Suunnittelukilpailu ratkaistu: WeeGee-talon viereen asuntoja tähtitaloihin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.4.2013 klo 15.09
Tapiolan Ahertajankulmaan WeeGee-talon ja Pohjantien väliin tulee uusia asuntoja tähden muotoisiin taloihin. Alueen maanomistajat WeeGee Oy ja Skanska Talonrakennus Oy järjestivät yhdessä suunnittelukilpailun, jonka voitti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ”Puutarhassa”.

Ehdotuksessa alueelle esitetään erikorkuisten tähtitalojen ryhmää. Ratkaisu on Tapiolassa uusi, mutta samalla vahvasti Tapiola-henkinen.


Tekijä määrittelee tavoitteensa: Tapiolan henkeen sopiva ilmeikäs, persoonallinen ja ajaton arkkitehtuuri.

Arviointiryhmän mukaan tekijä on tässä onnistunut. Pohjaratkaisultaan tähden muotoiset rakennukset ovat omiaan luomaan mielenkiintoisia ja laadukkaita ulko- ja sisätiloja. Julkisivujen selkeät materiaalivalinnat eli rapatut muuripäädyt ja kaartuvat lasipinnat tukevat tilasommitelmaa.


Pitkät parvekkeet tarjoavat monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Ne ovat osittain kapeat, eivätkä näin pimennä asuntoja turhaan. Asunnot ovat mielenkiintoisia ja ns. halkaistu siipi tarjoaa joustavuutta asuntopohjiin eli tarvittaessa runsaasti pieniäkin asuntoja. Tähtitalot voidaan luontevasti pyöräyttää parhaisiin mahdollisiin ilmansuuntiin.

Kilpailun tavoitteena oli saada alueelle suunnitelma asemakaavan laatimiseksi ja pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille vetovoimainen ja kiinnostava asuntokohde. Ympäristö on vaativa. Ahertajankulma sijaitsee vahvasti kulttuurisessa ympäristössä, joka on osa Tapiolan arvokasta puutarhakaupunkia. Voittajaehdotus täyttää kilpailulle asetetut moninaiset tavoitteet erinomaisesti.


- Voittaneen ehdotuksen pohjalta pitkään keskeneräisenä ollut keskeinen alue saadaan nyt rakennettua viihtyisäksi asuinkortteliksi, toteaa WeeGee Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko.

Kilpailuun kutsuttiin neljä arkkitehtitoimistoa. Ehdotuksia saatiin viisi. Kaikki ehdotukset ovat korkeatasoisia.

Alueen suunnittelua voidaan jatkaa voittaneen ehdotuksen pohjalta. Vaihtoehdot on selvitetty poikkeuksellisen hyvin.

Alueelle tulee asuntoja noin 15 000 kerrosneliömetriä. Piha-alueista saadaan viihtyisiä, kun pysäköintipaikat sijoitetaan maan alle.


Lisätietoja:
teknisen toimen johtaja Olavi Louko, Espoon kaupunki, p. 0500 607 754
projektinjohtaja Antti Mäkinen, Espoon kaupunki, p. 050 593 1339
aluejohtaja Juhani Aspara, Skanska Kodit, p. 0400 736 718
kaavakehitysjohtaja, arkkitehti SAFA Hille Kaukonen, Skanska Kodit, p. 040 178 7528

Voittajaehdotuksen kuvia