Suomessa tavattu lintuinfluenssaa tammi-helmikuussa 2021

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.2.2021 klo 13.46

Suomessa on tavattu tammi-helmikuussa 2021 luonnonvaraisissa ja tarhatuissa linnuissa lintuinfluenssan alatyyppiä H5N8, joka on taudinaiheuttamiskyvyltään voimakas. Myös Helsingissä on raportoitu kuolleena löytyneestä kyhmyjoutsenesta löytyneen kyseinen lintuinfluenssan alatyyppi.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Kyseisen H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä tarttuneen ihmiseen, ja tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni.

Lintuinfluenssa on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä eläintauti ja se tarttuu erittäin helposti linnusta toiseen. Infektion saanut lintu erittää virusta hengitysilmaan ja erityisen runsaasti ulosteisiin. Jo puhjenneeseen tautiin ei ole hoitoa ja siksi sen varhainen toteaminen ja leviämisen tehokas estäminen on tärkeää. 

Espoon, Kirkkonummen tai Kauniaisten alueella ei ole suuria siipikarjanpitopaikkoja, kuten broileri- tai kalkkunakasvatusta tai suuria munintakanaloja.

Siipikarjan ulkonapitokielto on voimassa toukokuun loppuun asti

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 8.2.–31.5.2021 välisenä aikana. Linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue tulee kauttaaltaan aidata ja kattaa esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla.

Mikäli lintuja pidetään ulkotilassa, on tästä tehtävä ilmoitus ennakkoon kaupungineläinlääkärille. Siipikarjan pitäjiä kehotetaan seuraamaan tarkasti Ruokaviraston tiedotusta lintuinfluenssatilanteesta.

Havaituista lintujen joukkokuolemista ilmoitettava kaupungineläinlääkärille

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava kaupungineläinlääkärille, joka on tavoitettavissa virka-aikaan. Virka-ajan ulkopuolella ilmoituksen lintujen joukkokuolemasta voi tehdä pelastuslaitokselle. Lintujen joukkokuolemaksi katsotaan se, että samalla alueella on yli neljä kuollutta vesilintua, useampi kuin yksi kuollut joutsen tai 10 pikkulintua. Kuolleiden lintujen koskettamista ilman suojakäsineitä pitää välttää ja käsienpesusta tulee huolehtia. Yksittäiset kuolleet linnut voi hävittää sekajätteen mukana.

Viranomaisten yhteystiedot:

  • Virka-aikana Espoon kaupungineläinlääkäri p. 09 8168 4458 tai elainlaakari@espoo.fi
  • Virka-ajan ulkopuolella Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos p. 09 8162 8699

Lisätietoa lintuinfluenssasta: