Espoon pitkäjänteinen Shanghai-yhteistyö tuottaa tulosta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.4.2017 klo 10.50

Espoon kaupungilla on pitkäaikaiset ja vahvat yhteistyösuhteet Shanghain kaupungin kanssa. Kaupungit solmivat ystävyyskaupunkisopimuksen vuonna 1998. Yhteistyö kiinalaiskaupungin kanssa ei ole kehittynyt hetkessä, mutta pitkäjänteisen työn ansiosta juhlapuheista on päästy arjen tekoihin. Osoituksena merkittävästä kumppanuudesta Espoo kutsuttiin kaikkien aikojen ensimmäisenä kunniavieraskaupunkina Kiinan merkittävimmille teknologiamessuille.

”Kokemus on osoittanut, että Espoolla on Shanghaille hyvin erityinen merkitys, vaikka sillä on runsaat 80 sisarkaupunkia ympäri maailmaa. Nyt syvennämme yhteistyötä entisestään”, toteaa suomalaisdelegaation Shanghaihin johdattanut Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Tuula Antola.

Espoon kaupungilta Shanghaissa ovat elinkeinojohtaja Tuula Antolan lisäksi elinkeinopäällikkö Harri Paananen ja kansainvälisten asioiden päällikkö Fanglan Tao. Delegaatiossa ovat mukana myös VTT, Aalto-yliopisto, Team Finland, Helsinki Business Hub ja Aavi Technologies Oy.

Oppia kestävästä kasvusta

Kaupunkien välisillä suhteilla on Kiinassa suuri arvo, ja Espoo on vierailullaan otettu Shanghaissa hyvin vastaan. Suomesta lähtenyt delegaatio on tavannut Shanghain ylintä poliittista johtoa ja virkamiesjohtoa. Teknologiamessut sekä Suomen ja Espoon siellä saama näkyvyys ajoittui onnekkaasti kahden viikon takaisen Suomen ja Kiinan presidenttien tapaamisen jälkeen. Suomen tunnettuus messuilla oli jo hyvällä tasolla.

Kiinnostusta on herättänyt esimerkiksi Espoon ja Suomen korkeatasoinen koulutusjärjestelmä sekä Espoon asema Euroopan Unionin kestävimpänä kaupunkina. Espoo osoittautui viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa Euroopan taloudellisesti, sosiokulttuurisesti ja ekologisesti kestävimmäksi kaupungiksi. Tuoreen seurantatutkimuksen mukaan Espoo on säilyttänyt asemansa Euroopan kestävimpänä kaupunkina.

”Kiinalaiset ovat selvästi tehneet Suomi-kotiläksynsä valtiovierailun jälkeen. Shanghai haluaa oppia kestävästä kasvusta sekä Smart & Clean -teknologioista. Vaikka Shanghain mittakaava on kaikessa satakertainen Espooseen verrattuna, olemme vertaisia ratkoessamme kasvavien ja kehittyvien kaupunkiemme haasteita. Molempien kaupunkien intresseissä on lisätä kaupallista yhteistyötä maiden välillä”, Antola toteaa.

”Ratkottavia haasteita pohtiessa on helppo nähdä meidät Shanghain kaltaisen kaupungin kumppanina. Kestävää kasvua tukevien teknisten ratkaisujen ja niiden ympäristö- ja kustannusvaikutusten arvioinnin lisäksi pystymme tarjoamaan kaupunkisuunnittelua eri osapuolten välisen viestinnän tueksi”, arvioi Mika Toikka VTT:ltä.

Kiinan tulevaisuuden tavoitteissa siintävät avoimet innovaatiot, aineettoman omaisuuden suoja sekä kestävyys. Näiltä aloilta se voi oppia Suomelta paljon.

”Osaaminen on Suomen tärkein luonnonvara ja innovaatiot kuuluvat kaikille. Näemme Shanghai-yhteistyössämme valtavan potentiaalin koko Suomelle. Haluamme hyödyntää tätä erinomaista suhdettamme Shanghain kanssa koko Suomen hyväksi”, sanoo Antola. 

China Shanghai International Technology Fair -messut järjestetään 20.–22.4.2017 Shanghaissa. Aiemmin tapahtumaan kutsuttujen kunniamaiden rinnalla Espoo on tapahtuman ensimmäinen kunniavieraskaupunki.


Elinkeinojohtaja Tuula Antola osallistui teknologiamessujen avajaistilaisuuden
paneelikeskusteluun.