Tietopaketti yrittäjä- ja yrityspalveluista koronan aikana

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
23.3.2020 klo 15.47

Tälle sivulle kootaan tietoa, ohjeita sekä tarpeellisia linkkejä espoolaisille yrittäjille ja yrityksille koronaviruksesta ja sen vaikutuksista selviytymiseen. Päivitetty 8.10.2020 klo 15:30.

Business Espoo palvelee yrittäjiä ja yrityksiä verkossa ja puhelimitse

Koronapandemia on tuonut yritystoimintaan isoja haasteita, joissa Business Espoon asiantuntijat ovat apunasi. Annamme tietoa tukimahdollisuuksista, autamme löytämään ratkaisuja ja ohjaamme tarvittaessa asiantuntijaverkostomme laki- ja talousasiantuntijoiden luo.

Business Espoon koko henkilöstö on valmiina antamaan täyden tuen alueen yrittäjille koronan aiheuttamien haasteiden ratkaisemisessa. Palvelemme yrittäjiä ja yrityksiä toistaiseksi etäyhteydellä, sähköpostitse ja puhelimitse. Verkkosivuillamme palvelee Chatbot Bertta, joka vastaa yritysten yleisluontoisiin kysymyksiin muun muassa kansainvälistymisestä, koulutuksesta ja työllistämisestä.

Kaikki kuluvan vuoden tapahtumat on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan. Järjestämme kuitenkin webinaareja ja verkkokoulutuksia, joihin voit osallistua helposti etänä. Seuraa tapahtumailmoitteluamme.

Varaa aika henkilökohtaiseen etäneuvontaan 

Annamme tietoa tukimahdollisuuksista, autamme löytämään tietoa ja työstämään ratkaisuja. Voit varata ajan haluamallesi yritysneuvojalle tunnin henkilökohtaista sparrausta ja etäneuvontaa varten. Varaa aika kätevästi nettiajanvarauksessa, niin lähetämme sinulle kokouslinkin sähköpostilla. Tarpeen tullen hoidamme asiat myös puhelimessa. Varaa aika yritysasiantuntijalle

Yrittäjän etäneuvonnan toteuttaa Business Espoo -verkostoon kuuluva YritysEspoo, joka palvelee maksutta ja luottamuksellisesti. 

Ota yhteyttä verkostoon:
Puh. 050 513 0321, s-posti: info@businessespoo.fi 
businessespoo.com

Vinkkejä ja hyödyllistä tietoa yrittäjille kriisistä selviytymiseen

Yrittäjä, pohdi voisitko palvella asiakkaita etänä, kotiinkuljetuksella tai ulkona, avata verkkokaupan tai käyttää resurssejasi jollakin aivan uudella alueella.

YritysEspoon asiantuntijat sparraavat ja neuvovat sinua laaja-alaisesti kriisin aikana ajanvarauksella, etäyhteydellä. Saat tukea esimerkiksi kassavirtalaskelmien tekoon.

YritysEspoon yritysneuvojan vinkki: Päivitä kassavirtalaskelma. Tee kaksi versiota 3-6 kk eteenpäin: sekä tämänhetkisen näkymän että pahimman skenaarion mukaan. Saat selkeän kuvan kassavarojen riittävyydestä, ja laskelmasta on hyötyä mahdollisissa rahoitusneuvotteluissa.

Kassatilanteen heiketessä ota heti yhteyttä yrityksesi pankkiin: monet pankit tarjoavat asiakkailleen esimerkiksi määräaikaista asunto- ja yrityslainojen lyhennysvapaata. Lisäksi rahoittajat ovat varautuneet lisääntyneeseen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen. Lue lisää Suomen Yrittäjien uutisesta.

Seuraa Suomen Yrittäjien kattavaa, yrittäjille suunnattua Kaikki koronasta yrittäjälle -sivua. Erityisesti kannattaa tutustua kysymykset ja vastaukset -osioon, josta saat luotettavaa tietoa työsuhteista, sopimuksista ja raha-asioista, joihin poikkeustilanne nyt vaikuttaa.

Espoo-paketti tukee koronatilanteen vuoksi riskiryhmään kuuluvia yrityksiä ja yhteisöjä

Vaikka koronaepidemia haastaa kuntatalouden kovalla kädellä, on erityisesti yritysten ja yhteisöjen elinvoimasta pidettävä huolta. Espoon kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 6.4.2020 25-kohtaisen toimenpidepaketin, jolla tuetaan yrityksiä sekä liikunta- ja kulttuuritoimijoita. Espoo-paketti tarjoaa taloudellista tukea, mutta siinä kiinnitetään huomiota myös tukiprosessien sujuvuuteen. Nyt päätettyjen toimenpiteiden toimivuutta seurataan aktiivisesti yhteistyössä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Toimenpiteissä vedotaan tiloja eri tahoille vuokraaviin toimijoihin ja kauppakeskuksiin, jotta myös he tulisivat vuokranmaksussa yrittäjiä vastaan.

