Länsi-Uudenmaan kulkukeskus – missä mennään?

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.12.2019 klo 17.17

Vammaisten ja vanhusten kuljetukset uudistuvat parhaillaan. Uudistukset otetaan ensi vuonna käyttöön Espoossa ja muissa Länsi-Uudenmaan kunnissa.

Espoon ja muiden Länsi-Uudenmaan kuntien vammais- ja vanhuskuljetukset uudistuvat vaiheittain Kuljetukset 2019 -projektissa. Tavoitteena on luoda kunnille yhteiset kriteerit ja toimintatavat vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolakien mukaisiin kuljetuksiin.

– Kuljetukset 2019 -projektissa ovat mukana Espoo sekä muut Länsi-Uudenmaan kunnat eli Lohja, Kirkkonummi, Vihti, Karkkila, Raasepori, Kauniainen, Hanko, Siuntio ja Inkoo, projektiasiantuntija Marion Ticklén sanoo.

Jatkossa Espoon kaupunki järjestää kuljetuspalvelut koko Länsi-Uudellemaalle. Päätöksen asiakkaan oikeudesta palveluun tekee jatkossakin asiakkaan kotikunta. Jokainen kunta päättää ja rajaa itse kuljetusalueensa eli alueen, jolla kuntalainen voi palvelua käyttää.

– Tavoitteena on kehittää nykyaikainen ja asiakaslähtöinen kuljetusten toimintamalli, jossa hyödynnetään uutta teknologiaa sekä palvelun järjestämistapoja. Palvelun kehittämiseen osallistuvat työntekijät, asiakkaat sekä vanhus- ja vammaisneuvostot, Ticklén summaa.

Muutosten myötä asiakkaalla on siis useita valintavaihtoehtoja, miten tilata kuljetuksensa, millä kielellä tilaa ja saa palvelun, sekä millaista avustamista matkalla tarvitaan.

– Jatkossa kyydin tilaaminen onnistuu tekstiviestillä, sähköpostilla, sovelluksella, nettiselaimessa ja soittamalla. Palvelu on entistä yksilöllisempi ja asiakkaan toiveet huomioiva. Lisäksi kuljetuspalvelukortti poistuu käytöstä kokonaan. Kyydittävä todistaa henkilöllisyytensä kuvallisella vammaiskortilla tai henkilötodistuksella, ja jokaiselle asiakkaalle annetaan oma asiakasnumero, Ticklén valottaa.

Uuden järjestelmän myötä kuljetuspalvelujen käyttö helpottuu ja monipuolistuu, ja palvelusta tulee turvallisempaa. Sovelluksella tilattuna kuljetuksen reaaliaikainen saapuminen ja mahdolliset viivästymiset päivittyvät kännykän näytölle.

– Ennen palvelun lopullista käyttöönottoa järjestämme asiakaspilotin, jossa testataan palvelun toimivuus ja huomioidaan mahdolliset epäkohdat. Pilottiaikana varmistetaan, että palvelu toimii, kuten on suunniteltu. Uusi ja älykäs kuljetusjärjestelmä tarjoaa asiakkaalle enemmän. Se on huolella suunniteltu uudistus, jota odotamme innolla, Ticklén summaa.

Lue lisää ja tilaa myös Länsi-Uudenmaan kulkukeskuksen uutiskirje osoitteesta: www.lu-palvelut.fi/kulkukeskus

Nainen ja polkupyörä

Kuva: Projektiasiantuntija Marion Ticklén on tavannut kymmeniä kuljetuspalvelun asiakkaita valmistellessaan
Kulkukeskusta. Ticklén kulkee työmatkat pyörällä vuoden ympäri.

Teksti: Riikka Hollo
Kuva: Sini Pennanen

Juttu on ilmestynyt Elinvoimaa vammaisille espoolaisille -liitteessä Länsiväylän välissä 23.11.2019.
Hyvinvointia vammaisille espoolaisille, pdf, marraskuu 2019 (pdf, 6558 Kt)
Hyvinvointia vammaisille espoolaisille, tekstiversio, marraskuu 2019 (pdf, 133 Kt)