Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto TASSU Espoon monikieliselle koronapuhelinneuvonnalle sekä nuorten Haaveleirille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
28.8.2020 klo 11.00

Monikielinen koronapandemian puhelinneuvonta on voittanut Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan myöntämän Espoon kaupungin työyhteisöjen TASSU-palkinnon. Espoon kaupungin ostopalvelujen tai muiden espoolaisten kolmannen sektorin toimijoiden sarjassa TASSU-palkinnon sai nuorille suunnattu Haaveleiri.

Espoon kaupungin työyhteisöjen TASSU-palkinnon voittanut monikielinen puhelinneuvonta toteutettiin eri toimialoja edustavien kaupungin työntekijöiden sekä espoolaisten järjestöjen vapaaehtoisten tiiviinä yhteistyönä. Monikielinen puhelinneuvonta vastasi yllättäen eteen tulleessa koronatilanteessa syntyneeseen tiedon, neuvonnan ja tuen tarpeeseen. Erityisesti poikkeus- ja kriisitilanteissa on tärkeää saada tietoa hyvin ymmärretyllä kielellä, ja palvelu lisäsikin osaltaan tiedon saavutettavuutta. Vieraskielisten asukkaiden huomioiminen tiedon jakamisessa edistää yhdenvertaisuutta sekä vahvistaa samalla koko yhteisön turvallisuutta ja hyvinvointia.

Myös espoolaiset palvelujen käyttäjät saivat ehdottaa palkittavaksi Espoon kaupungin ostopalvelujen tai muiden espoolaisten kolmannen sektorin toimijoiden, kuten urheiluseurojen tai muiden järjestöjen, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lisääviä tekoja. Espoolaisten asukkaiden ehdottaman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteon voitti Espoon seurakuntien, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön Snellun, Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ja Helsingin Pride-yhteisön kanssa yhteistyössä toteutettu Haaveleiri.

Haaveleiri on sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ja sukupuoltaan pohtivien nuorten vertaistukileiri. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat usein tavalliselle leireille osallistumisen vaikeaksi. Suomessa eivät vielä muut tahot järjestä vastaavanlaista toimintaa, ja leirillä on ollut osallistujia myös muualta Suomesta. Pienryhmien keskusteluiden lisäksi leirillä vietetään rennon hauskaa leirielämää, johon kuuluvat nuotioillat, pelit, leikit, kädentaitojutut, laulut sekä mahdollisuus saunoa ja uida. Leirillä onkin syntynyt monia tärkeitä ystävyyssuhteita.

TASSU-palkinto myönnetään konkreettiselle tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteolle

TASSU-kilpailussa on kaksi sarjaa. Espoon kaupungin työyhteisöt voivat osallistua kilpailuun joko omalla tai yhteistyökumppanin tasa-arvo- tai yhdenvertaisuusteolla. Työyhteisöjen omia hakemuksia saapui tänä vuonna kolme. Toiseen kilpailusarjaan espoolaiset palvelujen käyttäjät lähettivät kuusi ehdotusta Espoon kaupungin ostopalvelujen tai muiden espoolaisten kolmannen sektorin toimijoiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lisäävistä teoista.

Espoon monikielinen puhelinneuvonta sekä Haaveleiri saavat molemmat palkinnoksi 1000 euroa yhteiseen kehittämiseen.

Espoon yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Reilu meininki työssä ja elämän muilla alueilla 2017-2020 edellyttää, että yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tavoitteet juurtuvat Espoon kaupungissa käytäntöön. Myös Espoo-tarinassa on sitouduttu vahvasti näiden arvojen edistämiseen positiivisen ihmiskäsityksen ja arvostavan vuorovaikutuksen linjauksilla.

Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on ideoinut TASSU-palkinnon, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi espoolaisia tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja. Palkinto jaetaan kerran vuodessa.

Viime vuonna TASSU-palkinnon saivat Espoon kaupunginkirjaston ja Riilahden toimintakeskuksen yhteinen hanke sekä Niceheartsin Naapuriäidit-konsepti.

Vuonna 2018 TASSU-palkinnon voitti Espoon nuorisopalvelujen vihapuheen vastainen projekti ja yhteistyökumppanien sarjan voitti Dementiakoti Villa Tapiola Oy:n digitarina, joka kertoo asukkaan elämäntarinan ja vahvistaa hänen identiteettiään. Vuonna 2017 palkinnon sai Entressen kirjaston lastentiimi lukuinnon tukemisesta ja muusta toiminnasta.

Palkinnon suojelijana toimii kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Palkinnon saajat julkaistaan Espoo-päivänä. Tutustu kesäkauden viimeisen viikonlopun 28.–29.8.2020 Espoo-päivän tapahtumiin.

Lisätiedot:

Hannu Heikkinen, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtaja
hannu.heikkinen(at)gmail.com
p. 0456332984

Kaarina Salonen, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan esittelijä
kaarina.salonen(at)espoo.fi, p. 046 8773462