusiin ihmisiin ja ihan uudenlaisiin asioihinkin selvitellessäni muun muassa, mistä saadaan autoja ruokakuljetuksiin. Teams-palaverit ovat minulle uutta oppia – aiemmin olen tottunut lähinnä kasvokkaispalavereihin. On ollut kiva huomata, kuinka hedelmällisiä ja hyvin organisoituja etäkokouksetkin voivat olla. Tämä on vaihtelua ja tilaisuus oppia uutta. Ja ennen kaikkea mahdollisuus tehdä hädän hetkellä arvokasta työtä muiden auttamiseksi.

”Olen mielelläni siellä, missä työpanoksestani on hyötyä”

Laura Alaranta
.

Olen Laura Alaranta ja toimin Espoon kaupungilla varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Pääsin töihin seniorikeskukseen, jossa muun muassa käsihygienia on vieläkin tärkeämmässä roolissa kuin varhaiskasvatuksessa, koska kaikki asukkaat ovat riskiryhmää.
Jo muutaman päivän jälkeen huomasin, että joka päivä opin jotakin. On uusia työvälineitä, kuten nostureita, joilla asiakkaita nostetaan ylös sängyistä ja liikutellaan. Itse koen, että aina voi kehittää itseään. Olen mielelläni siellä, missä osaamisestani ja työpanoksestani on hyötyä.

”Muiden auttaminen tuo iloa ja energiaa neljän seinän sisälle”

Hare Kapucu

Olen Hare Kapucu ja aloitin työt tuotantoassistenttina Espoon kulttuurikeskuksessa joulukuun alussa. Tavallisesti järjestän erityisesti monikulttuurisia tapahtumia, autan tapahtumien koordinoinnissa ja kerään tietoja niitä varten. Teen myös markkinointia ja koordinoin tuotantomateriaaleja. Nyt olen muutaman viikon työskennellyt koronaneuvonnassa. Työnkuvani on muuttunut merkittävästi. Porukkamme auttaa vieraskielisiä espoolaisia jakamalla oikeaa tietoa koronatilanteesta. Annamme neuvoja kaupunkilaisille heidän omalla äidinkielellään, koska tämänhetkinen tilanne on haastava monille, etenkin vieraskielisille.

Meitä on puhelinneuvonnassa noin 20 henkilöä ja teemme työtä etänä kotoa käsin. Mukana on myös järjestöjen työntekijöitä. Meillä on ollut kädet täynnä töitä, kun luomme ihan uutta palvelua. Tämän takia työskentelen nyt enemmän kuin ennen, mutta hyvällä mielellä. Muiden auttaminen tuo iloa itsellekin. Teemme työtä tiiminä, neuvomme ja autamme toisiamme tarpeen mukaan. ​​​​​​​ Meillä on ihana tiimi, joka toimii joustavasti ja nopeasti yhteistyössä. Tilanne muuttuu koko ajan, ja muutoksia pitää seurata jatkuvasti. Olen jo tähän mennessä oppinut uutta asiakaspalvelusta ja saanut paljon tietoa erilaisista palveluista. Kun olen aktiivinen töissäni, se antaa minulle energiaa täällä neljän seinän sisällä etätöissä.

Uudessa työssä olen tutustunut erilaisiin ihmisiin erilaisista työympäristöistä. Kun epidemia on ohi, ehkä voimme tehdä enemmän yhteistyötä meidän omiin aloihimme liittyvien palveluiden rakentamisessa.

Resurssipoolin kautta pääsee tekemään mielekästä työtä, jossa on tekemisen meininki. Tätä kautta voi auttaa kaupunkia ja espoolaisia selviämään tästä koronavirustilanteesta.

Lue myös Espoon kaupunki pisti ripeästi pystyyn ruoka-avun jakelun korona-aikana