Espoon oma tutkija

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.6.2021 klo 15.45

Tutkimusjohtaja Minna Joensuu pitää huolen siitä, että Espoon kaupungilla ja kaikilla kaupunkilaisilla on saatavilla ajankohtainen tutkimustieto kaupungin asioista.

Tutkimusjohtaja (va.) Minna Joensuun työpisteellä on harvoin hiljaisia hetkiä. Hänen tiimissään työskentelee kahdeksan henkilöä, ja tiimin tehtävänä on pitää huolta tutkimustyöstä ja tilastoista.

”Käytännössä huolehdimme siitä, että kaupungin johdolla, suunnittelulla ja päätöksenteolla on käytössään ajantasainen, päätöksentekoon liittyvä tieto”, Minna kertoo.

Ja tietoa ja tilastoja Espoon kaupungilla riittää. Strategiayksikköön kuuluva tiimi tuottaa perustilastoja muun muassa väestöstä, väestönmuutoksista, koulutuksesta, maahanmuuttajaväestöstä, työttömyydestä, asunnoista, rakennuksista ja työllisyydestä.

”Teemme myös väestöennusteen, joka on monille todella tärkeä työkalu”, Minna lisää.

Tutkimuksen tekoon vaaditaan tiivistä yhteistyötä kaupungin johdon, eri toimialojen ja tahojen kanssa.

”Toimialojen lisäksi teemme esimerkiksi seutuyhteistyötä naapurikaupunkien kanssa. Myös korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa tehtävä yhteistyö on meille tärkeää.”

Tiedosta on hyötyä monelle

Minna on työskennellyt tutkimusjohtajana viime syksystä saakka. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Espoon kaupunkitutkimuksen erityisasiantuntijana.

”Oma työnkuvani tässä nykyisessä tehtävässä liittyy esimerkiksi meidän yksikkömme ja samalla kaupunkitasoisen tutkimustoiminnan kehittämiseen ja suuntaamiseen – sekä erilaisiin tutkimushankkeisiin ja tutkimusyhteistyön tekemiseen. Työssäni yhdistyvät sekä lähiesihenkilön työ että käytännön tutkimuksen ja tilastojen parissa tehtävä työ.”

Juuri näiden asioiden yhdistäminen tekee Minnan mukaan työstä äärimmäisen kiinnostavaa.

”On hienoa saada tuottaa tietoa, josta on aidosti hyötyä niin monelle. Pidän siitä, että pääsen tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa, mutta voin myös uppoutua kirjoitustyöhön ja perinteisempään tutkijan rooliin.”

Tietoa tiedolla johtamiseen

Espoo ei ole suinkaan ainoa kaupunki, joka hyödyntää toiminnassaan laajasti vastaavaa tutkimustyötä.

”Muillakin isoilla kaupungeilla on vastaavia yksikköjä. On tosi tärkeää, että suurissa kaupungeissa tuotetaan luotettavaa tietoa. Jotta kaupunkia voidaan johtaa tietoperusteisesti, meillä täytyy olla osaaminen ja mahdollisuus luotettavaan tietoon ja sen tuottamiseen”, Minna painottaa.

Työn merkitys auttaa myös jaksamaan.

”Kaupunki on keskeinen asia ihmisten elämässä. Lisäksi tässä työssä inspiroi sekin, että kaupunki toimintaympäristönä muuttuu, ja siksi aina löytyy uusia, kiinnostavia ilmiöitä, joita voi tutkia ja tilastoida.”

Minna Joensuu

Minnan työpaikka on Espoon keskuksessa, jossa koneen voi avata vaikka yhteisessä taukotilassa. Suuri osa ajasta tosin kuluu nykyään etätöissä. "Tilastoihin tutustuminen on hyvä tapa hahmottaa maailmaa", Minna kannustaa kaikkia.

Juttu ja kuva on julkaistu alunperin Espoon kaupungin henkilöstölehdessä  Espressissä 2/2021  (verkkolehti ei ole saavutettava). 

Teksti Pi Mäkilä

Kuvat Roope Permanto