Erityisluokanopettaja

Olen erityisluokanopettaja Päivi Taitonen. Työskentelen Niittykummun koulussa, mikä on etelä Espoon vanhin alakoulu. Koulussamme on Montessoriopetusta, autisminkirjon opetusta kolme luokkaa, yleisopetuksen rinnalla kulkee kaksikielinen englanti-suomi -opetus. Oppilasmäärä on lähes 300 oppilasta.

Tärkein ja haastavin tehtäväni on olla autisminkirjon erityisluokanopettaja. Lisäksi olen koulun johtoryhmässä ja sitä kautta toimin erityisopetuksen linjanjohtajana. Torstaisin vapaudun näistä tehtävistä ja toimin autisminkirjon koordinoivana erityisopettajana.

Tulin Espoon kaupungille töihin 1986 kokeilemaan työtä lasten parissa. Työ tuntui ”omalta” ja  lähdin opiskelemaan alalle. Sosiaali- ja terveystoimessa aloitin ja toimin monipuolisesti päivähoidon tehtävissä. Tähän työhön ajauduin oikeastaan opiskelukaverin kautta. Toimin ensin tuntiopettajana ja lopulta siirryin kokonaan sivistystoimen puolelle. Perustin uuden luokan ja aloitin erityisluokanopettajan tehtävät Niittykummussa.

Minua innostaa työssäni se, että siinä ei ole koskaan samanlaista päivää. Koulun oven kun aukaisen työ vie saman tien mennessään, ei koskaan tiedä mitä päivä tuo tullessaan. Päivä vilahtaa niin nopeasti ja tuntuu usein siltä että tunnit loppuvat aina kesken kun vastahan sitä aloitettiin. Oppilaat ovat toki voiman lähde, he opettavat myös opettajaa, opimme yhdessä, elämän riemua ja välillä myös surua!

Työ vaatii paljon kärsivällisyyttä, joustavuutta, hyvää stressin sietokykyä, kestävyyttä kestää oppilaiden pahaa oloa ja sen tuomaa väkivaltaista käytöstä. Yhteistyö avustajien kanssa on ensiarvoisen tärkeää.  Tärkeää on myös tiimityötaito erilaisissa tiimeissä ja niiden vetäminen. Yhteistyön sujuminen vanhempien kanssa on erittäin tärkeää, sekä kaikkien muidenkin yhteistyötahojen kuten hoitavan ja terapeuttien.

Olen tyytyväinen työn monipuolisuuteen ja haasteellisuuteen. Olen saanut toteuttaa myös haaveitani siten, että olen voinut tuoda terapia/halibernini luokkaani. Sekä Ihaniin työkavereihini. Työnantajana Espoo on monipuolinen ja luotettava, sekä antaa paljon mahdollisuuksia.

Päivi Taitonen työssään lasten ja koiran kanssa.
Päivi Taitonen työssään erityisluokanopettaja.