Voit nyt varata itsellesi ajan koronanäytteeseen

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
9.9.2020 klo 11.03

Espoolaiset ja muut HUSin alueella asuvat voivat nyt varata itse ajan koronavirusnäytteenottoon Koronabotin kautta. Uuden palvelun toivotaan helpottavan ruuhkaa puhelinpalvelussa.

Tiistaista 8.9. alkaen espoolaiset ja muut Uudenmaan asukkaat ovat voineet varata itse aikansa koronanäytteeseen. Jatkossa espoolaisen näytteenotto ei siis enää vaadi puhelinkontaktia Espoon ammattilaisen kanssa. Näytteen ajanvaraukseen tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Ajan varaaminen toisen henkilön puolesta, esimerkiksi lapselle, on myös mahdollista.

Miten varaan ajan Koronabotista?

Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, voit varata itsellesi ajan koronavirusnäytteeseen.

 1. Mene osoitteeseen koronabotti.hus.fi
 2. Vastaa botin koronaoireita ja altistumista arvioiviin kysymyksiin
 3. Tunnistaudu Koronabottiin pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteellasi
 4. Täytä esitiedot.
 5. Varaa itsellesi sopiva aika näytteenottopisteeseen.

Ajanvaraukseen pääsee myös Omaolon kautta

Pääset itsepalveluajanvaraukseen myös Omaolo-palvelun kautta. Omaolossa vastaat ensin koronavirusta koskeviin oire- ja altistumiskysymyksiin, jonka jälkeen pääset Koronabottiin täyttämään esitiedot ja varaamaan näyteajan. Huom! Voit saada vastaustesi perusteella myös toisenlaiset ohjeet, esim. pyynnön olla meihin yhteydessä puhelimitse tai lähettää vastauksesi meille Omaolon kautta.

Espoolaisen polku Omaolosta näytteeseen

 1. Täytä koronaoirearvio osoitteessa omaolo.fi
 2. Saat toimintaohjeet antamiesi vastausten perusteella. Suurimmassa osassa tapauksista Omaolo antaa sinulle ohjeen siirtyä Koronabottiin varaamaan näyteaika. (Voit saada vastaustesi perusteella myös toisenlaiset ohjeet, esim. pyynnön olla meihin yhteydessä puhelimitse tai lähettää vastauksesi meille Omaolon kautta.)
 3. Tunnistaudu Koronabottiin pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteellasi
 4. Täytä esitiedot.
 5. Varaa itsellesi sopiva aika näytteenottopisteeseen.

Ohjeet ja vastaus tekstiviestillä

Varattuasi ajan koronatestiin, saat vahvistuksen näytteenottoajasta sekä saapumisohjeet tekstiviestillä. Myös näytevastaukset saapuvat tekstiviestillä testivastauksen valmistuttua.

Huomaa, että Koronabotin itsepalveluvarauksen perusteella otetut näytteet ja niiden tulokset näkyvät Omakannassa viiveellä. Positiiviset koronanäytetulokset näkyvät Omakannassa vasta siinä vaiheessa, kun Espoon  tartuntatautiyksikkö on kirjannut tulokset potilastietojärjestelmään. Negatiiviset testitulokset saadaan Omakantaan arviolta vasta lokakuun alkupuolella. Tällöin myös positiiviset tulokset saadaan nopeammin näkyville.

Asiointi puhelimessa edelleen mahdollista

Mikäli haluat asioida puhelimessa, voit edelleen soittaa Espoon koronaneuvonta ja -ajanvarausnumeroon p. 09 816 34600. Linja on avoinna ma-pe klo 7–18 ja la-su 9-15. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille toimii numerossa, p. 040 639 3945.

espoo.fi/koronavirus