Kaupunki voi siirtää yrityksiltä ja yhteisöiltä perimiensä vuokrien huhti-heinäkuun 2020 eräpäivää enintään elokuun loppuun asti. Yrityksen tai yhteisön täytyy esittää perustelut lykkäykselle. Eräpäivän siirrosta ei tällöin aiheudu viivästyskorkoa. Vuokrasopimuksien ehdot säilyvät muutoin ennallaan. 

Lue myös kaupungin tiedote 6.4.2020: Espoo-paketti tukee koronatilanteen vuoksi riskiryhmään kuuluvia yrityksiä ja yhteisöjä.

Yrittäjillä on koronatilanteen vuoksi mahdollisuus saada huojennuksia kaupungin perimistä toimitila- ja maanvuokrista. Huojennuksia haetaan kirjallisesti. Ohjeet vuokrien huojennusten hakemiseen.

Espoolaisten yksinyrittäjien toimintatuen haku on päättynyt. Päätös tuesta toimitetaan hakijoille viimeistään 30.10.2020.

Yritysrahoitukseen liittyvää tukea ja neuvoja

Hallitus suunnittelee uutta koronatilanteeseen liittyvää tukea yrityksille

Kesällä haettavana oli yritysten määräaikainen kustannustuki, jonka maksatuksen hoiti Valtiokonttori. Tuki oli tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto oli pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi, ja joilla oli vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Lisätietoja aiheesta Valtiokonttorin sivuilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM)

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut verkkosivuilleen kysymyksiä ja vastauksia, mitä yritysten tulee ottaa huomioon yritysrahoituksesta. Tutustu vastauksiin TEM:n verkkosivuilla.

Yksinyrittäjien toimintatuen kysymykset ja vastaukset -osio TEM:n verkkosivuilla. 

TEM:n julkaisemia tiedotteita koronatilanteeseen liittyen:

 • Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan toimenpiteet koronaviruksen yrityksille aiheuttamassa taloustilanteessa, TEMin tiedote 18.3.2020 

 • Hallitukselta mittava paketti yritysten tueksi – Finnveran kautta 10 miljardin euron lisärahoitus yrityksille TEM tiedote 20.3.2020

 • Työnantajalle velvollisuus ilmoittaa vähintään kymmenen työntekijän irtisanomisesta TE-toimistolle TEM tiedote 26.3.2020

 • Yrittäjille oikeus työttömyysturvaan koronavirusepidemian vuoksi TEM tiedote 2.4.2020

 • Hallitus tukee yrityksiä koronavirustilanteessa – uusi rahoitusohjelma keskisuurille yrityksille TEM tiedote 3.4.2020

 • Yrityksille uusi kustannustuki koronaviruksen vuoksi - Hallitus linjasi neuvottelussaan 13.5.2020, että yrityksille tulee toimialasta riippumaton kustannustuki. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Se kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin. Lue TEM-tiedote aiheesta. 

 • TEM:n kaikki tiedotteet

TEM on julkaissut myös tarkempia ohjeita, mistä erikokoiset yritykset voivat hakea rahoitusta koronavirustilanteessa. Rahoituslähteet on kuvattu alla olevassa kuvassa sekä tarkemmin TEM:n verkkosivuilla.

Kuva: Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM)

Työ- ja elinkeinoministeriön kuvaus, mistä eri kokoiset yritykset voivat hakea rahoitusta koronavirustilanteesta selviämiseen.

Business Finlandin ja Finnveran rahoitusmahdollisuudet

Business Finlandin rahoitusta voi hakea normaalisti. Rahoitusta myönnetään ja myös maksetaan normaalisti. Business Finland on mukauttanut asiakkaiden rahoituspalvelua siten, että yritykset voivat saada maksatusta entistä nopeammin. Lainoihin voi saada lyhennysvapaata ja projektien toteutukseen lisäaikaa. Business Finlandin kehitysrahoitus häiriötilanteissa on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, jotka työllistävät yli viisi henkilöä ja joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoituspalvelut on suunnattu sekä kotimarkkinayrityksille että vientiyritykset. Rahoituspalveluita ei myönnetä toiminimille ja yksinyrittäjille. Midcap-yritys on suuri yritys, jonka oma tai konsernin liikevaihto on enintään 300 M€.

