Pitkäaikaissairauksien hoito

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Pitkäaikaisissa, seurantaa vaativissa sairauksissa (mm. astma, diabetes, sepelvaltimotauti, verenpainetauti) tavoitteena on hyvä hoitotasapaino. Näissä sairauksissa omalla aktiivisuudellasi sairautesi hoidossa on keskeinen merkitys.

Seurantaa vaativan sairauden hoito terveysasemalla

Hoidon aloittamiseksi varaa omalta terveysasemaltasi aika hoitajan vastaanotolle (ensikäynti), jossa kartoitetaan yhdessä jatkohoidon, ohjauksen ja neuvonnan tarve sekä sovitaan sairauden omahoidon tavoitteista. Omahoidon toteutumista arvioidaan säännöllisesti mm. Omahoitolomake (pdf). Täytä lomake ja tuo se mukanasi hoitajan vastaanotolle.

Lisätietoa omahoidosta saat mm. Duodecim Omahoitokirjastosta, jonka löydät sivulta espoo.fi/terveysneuvonta .

Vuosikäynti


Seurantaa vaativan sairauden kokonaistilanne arvioidaan sinun yksilöllisen tarpeesi mukaan 1-2 vuoden välein hoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Varaa aika hoitajan vastaanotolle syntymäpäiväsi aikoihin. Ajanvarauksen yhteydessä saat omahoitolomakkeen, lääkelistan ja lähetteen laboratorioon. Käy laboratoriokokeissa ennen kuin tulet hoitajan vastaanotolle. Hoitajan kanssa voit sopia vuosikäyntiajasta lääkärille. Vastaanotolle voit aina halutessasi ottaa mukaan omaisen tai läheisen.

Ryhmäneuvonta

Terveysasemien ryhmissä annetaan lisätietoa pitkäaikaissairauksista ja tukea sairauden omahoitoon.

Voit asioida myös verkossa

Lääkärin ja hoitajan kanssa voi asioida myös verkossa. Terveystiedot-asiointipalvelu on suunniteltu juuri sinulle, joilla on jokin pitkäaikainen sairaus. Terveystiedot-palvelussa voit

  •     lähettää kysymyksiä omahoitajalle ja omalääkärille(vastaamme 3 päivän sisällä)
  •     välittää sairauksien seurantaan liittyviä sovittuja tietoja (esimerkiksi verensokeri- ja verenpainearvot)
  •     saada hoitoa koskevia ohjeita ja laboratoriotutkimusten vastaukset
  •     tarkastella hoitosuunnitelmaasi, sovittuja seurantakäyntejä ja lääkitystä koskevia tietoja.

Kirjaudu terveystiedot-palveluun täällä: espoo.fi/e-terveysasema

Terveysaseman omahoitopiste

Jokaisella terveysasemalla on omahoitopiste. Pisteessä voit itsenäisesti mm. mitata verenpaineen, painon ja vyötärönympäryksen. Lisäksi sieltä löytyy tietoa pitkäaikaissairauksista sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Luotettavaa tietoa löytyy myös osoitteesta espoo.fi/terveysneuvonta.

Lomakkeita