Tuhkarokko: Tarkista suojasi ja ota rokotus tarvittaessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Tuhkarokolle ovat alttiita ne, joilla ei ole sairastetun taudin tai rokotusten antamaa suojaa. Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Tuhkarokkovirukset säilyvät tartuttavina huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on poistunut.

Lasten tuhkarokkorokotukset

Lapset saavat neuvolassa MPR-rokotteen tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Niistä ensimmäinen annetaan 1-vuotiaille ja toinen 6-vuotiaille neuvolakäynnin yhteydessä. Alle 6 kk:n ikäisillä lapsilla on äidin antama suoja tautia vastaan. Rokotuksen voi antaa 6 kk:n iästä alkaen, mikäli siihen on tarvetta esimerkiksi tartuntariskin vuoksi.

Jos rokotus on jäänyt ottamatta tai tarvitset muita lisätietoja ja olet äitiys- tai lastenneuvolan asiakas, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun p. 09 816 22800 ma–pe klo 8.30–14.30. Koululaiset ja opiskelijat voivat ottaa yhteyttä oman oppilaitoksen terveydenhoitajaan.

Aikuinen, tarkista onko suojasi kunnossa!

  • Jos olet sairastanut tuhkarokon, sinulla on suoja tautia vastaan. Et tarvitse rokotetta.
  • Jos et ole sairastanut tautia, kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan. Kaikki Espoossa saamasi rokotukset vuodesta 2003 alkaen näet Omakanta-palvelusta, jos olet saanut jonkin rokotteen vuoden 2014 jälkeen. Mikäli omat rokotustietosi eivät näy Kannassa, voit pyytää niitä omalta terveysasemaltasi. Vanhojen rokotustietojen säilyttämisestä kerrotaan sosiaali- ja terveystoimen arkiston sivulla.
  • Jos et ole varma, oletko sairastanut taudin, eikä rokotustietojasi löydy arkistoista, voit pyytää terveysasemaltasi uuden rokotteen. Ylimääräisestä rokotteesta ei ole haittaa.
  • Voit varata rokotusajan sähköisesti osoitteesta www.espoo.fi/e-terveysasema

Jos epäilet saaneesi tuhkarokkotartunnan, pysy kotona ja kysy puhelimitse toimintaohjeita

Jos sinulla on tuhkarokkoon sopivia oireita, soita aina ensin omalle terveysasemallesi ja pysy kotona odottamassa toimintaohjeita. Näin pystymme estämään taudin leviämistä.