Tutuilla kaduilla ympäri vuoden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.10.2020 klo 11.20

Katujen kunnossapidon ansiosta espoolaiset tiet ja kadut pysyvät siisteinä vuoden jokaisena päivänä. Kuorma-autonkuljettaja Timo Hukka valmistelee pian katuja talven varalle.

Katujen kunnossapidossa työskentelevän kuorma-autonkuljettajan Timo Hukan työpäivä alkaa aamuseitsemältä – paitsi talvisin, jos lumipyry on vallannut kadut, ja aurauskalustoa tarvitaan jo varhain aamuyöstä.

”Viime talvena näitä aikaisia herätyksiä oli tosin vain kerran. Lunta tuli lopulta niin vähän, että pääosin kadut pysyivät hyvässä kunnossa pelkällä suolaamisella”, Hukka kertoo.

Sää ja vuodenajat määrittävät ja rytmittävät muutenkin Hukan ja työporukan, parikymmenhenkisen kunnossapitotiimin työtehtävät. Auraamisen, suolaamisen ja hiekoittamisen lisäksi katuja pestään muun muassa katupölystä, ja kadunvarsilla kasvavat kasvit pidetään riittävän lyhyinä.

”Meidän vastuullemme kuuluvat päätiet, Tielaitos huolehtii varsinaisista valtaväylistä. Emme kuitenkaan kulje ainoastaan isoilla teillä, vaan pidämme huolta myös muun muassa ulkoilureiteistä. Kesä oli melko sateinen, joten ajoimme ulkoilureiteille lisää kivituhkaa.”

Seuraavaksi Hukka tiimeineen aloittaa valmistelut tulevan talven varalle.

”Tarkistamme laitteet ja kaluston, ja alamme porata aurausmerkkejä paikoilleen. Ne on pakko laittaa, tuli talvella lunta tai ei. Aurausmerkkejä tarvitaan, sillä uudet tiet ovat paikoin hyvinkin ahtaita ja meidän kalustomme taas melko suurta.”

Yhteistyötä hyvällä porukalla

Ahtaat kadut eivät Hukan mukaan tee kuitenkaan työstä vaikeaa. Hän on ehtinyt työskennellä katujen kunnossapidossa jo 30 vuoden ajan, joten kaupungin kadut ovat tulleet hänelle tutuiksi.  

”Parasta tässä työssä ovat työkaverit. Itse työ on usein melko yksinäistä, joten työkavereiden kanssa on mukava kokoontua myös vapaa-ajalla. Moni muukin on viihtynyt talossa pitkään”, Hukka kertoo.

Hukka on ehtinyt nähdä Espoon kehityksen vuosien varrella maalaismaisemmasta ympäristöstä kaupunkimaisemmaksi alueeksi. Taloja ja teitä on rakennettu viimeisen 30 vuoden aikana iso määrä lisää, ja kun kokonaisia asuinalueita on noussut ympäristöön, moni reitti on täytynyt opetella kokonaan uudelleen. Varsinainen työ ei ole Hukan mukaan vuosien varrella juuri muuttunut. Kalusto on sen sijaan vaihtunut useampaan kertaan.

”Ennen moni asia hoidettiin traktoreilla. Lisäksi vaatimukset siihen, millaisilla valmiuksilla ja millaisella koulutuksella kalustoa saa ajaa, ovat muuttuneet. Kaupunki on onneksi pitänyt meidät hyvin ajan tasalla niin, että kulloinkin vaadittavat kurssit on tullut suoritettua. Nykyisin esimerkiksi työturvallisuudesta pidetään ihan eri tavalla huolta kuin aiemmin.” 

Timo Hukka pystyttämässä väsitämisvelvollisuus risteyksessä ja suojatie -liikennemerkkejä.

Katujen kunnossapidossa työtehtävät vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Teksti: Pi Mäkilä

Kuvat: Roope Permanto

Juttu on julkaistu Espoon kaupungin henkilöstölehti Espressissä 3/2020.