Pitkäaikaissairauksien hoito

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Pitkäaikaisissa, seurantaa vaativissa sairauksissa (mm. astma, diabetes, sepelvaltimotauti, verenpainetauti) tavoitteena on hyvä hoitotasapaino. Näissä sairauksissa omalla aktiivisuudellasi sairautesi hoidossa on keskeinen merkitys.

Seurantaa vaativan sairauden hoito terveysasemalla

Hoidon aloittamiseksi varaa omalta terveysasemalta aika hoitajan vastaanotolle (ensikäynti), jossa kartoitetaan yhdessä jatkohoidon, ohjauksen ja neuvonnan tarve sekä sovitaan sairauden omahoidon tavoitteista. Omahoidon toteutumista arvioidaan säännöllisesti mm. Omahoitolomake. Täytä lomake ja tuo se mukanasi hoitajan vastaanotolle. Lue lisää omahoidosta.

Vuosikäynti


Seurantaa vaativan sairauden kokonaistilanne arvioidaan yksilöllisen tarpeen mukaan 1-2 vuoden välein sekä hoitajan että lääkärin vastaanotolla. Aika hoitajan vastaanotolle on hyvä varata oman syntymäpäivän aikoihin. Ajanvarauksen yhteydessä annetaan omahoitolomake, lääkelista ja lähete laboratorioon, jossa tulee käydä kokeissa ennen hoitajan vastaanottoa. Hoitajan kanssa sovitaan vuosikäyntiajasta lääkärille. Vastaanotolle voi halutessaan aina ottaa mukaan omaisen tai läheisen.

Ryhmäneuvonta


Terveysasemien ryhmissä annetaan lisätietoa pitkäaikaissairauksista ja tukea sairauden omahoitoon.

Älä jonota puhelimessa, asioi netissä


Lääkärin ja hoitajan kanssa voi asioida myös netissä. Nettipohjainen asiointipalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti avuksi kuntalaisille, joilla on jokin pitkäaikainen sairaus. Sähköisen asioinnin avulla asiakas voi:

  •     lähettää kysymyksiä omahoitajalle ja omalääkärille(vastaamme 3 päivän sisällä)
  •     välittää sairauksien seurantaan liittyviä sovittuja tietoja (esimerkiksi verensokeri- ja verenpainearvot)
  •     saada hoitoa koskevia ohjeita ja laboratoriotutkimusten vastaukset
  •     tarkastella hoitosuunnitelmaansa, sovittuja seurantakäyntejä sekä lääkitystään koskevia tietoja

Sähköinen asiointi tapahtuu Internetin kautta Omahoito-sivustolla olevan Terveyskansion välityksellä. Tunnistautuminen tapahtuu omilla verkkopankkitunnisteilla. Ennen palvelun aloittamista asiakkaan pitää allekirjoittaa sähköisen asioinnin sopimus, ks. www.espoo.fi/omahoito


Terveysaseman omahoitopiste


Jokaisella terveysasemalla on omahoitopiste. Pisteessä voit itsenäisesti mm. mitata verenpaineen, painon ja vyötärönympäryksen. Lisäksi sieltä löytyy tietoa pitkäaikaissairauksista sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Luotettavaa tietoa löytyy myös Omahoidon verkkosivuilta.