Suunnitteilla lisää valinnanvapautta Espoon keskuksen terveysasemapalveluihin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.10.2019 klo 8.35

Espoon keskukseen on suunnitteilla toimintamalli, joka toisi kaupungin oman terveysaseman rinnalle lisää yksityisiä vaihtoehtoja. Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää lokakuun lopussa, miten Espoon keskuksen terveysasemapalvelut järjestetään toukokuusta 2020 alkaen. Asukkaat voivat esittää asiasta näkemyksiään 22.10. järjestettävällä asukasfoorumilla.

Espoossa on tällä hetkellä yhdeksän kaupungin omaa terveysasemaa ja kaksi ulkoistettua terveysasemaa. Toinen ulkoistetuista terveysasemista on Oma Lääkärisi Espoontori, jonka nykyinen sopimus kaupungin kanssa päättyy vappuna 2020. Tämän vuoksi Espoon keskukseen mietitään nyt ratkaisuja.

− Yksi mahdollisuus olisi tarjota espoolaisille lisää joustavuutta ja valinnan mahdollisuuksia, terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn sanoo.

Entä jos kaupungin oman terveysaseman rinnalla vaihtoehtona olisi useita terveyspalveluyrityksiä?

Pohdinnassa on malli, jossa asiakas voisi valita terveysasemakseen joko kaupungin oman terveysaseman tai kaupungin määrittelemät kriteerit täyttävän yksityisen terveyspalveluyrityksen. Valinnanvapaus koskisi peruspalveluja, kuten yleislääkärin, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanottoja sekä lakisääteisiä terveystarkastuksia ja lausuntoja. Käyntimaksut olisivat samat kuin kaupungin omilla terveysasemilla.

Julkiset erikoislääkäripalvelut tarjottaisiin jatkossakin kaupungin ja HUSin toimipisteissä.

Palvelua tarjoavat yksityiset terveyspalveluyritykset on tarkoitus valita Espoon keskuksen alueelta. Kaikilla espoolaisilla olisi kuitenkin mahdollisuus valita nämä yritykset omaksi terveysasemakseen.

Asukkaiden ääni kuuluviin – Päätöksiä lokakuun lopussa

Espoon keskuksen terveysasemapalveluista keskustellaan Vanha-Espoon asukasfoorumilla 22.10.2019 klo 18. Kaikille avoin tilaisuus järjestetään valtuustotalossa, Espoonkatu 5. Lisätietoa tapahtumasta

− Haluamme ottaa asiakkaat mukaan suunnitteluun ja kuulla heidän näkemyksiään. Asukasfoorumilta saamme arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi, Svahn kertoo.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta päättää kokouksessaan 30.10.2019, miten asiassa edetään.

Kaupungin omat terveysasemat jatkavat toimintaansa normaalisti. Jos asiakkaiden valinnanvapaus Espoon keskuksessa laajenee, se ei vaikuta kaupungin henkilöstön määrään eikä työpaikkoihin.