Huom. Business Finlandin kehitysrahoitus häiriötilanteissa on suljettu 8.6. klo 16:15. Lisätietoja Business Finlandin verkkosivuilta

Finnveran ensisijainen toimintamuoto on takaustuotteet eli pankit rahoittavat yrityksiä ja Finnvera myöntää takauksen. Tutustu Finnveran tarjoamiin palveluihin poikkeustilanteessa.

ELY-keskukset ja verohallinto

ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa. Avustuksen tavoitteena on tukea yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttamien haitallisten vaikutusten minimoimiseksi ja kannustaa yrityksiä työllistämiseen. ELY-keskukset suuntaavat poikkeusrahoitusta yrityksille yritysmuodosta riippumatta, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä (mukaan lukien yrittäjät). Yksinyrittäjät eivät kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin. Lue lisää ELY-keskuksen verkkosivuilta

Huom. ELY-keskusten myöntämän yrityksen tilanneanalyysin ja kehittämisavustuksen koronarahoitushaku on päättynyt maanantaina 8.6. kello 16:15. Saapuneet hakemukset käsitellään hakuhetken sääntöjen mukaisesti. Lisätietoja.

ELY-keskus tarjoaa yrityksille myös edullista konsultointipalvelua. Palvelu on tarkoitettu toimintansa vakiinnuttaneille pk-yrityksille, jotka haluavat suunnitelmallisesti kehittää toimintaansa. Koronavirusepidemian vuoksi palvelun hintaa on alennettu, jotta pienimilläkin yrityksillä olisi mahdollisuus käyttää palveluja. Konsultointi-palvelun hinta asiakkaalle on 30 euroa + alv/päivä. Normaalihinta on 300 € + alv/pvä. Lue lisää >>>

Koronatilanne voi aiheuttaa yrittäjille, yrityksille ja kirjanpitäjille vaikeuksia hoitaa veroasioita. Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Erityiseksi syyksi lasketaan esimerkiksi sairastuminen. Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä. Maksujärjestelyä voi hakea uusin helpotetuin ehdoin 25.3. alkaen. Huomaa myös, että voit hakea ennakkoveroon muutosta OmaVerossa, jos yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvoitua pienemmäksi. Lue lisää verohallinnon verkkosivuilta.

Talousapua saa maksutta myös Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelusta, puh +358 295 024 880. Palvelu on avoinna ma-pe klo 9–16.

Alkutuotannon väliaikainen tuki

Alkutuotannon väliaikainen tuki auttaa maatiloja ja maatalousalan yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi.

Tukea voi hakea vuoden 2020 loppuun saakka.

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki

Tuki on tarkoitettu maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita.

Tukea voi hakea vuoden 2020 loppuun saakka.

Tuki uudelleentyöllistämiseen ravitsemisalalla

Uudelleentyöllistämisen tuella tuetaan ravitsemisyritysten valmiutta ja kykyä työllistää työntekijöitä koronaepidemiaa edeltänyttä tilannetta vastaavalle tasolle toiminnan käynnistyessä rajoitusajan jälkeen.

Tukea on mahdollista saada enintään siitä työntekijämäärästä, joka yrityksellä on ollut helmikuussa 2020 laskennallisesti kokoaikaisessa työsuhteessa.

Tukea voi hakea 31.10.2020 asti.

TE-toimistojen palvelut yritysten muutostilanteissa

Irtisanomisen kohteeksi joutuvat työntekijät pääsevät jo irtisanomisaikana TE-toimiston muutosturvapalveluihin, joissa on tarjolla tukea työnhakuun sekä uudelleentyöllistymistä tukevia valmennuksia ja koulutuksia. TE-toimistot tarjoavat yhdessä muiden yrityspalveluorganisaatioiden kanssa myös yrityspalveluja yrityksen perustamisesta kiinnostuneille.

Yksinyrittäjän tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille jo avatun tilapäisen työttömyystuen kanssa. Lisätietoja TE-palveluiden verkkosivuilla. Kannattaa ilmoittautua Oma asiointi- palvelun kautta työnhakijaksi TE-toimistoon, niin saat tarvitessasi työttömyysturvan mahdollisimman aikaisin (ja mahdollisesti jopa takautuvasti) voimaan. Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa, vaan omassa yrityksessä voi tehdä töitä niin paljon kuin töitä riittää.

Lisätietoja:
TE-toimistojen palvelut yrittäjille
Muutosturva
Muutosturva-asiantuntijat Uudenmaan TE-toimistossa
Lomauttaminen

TE-palveluiden tuottamalla videolla esitellään ne toimenpiteet, jotka työnantajan on käytävä läpi mahdollista henkilöstön lomautusta harkitessaan.

Katso myös video BE-studiosta Business Espoon YouTube-kanavalla, jossa annetaan ohjeita yritysten muutostilanteisiin muutosturvan, lomauttamisen, työlupapalveluiden ja rahoitusavun osalta.

