Teatteri Hevosenkenkä tarjoaa netissä kuunnelman Satupäivän kunniaksi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.10.2020 klo 11.00

Espoolainen lastenteatteri, Teatteri Hevosenkenkä julkaisee valtakunnallisena Satupäivänä, sunnuntaina 18.10.2020 kello 15 Espoon kaupungin Soundcloud- ja Spotify-tileillä sekä Hevosenkengän Satukanavalla kuunnelman sadusta ”Karhu jota ei ollutkaan”. Satu on Hevosenkengän virtuaalinen lahja kaikille espoolaislapsille paitsi Satupäivän, myös teatterin oman 45-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on Teatteri Hevosenkengän Satupäivän suojelija ja toivoo, että kuunnelma tavoittaisi kaikki espoolaislapset.

”Saduilla oli minulle lapsena suuri merkitys. Varmaan siksi pidän edelleen tarinoista – erityisesti Espoo-tarinasta”, Mäkelä pohtii.

”Lapsuuden lempisatuni oli ’Kun Myyrä sai auton’. Sitä luettiin uudestaan ja uudestaan. Omille lapsilleni luin kaikenlaisia satuja, sekä uusia että vanhoja. Monesti luettiin myös ’Kun Myyrä sai auton’. Kerroin omiakin satuja – varsinkin Teemu-poikani tykkäsi dinosaurussaduistani. Olimme ja olemme yhä Teatteri Hevosenkengän vakioasiakkaita ja faneja”, Mäkelä kertoo.

Leikkisä satu kera filosofisen sanoman

Karhu jota ei ollutkaan -sadun kuunnelma kestää 27 minuuttia ja sopii kaikenikäisille. Lapsille siinä on leikkisä toiminnan taso ja aikuisille lisäksi filosofinen sanoma. Kuunnelma julkaistaan aluksi vain suomeksi, mutta suunnitelmissa on tehdä siitä myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Kuunnelma sopii kuunneltavaksi niin kotona kuin kouluissa ja varhaiskasvatuksessakin. Kuunnelma lähetetään kuunneltavaksi myös espoolaisiin kouluihin ja varhaiskasvatukseen.

Teatteri Hevosenkenkä on valmistanut kuunnelman ohjelmistonsa ihka ensimmäisestä näytelmästä ”Karhu jota ei ollutkaan”. Teatterin historian ensimmäinen esitys nähtiin vuonna 1975 Haukilahden koululla Espoossa.

Nyt kuunnelman ohjaa vuoden 1975 tapaan teatterinjohtaja Kirsi Siren, joka on myös kirjoittanut käsikirjoituksen Frank Tashlinin alkuperäistarinan pohjalta.

Sadut ruokkivat osaltaan lasten lukuintoa

Sadun nimipäivänä 18.10. vietettävän valtakunnallisen Satupäivän tavoitteena on luoda lapsille, nuorille ja aikuisille yhteinen elämys arjen kiireiden keskellä ja tarjota kaikenikäisille mahdollisuus uppoutua yhdessä sadun maailmaan.

Saduilla, lastenkirjallisuudella ja -kulttuurilla on valtava merkitys lapsen kielen ja mielikuvituksen kehitykselle. Laadukas lastenkulttuuri antaa mahdollisuuksia myös vaikeiden kysymysten, kuten kuoleman, eron tai kiusaamisen käsittelyyn.

Espoon kouluissa ja varhaiskasvatuksessa lukemisen edistämiseksi tehdään töitä ympäri vuoden. Lukemisen maailmaan sukelletaan päiväkodeissa ja pienten oppilaiden kanssa esimerkiksi draaman, sanataiteen ja musiikin avulla. Espoossa käynnistyneessä Lukuinto-hankkeessa lapsia osallistetaan lukemiseen, erilaisten tekstien tuottamiseen ja ilmaisemaan itseään tekstien avulla.

"Ääneen lukeminen on yksi tapa tukea kielellisten valmiuksien kehittymistä. Ei pelkästään se, että lapsi harjoittelee ääneen lukua, vaan että hän kuulee ääneen lukemista. Tässä opettajilla ja kouluilla on keskeinen rooli lasten lukuerojen tasaamisessa, sillä tutkimusten mukaan kaikissa kodeissa ei lueta lapsille”, kertoo Espoon kaupungin koulutussuunnittelija Piritta Honkanen.

Lisätietoa

”Karhu jota ei ollutkaan” julkaistaan kuunnelmana Satupäivänä 18.10.2020

Lukuintoa ruokitaan lapsuudesta lähtien