Tunnista tonttisi rajat – nautitaan yhteisestä kaupunkiympäristöstä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
26.4.2021 klo 8.00

Ilmakuva Espoosta. Kuvituskuva

Espoossa on paljon puistoja, lähimetsiä ja yleisiä alueita, jotka on tarkoitettu meille kaikille espoolaisille virkistäytymistä varten. Huolehdi  osaltasi siitä, että yleiset alueet ovat kaikkien käytettävissä ja siirrä omaisuutesi omalle tontillesi. Siistissä ja turvallisessa ympäristössä on mukava liikkua ja oleskella.   

Espoon kaupunkitekniikan keskus on huomannut viime vuosien aikana, että yleisiä alueita otetaan luvatta omaan käyttöön. Kaupunki puuttuu jatkossa tehokkaammin tonttien levittäytymiseen yleisille alueille.

Piha-alueiden laajentaminen, omien istutusten ja rakenteiden tekeminen, tontin ulkopuolisten alueiden haltuunotto sekä omaisuuden säilyttäminen tontin ulkopuolella on kiellettyä. Huolehdithan omalta osaltasi siitä, että yleiset alueet ovat kaikkien käytettävissä siirtämällä omaisuutesi tontillesi. Esimerkiksi aidat, jäteastiat, jäteaitaukset, trampoliinit, puupinot, rakennustarvikkeet, leikkimökit ja peräkärryt kuuluvat oman tontin puolelle.

Muistathan myös, että tontin omistajan tulee huolehtia katualueen siisteydestä oman tonttinsa kohdalla. Tontinhaltijan velvollisuutena on pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka.

Asuntokaduilla tontteihin rajoittuvat katuviheralueet kuuluvat tontinomistajan tai -haltijan hoitovastuulle 3 metrin leveydeltä tonttirajasta. Yli 3 metrin menevästä osuudesta sekä kaupungin omistamien puisto- ja metsäalueiden kohdilla asuntokadun viherkaistan, puuston ja pensaiden ylläpidosta vastaa kaupungin viherylläpitoyksikkö.

Näin tunnistat oman tonttisi rajat Espoon karttapalvelusta:

1. Mene osoitteeseen kartat.espoo.fi

2. Vasemman yläreunan valikko -> Valitse karttanäkymä -> ilmakuva

3. Valitse kartalla näkyvät tiedot -> Karttoja -> osoitekartta

Asukkaiden toivotaan huolehtivan asuinalueidensa siisteydestä ja turvallisesta ympäristöstä. Jos haluat vaikuttaa oman lähialueesi kunnostamiseen, voit tutustua esimerkiksi Espoon Meidän puisto -hankkeeseen.