Rokotukset

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset

Perusrokotuksia (esim. jäykkäkouristus, polio, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) annetaan terveysasemilla, lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. , terveysaseman ajanvarausnumerosta tai terveydenhoitajan puhelinnumerosta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:
Tietoa lasten ja nuorten perusrokotuksista ja rokotusohjelmasta
Tietoa aikuisten perusrokotuksista ja rokotusohjelmasta

Influenssarokotukset

Influenssarokotukset kaudella 2018–2019: www.espoo.fi/influenssa  

Matkailijoiden rokotukset

Terveysasemien asiakkaat: Joidenkin tautien ehkäisemiseksi tarvitaan useamman rokotteen sarja. Ota siis hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä yhteyttä oman terveysasemasi terveydenhoitajaan. Terveydenhoitaja järjestää matkailijarokotetta varten tarvittavat reseptit. Reseptin saatuasi nouda rokote apteekista (omalla kustannuksella).

Matkustaja saattaa tarvita perusrokotusten lisäksi lisärokotuksia ja -lääkityksen (esim. malaria ja keltakuume). Lisärokotusten ja -lääkitysten tarve määräytyy kohdemaan, mahdollisen erityisriskin sekä oleskelun luonteen ja keston mukaan. Ennakkoon on hyvä tutustua matkailijan terveysoppaaseen, joka löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus: Poliorokote tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja henkilö

  • matkustaa yli neljäksi viikoksi maahan, jossa riski saada polio on suuri
  • tulee Suomeen oleskeltuaan korkean riskin maassa yli neljä viikkoa.

Lista maista, joihin matkustettaessa suositellaan poliorokotetta

Punkkirokotukset

Rokote puutiaisaivokuumetta vastaan on maksullinen. Reseptin saamiseksi soita oman terveysasemasi terveydenhoitajalle, nouda rokote apteekista ja ota se mukaasi terveydenhoitajan rokotusvastaanotolle.  Rokotusvastaanotolle voit varata ajan netistä, terveysaseman ajanvarausnumerosta tai terveydenhoitajan puhelinnumerosta.

Tehokkaan suojan saamiseksi rokotussarja kannattaa aloittaa jo talvella, hyvissä ajoin ennen punkkien esiintymiskautta, joka mm. Ahvenanmaalla alkaa toukokuussa. Puutiaisaivokuumeen riskialuekartta löytyy THL:n nettisivuilta.

Rokotustietojen tiedustelu

Kaikki Espoossa saamasi rokotukset näet Kanta-palvelussa www.kanta.fi/omakanta, jos olet saanut rokotteen vuoden 2014 jälkeen. Mikäli tiedot eivät näy Kannassa, voit pyytää niitä omalta terveysasemaltasi.

Lisätietoja rokotustiedoista sosiaali- ja terveystoimen arkiston sivulta.

Muut hakusanat: Rokotus, rokotukset, influenssa, influenssarokotus, punkkirokotus, puutiaisaivokuume, rokotuskortti, rokotustiedot, lasten rokotukset, rokotusohjelma, matkailijan rokotukset