Kaupungin kesäduunissa rantavalvontaa, koronajäljittämistä ja muistineuvontaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.7.2020 klo 10.21

Rantavalvojat Anni Koivusalo ja Helena Knaapi vahtivat Oittaan uimarannalla vedessä polskijoita jo toista vuotta kesätöissä. Tarvittaessa heiltä löytyy myös laastareita tai jääpusseja pienempiin haavereihin.

”Uimareiden valvonnan lisäksi siivoamme aamuisin rannalta roskat. Päivittäin asiakkaat kyselevät meiltä veden lämpötilaa ja sinilevätilannetta. Pääsääntöisesti väki osaa toimia rannalla järkevästi. Välillä joudumme puuttumaan esimerkiksi tupakointiin tai laiturilta pää edellä hyppäämiseen, jotta turhilta riskeiltä vältytään, Anni ja Helena kertovat.

Perehdytykseen panostetaan

Helena Knaapi ja Anni Koivusalo Oittaan uimarannalla.

Helena Knaapi ja Anni Koivusalo  viihtyvät hyvin jo
toista kesää Oittaan uimarannalla rantavalvojina.

Rantavalvojat ovat jatkuvasti valmiita myös hengenpelastustehtäviin. Kaikki rantavalvojat ovat suorittaneet EA1-ensiapukurssin. Lisäksi Anni on kouluttautunut uinninvalvojaksi, Helenalla puolestaan on 14 vuoden uintiharrastustausta. Rantavalvojat saavat kaupungilta myös tuhdin perehdytyksen työhönsä.

”Viime vuonna meillä oli rantavalvojien yhteinen kolmen päivän perehdytys ennen töiden alkua ja myös kesäkauden aikana on ollut perehdytyspäivä. Käymme läpi hyvää asiakaspalvelua sekä pelastustilanteita, elvytystä ja muita ensiaputilanteita sekä teoriassa että käytännössä”, Helena valottaa.

”Työporukkamme on tosi kiva. Kun koko kesä ollaan tiiviisti yhdessä töissä, osasta työkavereista tulee myös kavereita”, Anni sanoo.

Plussaa on myös, että saa olla ulkona töissä ja ihmisten kanssa tekemisissä.

”Työnantajana kaupungilla on selkeät kuviot. Aina, jos on jotain kysyttävää tai selvitettävää, vastauksen saa joko omalta esimieheltä tai sitten hän selvittää asian.”

Syksyllä Anni jatkaa tanssiopettajan ja Helena kauppatieteiden opiskelua. 

Kesätöissä koronajäljittäjänä

Espoon kaupungilla työskentelee tänä suvena noin 450 kesätyöntekijää. Koronavirus rokotti myös Espoossa kesätyöpaikkoja, sillä poikkeuksellisen tilanteen takia kesätyöntekijöiden turvallisuutta ei voitu taata ihan kaikissa toimipaikoissa. Toisaalta erilainen kevät poiki uusia kesätöitä: lääketieteen kandidaatti Alibeto Abubakar työskentelee Tapiolan terveysasemalla koronajäljittäjänä.

”Etsin mahdollisia koronavirukselle altistuneita puhelimitse, kyselen heidän vointiaan ja ohjaan tarvittaessa koronaviruksen näytteenottoon. Soittelen myös karanteenissa oleville. Aikaisempiin harjoitteluihin ja hoitotyöhön verrattuna koronajäljittäjän työ on mielenkiintoisella tavalla erilaista. Tässäkin työssä voin hyödyntää oman opiskelualan vahvuuksia”, Alibeto tuumii.

Alibeton mukaan kesätyö koronajäljittäjänä kehittää ammatillista osaamista.

”Olen jo tähän mennessä oppinut paljon uutta tartunta- ja trooppisista taudeista. Alkuun useiden eri tietokonejärjestelmien opettelu vei aikaa, mutta nyt niidenkin käyttö on jo tuttua.”

Alibeto pitää kesätyöstään Tapiolan terveysasemalla.

”Sain työhön hyvän perehdytyksen ja apu on aina lähellä. Jos on kysyttävää, puhelinsoiton päässä on koronaattori tai muu asiantuntija neuvomassa. Espoossa tuetaan lääkärin työtä ja saa hyvää ohjausta. Työvuoroja on pystynyt järjestämään joustavasti opintoihin sovitellen. Ehdottomasti suosittelen Espoon kaupunkia työnantajana.”

”Jokainen asiakas on arvokas persoona”

Sosionomi-diakoniksi valmistunut Päivi Rajala on kesätöissä Espoon kaupungin vanhusten palveluissa Seniorineuvonta Nestorissa muistineuvojana. Työ muistisairaiden parissa on tuttua, sillä Päivi on työskennellyt opintojen ohella muun muassa suljetulla muistiosastolla. Tästä huolimatta uutta oppii koko ajan monialaisessa tiimissä.

”Viihdyn Espoon kaupungilla hyvin. Minut perehdytettiin työhöni monipuolisesti. Arvostan myös sitä, että kesätyöntekijänä saan lounasedun. Koska työsuhteeni kestää yli kolme kuukautta, käytössäni on myös liikunta- ja kulttuurietu. Pidän paljon myös asiakastyöstä. Jokainen asiakas on oma hieno, arvokas persoona”, Päivi toteaa.

Päivin työpäivät ovat vaihtelevia: niihin mahtuu asiakas- ja toimistotöitä.

”Käyn tapaamassa diagnoosin saaneita muistisairaita asiakkaita ja heidän omaishoitajiaan, soittelen heille, arvioin palvelutarpeita ja teen muun muassa muistitestejä”, hän kertoo työpäivistään.

Tulevia kesätyöntekijöitä Päivi kannustaa, ettei kannata säikähtää alun tietomäärää. ”Uudessa työpaikassa riittää vähän kokeneemmallekin työntekijälle opeteltavaa. Aina saa ja pitää kysyä.”

Eniten töitä kiinteistönhoidossa ja kunnossapidossa

Tänä kesänä Espoon kaupunki palkkasi eniten kesätyöntekijöitä kiinteistönhoidon ja kunnossapidon erilaisiin tehtäviin (100 kesätyöntekijää), viherkunnossapitoon (47 kesätyöntekijää), kotihoidon ja vammaispalvelujen avustaviin tehtäviin (34 kesätyöntekijää) sekä liikunta- ja nuorisopalveluihin muun muassa ulkoilualueenhoitajiksi ja rantavalvojiksi (61 kesätyöntekijää).

Lisäksi Espoon kaupunki jakoi yhteensä 1000 kesäseteliä. Kaupunki maksaa 300 euroa työnantajalle, joka palkkaa espoolaisen nuoren töihin kesäsetelillä 1.5.–30.9. välisenä aikana.

Espoo on Vastuullisen kesäduuni -kampanjan kumppani.