Helsingin seudun kauppakamarin ohjeita työnantajille

Helsingin seudun kauppakamari on koonnut koronavirukseen liittyviä ohjeistuksia verkkosivuilleen muun muassa karanteenista ja palkanmaksuvelvollisuudesta, työsuhteen päättämisestä, työnteon estymisestä, vuosilomasta, sairauspoissaoloista, lomauttamisesta, sairauden ehkäisystä ja tartuntaepäilystä sekä tietosuojasta. Linkki Kauppakamarin ohjeisiin.

Omnian palvelut yrityksille ja työnantajille koronaepidemian aikana

Vastuullisena toimijana Omnia on Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti sulkenut kampusalueensa 13.5.2020 saakka. Toiminta jatkuu tänäkin aikana, ja Omnia palvelee asiakkaitaan joustavasti digitaalisesti ja puhelinpalveluna. Koulutukset toteutaan etäopetuksena ja muilla vaihtoehtoisilla suoritustavoilla.

Omnian yritysasiakkuustiimi on valmiina auttamaan yritystäsi niin osaamisen kehittämiseen kuin yrityksen muutostilanteisiin liittyvissä kysymyksissä. Voit olla meihin yhteydessä sähköpostilla yrityspalvelut@omnia.fi tai puhelimitse 040 126 7676. Yritysasiakkuustiimissä sinua palvelevat: Annukka Honkonen, Irina Kalmi, Kirsi Niskala, Riitta Pallasvuo, Arto Tervonen, Piia Voutilainen ja Kirsi Puro.

Webinaareja ja koulutuksia

Vaikka elämme nyt vaikeita aikoja, omaa osaamistaan voi kehittää myös webinaarien ja etäopintojen avulla.  

Omnian osaamisen kehittämisen uusin palvelu, Avoin Omnia-verkkokauppa tarjoaa runsaasti erilaisia verkkokoulutuksia yritysten tarpeisiin. Palveluun ja sen tarjoamiin koulutuksiin voit tutustua kauppa.omnia.fi -osoitteessa.

Helsingin seudun kauppakamarin koulutukset.

YritysEspoon webinaaritallenne yrittäjälle: Epidemian vaikutukset yritystoimintaan. Katso video Business Espoon YouTube-kanavalta

Suomen Yrittäjät järjestää säännöllisesti koulutusta ja korona-aiheisia tietoiskuja. Tähän mennessä pidetyt webinaarit on katsottavissa tallenteina Suomen Yrittäjien verkkosivuilla, jossa muun muassa seuraavat webinaarit:

 • Koronatietoiskussa työntajalle paneudutaan yleisiin ohjeisiin työpaikalla toimimiseen koronapandemian aikana, työsuhde asioihin kuten karanteeni, palkanmaksu, etätyö, lomauttaminen ja YT-menettely. Neuvoja tilanteeseen, jossa yrittäjä sairastuu itse sekä vastauksia varsinaiseen yritystoimintaan liittyviin kysymyksiin, esim. taloudelliset vaikeudet sekä B2B - ja B2C -toiminta.
 • Kaikki koronasta yksinyrittäjälle -webinaarissa käsitellään erityisesti yksinyrittäjien yritystoimintaan liittyviä asioita.
 • Sote ja hyvinvointialan -yrittäjille -suunnattu webinaari
 • Tervehdytä, keskeytä vai lopeta? – webinaarissa keskitytään kriisin tunnistamiseen ajoissa, yritystoiminnan tervehdyttämiseen; ensitoimet, sosiaaliturva, verotus, rahoitus ja velkajärjestely ja saneeraus, Yritystoiminnan keskeyttämiseen ja lopettamiseen.
   

Visit Finlandin järjestämän What´s Up with Travel Trends -seminaarin materiaali ja tallenne. Aloituspuheenvuorossa käsiteltiin muun muassa matkailuelinkeinolle keväällä 2020 tehtyä kyselyä koronan vaikutuksista.

Business Espoon BE-studiot 

BE-studio on Business Espoo –yrityspalveluverkoston toteuttama ketterän tuotannon webcast tyyppinen formaatti. Studioissa pureudutaan ajankohtaisiin elinkeinoelämää ja yrittäjyyttä koskeviin teemoihin, sekä tuodaan esiin palveluratkaisuja, jotka auttavat espoolaisia yrittäjiä ja yrityksiä menestymään. BE-studiot löydät kootusti Business Espoon YouTube-kanavalta
_ _ _ 

Espoon kaupungin ajankohtaiset jatkuvasti päivittyvät tiedot koronaepidemiasta voi lukea kaupungin verkkosivuilta osoitteesta: espoo.fi/koronavirus.