Lähihoitaja kotihoidossa

Tervetuloa töihin Espoon kotihoitoon. Asiakkaitamme ovat kaikenikäiset espoolaiset. Tehtävämme on tukea asiakkaan omatoimista selviytymistä kotona. Kuntouttava hoito pohjaa palvelutarpeen arvioinnin perusteella tehtyyn hoito- ja palvelusuunnitelmaan.

Lähihoitaja Antero Lapveteläinen, Espoon kotihoito

Valkuvassa Antero Lapveteläinen.Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 1995 Kuusankosken terveydenhuolto-oppilaitoksesta, ja olimme ensimmäinen lähihoitajanimikkeellä valmistunut kurssi. Valmistumisen jälkeen työskentelin YK-sotilaana lääkintäupseerina Etelä-Libanonissa, Makedoniassa ja Kosovossa usean vuoden ajan. Kotihoidossa aloitin työskentelyn vuonna 2014 Riihimäen kaupungilla. Espoon kotihoidossa Espoon keskuksen toimipisteessä olen työskennellyt maaliskuusta 2019 muutettuamme Espooseen.

Työssäni nautin suunnattomasti itsenäisestä työskentelystä ja siitä vastuusta, mikä meille kotihoidon lähihoitajille on annettu. Vapaus luo vaateita, mikä luo tarvetta uusiutua ja kehittyä työssä. On upeaa nähdä onnistumisia, kun asiakkaat kuntoutuvat ja käyntini muuttuvat ”tarpeettomiksi”. Kotihoidossa parasta on mahdollisuus käyttää koko omaa persoonaa työkaluna ja vapaus soveltaa oppimaansa parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan hyväksi. Meillä on hieno ja toisiamme tukeva työyhteisö, mikä antaa tilaa meille kaikille olla omia itsejämme, yhteiset tavoitteet ja päämäärät muistaen.

Toimintaamme ohjaa asiakaslähtöisyys, ja se rakentava keskustelu, mitä käymme keskenämme, on upeaa.

Espoo on työnantajana reilu, varma ja turvallinen. Vaikka välillä tuntuukin, ettei meitä hoitajia ole tarpeeksi, Espoo on panostanut kotihoitoon mielestäni enemmän kuin moni muu kunta tai kaupunki. Henkilöstöedut ovat mukava lisä ja vastapaino työn kuluttavuudelle.

Vapaa-aikani sujuu neljän lapsen ja kolmen koiran kaitsijana.

Lähihoitaja Sara Thomasson, Espoon kotihoito

Valokuva Sara Thomassonista.Työskentelen Espoon kotihoidossa Espoonlahden alueella lähihoitajana. Aloitin työt Espoonlahdessa kaksi vuotta sitten ja olen viihtynyt työssäni erittäin hyvin. Minulla on ihanat työkaverit, jotka välittävät sekä asiakkaistamme ja toisistaan. Työkaverini ovat mahtavia.

Vaikka työ on itsenäistä ja kentällä työskentelemme yksin, työkavereilta saa kentälläkin tukea ja he auttavat, jos apua tarvitsee. Tiimissämme on hyvä yhteishenki ja vahva moniammatillinen osaaminen.

Espoon kotihoidossa välitämme asiakkaistamme. Yritämme yhdessä auttaa asiakkaitamme niin, että he saavat asua turvallisesti kotonaan ja elää ihanaa vanhuutta. Olemme kotihoidossa asiakkaitamme varten.

Ennen kotihoitoon tuloani työskentelin erilaisissa hoivakodeissa. Siellä kuulin usein asiakkaan kertovan, miten hän kaipasi omaan kotiin. Vaikka olisi miten muistamattomasta asiakkaasta kyse, ainut paikka minne hän halusi mennä, oli oma koti. Halusin nähdä sen kotiympäristön ja olla osaltani auttamassa, jotta ihminen saisi vanheta ja elää turvallisesti omassa kodissaan.

Kotihoidossa haasteita riittää, niin kuin jokaisessa työpaikassa. On paljon kehitettävää ja paljon tulee myös muutoksia. Siksi on tärkeä, että työpaikassani osataan ja voidaan keskustella, pohtia ja hakea yhdessä ratkaisuja haasteisiin.

On paljon asioita, joita jo osaan, mutta on myös paljon uutta opittavaa. Haasteita löytyy joka nurkan takaa. Päivät voivat välillä olla todella raskaita, mutta hyvällä elämänasenteella jaksaa vaikka mitä. Pitää löytää ja nähdä päivästä myös ne hyvät asiat.

On ihanaa kuulla asiakkaan kiittävän minua siitä, että kävin tekemässä työni. Tuntuu hyvältä tehdä työtä, joka on toiselle ihmiselle merkityksellistä.