Oman alan kesätöissä Villa Elfvikin luontotalossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
6.8.2019 klo 11.31

Emmi Hagelberg ja Maria Kröger työskentelevät kesä–elokuun ajan Espoon kaupungilla Villa Elfvikin luontotalossa. Matemaattis-luonnontieteellisen alan opiskelijat ovat viihtyneet loistavasti koulutustaan vastaavissa kesätöissä Laajalahden luonnonsuojelualueen idyllisessä miljöössä ja hyvässä seurassa.  

– Luontotalo ympäristöineen tarjoaa loistavat puitteet. Saan tehdä mielekkäitä töitä mukavien ihmisten kanssa hienossa ympäristössä. Villa Elfvikin jugend-talon työhuoneen ikkunasta avautuvat upeat maisemat ja lounaan syön lähes päivittäin ulkona Laajalahden rannalla luonnon helmassa. Myös luontotalon arvot vastaavat omiani, Maria kertoo kesätyöstään.

Myös itse työ on kiinnostavaa.

– Kehitän toiminnallisista tehtävistä koostuvaa kestävän elämäntavan polkua koululaisryhmille. Kesäkuukaudet ovat kuluneet suunnittelussa ja alkusyksystä testaamme oppilaiden kanssa polkua käytännössä. Vastaan myös uuden palvelun markkinoinnista kouluille. Hommat ovat mukavan monipuolisia. Oman projektin lisäksi tuuraan työkavereita esimerkiksi infossa, Maria valottaa.

Monipuolista työtä sopivan rennossa ilmapiirissä

Emmin työpäivät täyttyvät puolestaan pääasiassa asiakaspalvelusta.

– Neuvon ja opastan monikielistä asiakaskuntaa täällä paikan päällä ja sähköpostitse muun muassa luontotalon toiminnasta ja Villa Elfvikin historiasta. Huolehdin myös, että infosta on saatavilla virvokkeita ja pientä purtavaa asiakkaille ja päivitän meidän some-tilejämme, Emmi summaa tehtäviään.

– llmapiiri on hyvä ja työ sopivan rentoa, mutta koko ajan löytyy kuitenkin mielekästä tekemistä, Emmi kiittelee.

Sekä Maria että Emmi uskovat, että kesätyö Villa Elfvikissä tukee heidän tulevaisuuden urasuunnitelmiaan. Emmiä kiinnostaa työ, jossa voisi yhdistää kehitys- ja ympäristöasioita, Maria puolestaan on miltei valmis opettaja.

Perehdytykseen panostetaan

Villa Elfvikissä kesätyöntekijät perehdytetään huolella. Emmille ja Marialle tehtiin henkilökohtaiset perehdytyssuunnitelmat. Yhdessä luontotalon johtajan Riitta Pulkkisen kanssa he kävivät läpi muun muassa Espoon kaupungin organisaatiota ja päätöksentekoa sekä palvelussuhdeasioita, kuten työaikaa ja sairauspoissaoloja.

– Talon historiasta ja muusta luontotalon toiminnasta annoin myös paksun pinkan luettavaa. Kukaan ei kuitenkaan odota, että Emmi ja Maria osaisivat kaiken ulkoa. Pääasia on, että he tietävät, mistä voi löytää vastauksia asiakkaiden moninaisiin kysymyksiin. Perehdytyksessä korostan, että aina saa kysyä, myös uudelleen. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, Riitta painottaa.

– Osallistuimme myös luontotalon opastuskierroksiin, tutustuimme luontopolkuun ja kävimme kaupungin yhteisessä perehdytysinfossa Valtuustotalolla, Emmi ja Maria kertovat kesän alkupäivistä.

Kesätyöntekijät tuovat uutta osaamista

Villa Elfvikiin kesätyöntekijöitä on palkattu jo useana vuotena.

– Kesätyöntekijät tukevat luontotalon toimintaa vakituisten työntekijöiden lomaillessa. Meidän kannalta hienoa on myös, että he tuovat mukanaan uutta osaamista ja alan tuoreinta tietoa opiskelupaikoistaan. Opiskelijoilla on todella monipuolisia taitoja, joita kannattaa hyödyntää. Toivon, että kesätyöntekijät käyttävät alan kokemustaan rohkeasti luontotalon toiminnan kehittämisessä, Riitta toteaa.

– Kannustan lämpimästi kaikkia Espoon kaupungin yksiköitä palkkaamaan kesätyöntekijöitä, hän jatkaa.

Moni niin on jo tehnyt, sillä Espoon kaupunki on työllistänyt tänä kesänä yli 800 kesätyöntekijää.

Kesätyöhakemuksissa oma persoona saa näkyä

Tulevia kesätyönhakijoita Riitta kehottaa olemaan oma itsensä kaikissa työnhaun eri vaiheissa.

– Oma persoonallisuus saa näkyä sekä hakemuksessa että haastatteluissa. Haen kesätyöntekijöitä, jotka sopivat työyhteisöömme, tarttuvat toimeen sekä ovat iloisia ja reippaita. Plussaa saa alan osaamisen lisäksi asiakaspalvelukokemuksesta ja kielitaidosta. Tämän kesän projektia tekemään etsin ihmistä, joka jo tunsi opetussuunnitelmaa, Riitta avaa.  

– Kaikkiin hakulomakkeessa oleviin kysymyksiin kannattaa myös aina vastata, Riitta neuvoo.

Emmi vinkkaa ennemmin panostamaan kunnolla muutamaan kesätyöhakemukseen kuin lähettelemään kymmeniä huolimattomasti tehtyjä.

Kesätyö Villa Elfvik 2019 2

Villa Elfvik tarjoaa Emmi Hagelbergin (vas.) ja Maria Krögerin (ed. oik.) mukaan kesätyöntekijälle mukavat työkaverit, mielenkiintoisia töitä ja upean työympäristön Laajalahden luonnonsuojelualueen kupeessa. Luontotalon johtaja Riitta Pulkkinen (kesk.) saa nauttia miljööstä ympäri vuoden.