Tietopaketti Espoon kuntavaalien tuloksista

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.12.2012 klo 15.39

Espoon kuntavaalien tuloksista on koottu tiivis esitys, josta selviävät niin äänestysaktiivisuus kuin valtuustopaikat alueittain, sukupuolen mukaan ja puolueittain esiteltynä. Käy vilkaisemassa myös puolueiden kannatusluvut ja ääniharavat.

Syksyn kuntavaaleissa Espoo sai valtuustoonsa naisenemmistön. Naisten osuus Espoon valtuutetuista on yli 53 prosenttia, mikä on korkein luku suurimpien kaupunkien joukossa.

Äänestämässä kävi 59,3 % espoolaisista, mikä oli hieman koko maan keskiarvon yläpuolella. Äänestysinto laski silti myös Espoossa.

Äänestysaktiivisuus oli korkein Olari-Mankkaa-Pohjois-Tapiola- ja Haukilahti-Westend -akselilla sekä Suvisaaristossa ja Jupperissa. Alhaisin äänestysaktiivisuus oli Espoon keskus - Kirstinmäki - Kirkkojärvi -akselilla ja Pohjois-Leppävaarassa.

Kokoomus oli suurin (36 % äänistä) ja Vihreät toinen (16,7 %), mutta kolmas ja neljäs puolue olivat käytännössä yhtä suuret: SDP 13,6 % ja Perussuomalaiset 12,4 %.

Jokaiselta suuralueelta on edustajia valtuustossa. Asukasmäärään suhteutettuna alueiden välillä on eroja valtuutettujen määrässä.

Kokoomus oli suurin puolue valtaosalla äänestysalueita. Suurimman puolueen mukaan väritetyllä Espoon kartalla SDP:n punaisena läikkänä erottuu Saunalahti, perussuomalaisten keltainen löytyy Espoon keskuksesta ja Otaniemi on väriltään vihreä.

Uusi valtuusto kokoontuu ensimmäistä kertaa 28.1.2013. Silloin valtuusto päättää myös toimielinten puheenjohtajat ja kokoonpanot kokonaisuudessaan. Paikkajakotoimikunta on jo jakanut paikat puolueiden kesken. Puolueet päättävät itse, keitä paikoille ehdottavat. Nimitykset käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa 7.1.2013.

Valtuuston kevään isoja teemoja tulevat olemaan Espoon strategia ja kuntauudistus.

Lue lisää

Tietopaketti kuntavaalien tuloksista: Kuntavaalit 2012 Espoon vaalitilinpäätös (pptx)

Uutinen 30.11.2012: "Espoon luottamustoimien jako valmistunut"

Vaalit