Turku ja Espoo loivat yhteisen digitaalisten palveluiden selkärangan

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.11.2015 klo 10.39

Miten kunnan tulisi tarjota palvelunsa asiakkaalleen nykyaikaisesti ja digitaalisesti, yhden luukun periaatteella? Turku ja Espoo ovat yhdessä kehittäneet tietomallia, jotta tulevaisuudessa pystytään purkamaan toiminnan siiloja kaupunkien palvelutuotannossa.

Uusi tietomalli julkaistaan avoimena datana tänään maanantaina 23.11.2015. Julkistamistilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä myös verkossa. Tilaisuuden ohjelma ja linkki verkkolähetykseen löytyvät osoitteesta www.turku.fi/PAT2015.

Mistä PAT-ydintietomallissa on kyse?

Turun ja Espoon kaupunkien luomalla Palvelut-Asiointi-Toimijat-tietomallilla (PAT) on olennainen rooli kaupunkien kehittäessä tulevaisuuden digitaalisia palveluitaan. PAT-malli on jatkossa peruskivi, jolla kuvataan palveluiden, digitaalisen asioinnin ja toimijoiden muodostama kokonaisuus.

Käytännössä malli niittaa saumattomasti yhteen palveluntuottajat (esimerkiksi siivousalan yritys), varsinaisen palvelun (kotisiivousta senioreille) sekä prosessin (asiakaskontakti), jolla palvelu toimitetaan asiakkaalle (seniori). Malli ei tee varsinaista eroa digitaalisen tai fyysisen palvelun välillä, ja mallilla voidaan kuvata palvelutarjooma, jossa fyysiset ja digitaaliset kanavat toimivat rinnakkain.

- Monikäyttöisellä ja kattavalla mallilla pyritään palvelemaan sidosryhmiä mahdollisimman hyvin. Espoolaiselle asukkaalle tieto uimarannoista palveluineen tai yrittäjälle tieto esimerkiksi kaupunkikeskusten palvelutarjonnasta ovat arvokkaita, omaan elämään liittyviä käytännön apuja, erityisasiantuntija Marko Kukkonen Espoon konserniesikunnan tietohallintotiimistä kertoo.

- Mallin tarkkuus riittää kuvaamaan riittävällä tarkkuudella sekä materiaaliset että immateriaaliset palvelut. Tietoa voidaan käyttää palveluista viestimiseen mutta se mahdollistaa myös tiedon käytön suunnittelussa ja voi synnyttää myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Kukkonen kuvailee.

PAT-tietomalli mahdollistaa saumattoman liittymän Kansalliseen Palveluväylään, minkä ansiosta mm. toimijatiedot pysyvät aina ajan tasalla. Samalla mahdollistetaan liittymät muihin kansallisen tason digitaalisiin palveluihin ja tietovarantoihin.

PAT-ydintietomallin sekä ydintiedon hallintamallin omistavat Espoon kaupunki ja Turun kaupunki. Mallit  julkaistaan avoimena datana, Creative Commons CC BY-SA -lisenssillä. Näin ne ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä ja jatkojalostettavissa. PAT-malliin perustuvia digitaalisia palveluita on jo kehitteillä ja ensimmäiset siihen pohjautuvat digitaaliset asiointipalvelut otetaan käyttöön kevään 2016 aikana.

Lisätiedot PAT-mallista

Juha Seppänen

IT-pääsuunnittelija

Turun kaupungin IT-palvelut

p. 040 675 7780

juha.seppanen@turku.fi

Lisätiedot Espoon kaupungilta

Marko Kukkonen

erityisasiantuntija

Espoon konserniesikunnan tietohallinto

p. 046 877 3369

marko.kukkonen@espoo.fi