Suositukset kehitysvammaisten päivä- ja työtoimintaan

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä

Koronavirusepidemia on Uudellamaalla edelleen vaikeutunut muuntoviruksen leviämisen takia. Tästä syystä olemme laatineet uusia suosituksia kehitysvammaisten päivä- ja työtoimintaan osallistumisesta. Suositukset koskevat sekä kaupungin omia toimintakeskuksia että Espoossa sijaitsevia ostopalveluyksiköitä.

Toimintakeskuksissa on tehty lukuisia toimenpiteitä, jotta toiminta olisi mahdollisimman turvallista. Toimintakeskusten tilat ja asiakasmäärä asettavat kuitenkin omat rajansa sille, miten epidemiaa voidaan toiminnassa ehkäistä. Tammi-helmikuun aikana Espoon alueella sijaitsevissa toimintakeskuksissa on todettu yksittäisiä koronavirustartuntoja.

Suosittelemme, että asumisyksiköissä asuvat henkilöt eivät osallistu toimintaan 

Koronavirustartunta voi aiheuttaa vakavan sairauden osalle asiakkaitamme. Tästä syystä suosittelemme, että tehostetun palveluasumisen asumisyksiköissä asuvat henkilöt eivät osallistu päivä- ja työtoimintaan toimintakeskuksissa maaliskuun aikana tai niin kauan kuin epidemia on Espoossa leviämisvaiheessa. Poisjääntiä suositellaan etenkin, jos asiakas ei pysty käyttämään suu-nenäsuojainta toiminnan ja kuljetusten aikana.

Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

 • vaikea-asteinen sydänsairaus
 • huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
 • diabetes, johon liittyy elinvaurioita
 • krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
 • vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito). 

Muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat sairaalloinen ylipaino tai päivittäinen tupakointi. Lue lisätietoa THL:n sivulta Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät.

Voit myös hakea mukaan etäpäivätoimintaan

Vammaispalveluista on mahdollista hakea etänä järjestettävää päivätoimintaa. Palvelua järjestettäessä arvioidaan, hyötyykö asiakas tämänkaltaisesta vaihtoehtoisesta toiminnasta. Keskeistä on myös asiakkaan oma halu kokeilla palvelua uudella tavalla. 

Mikäli sinulle myönnetään etäpäivätoimintaa, lakkautetaan toimintakeskuksen päivä- tai työtoiminta samaksi aikaa, kun etäpäivätoiminnan päätös on voimassa. Ilmoita muutoksesta toimintakeskukseen sekä kuljetusyritykselle.

Etäpäivätoimintaa voidaan myöntää myös yksittäisiksi päiviksi (esim. osan viikkoa toimintakeskuksessa, osan viikkoa päivätoiminnassa). Palvelun käyttö edellyttää, että asiakkaalla on käytössään tietokone, tabletti tai älypuhelin ja verkkoyhteys. Etäyhteyksissä käytettävät sovellukset ovat tietoturvallisia.

Voit hakea palvelua vapaamuotoisella hakemuksella tai näillä lomakkeilla, jotka ovat saatavilla Vammaispalvelujen nettisivuilla

Pyydämme, ettei lyhytaikaisen hoidon jaksoilta osallistuta päivä- tai työtoimintaan

On tärkeää, että liikumme mahdollisimman pienissä porukoissa. Käyminen sekä lyhytaikaisen hoidon yksikössä että toimintakeskuksessa, voi altistaa usean ihmisen mahdolliselle tartunnalle. Tästä syystä pyydämme, että lyhytaikaisen hoidon jaksoilla ollaan kokopäiväisesti eikä kesken päivää osallistuta päivä- tai työtoimintaan. llmoita muutoksesta toimintakeskukseen, lyhytaikaisen hoidon yksikköön sekä kuljetusyritykselle.

Lisätietoja 

Vammaispalvelujen neuvontapuhelin p. 09 816 45285 arkisin klo 9-11 ja 12-14. 
Voit myös jättää soittopyynnön tai hakemuksen sähköpostitse vammaispalvelut@espoo.fi.

Tutustu myös muihin ohjeisiimme

Toimintaan mukaan vain terveenä

Toimintaan ei saa osallistua lievästikään sairaana. Asiakkaiden ja heidän lähipiirinsä tulee arvioida päivittäin asiakkaiden terveydentilaa.

Toimintakeskuksiin ei voi saapua, jos

 • asiakkaalla on lieviäkään infektiotaudin oireita, kuten nuha, yskä, päänsärky, kuume tai ripuli
 • asiakas on eristyksessä koronavirustartunnan vuoksi
 • asiakas on karanteenissa koronavirukselle altistumisen vuoksi 
 • asiakas on omaehtoisessa karanteenissa ulkomaanmatkan jälkeen.

Kiitämme asiakkaidemme läheisiä ja omaisia sekä palveluntuottajiamme yhteistyöstä.