Ohjeet koronaviruksen takia

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
25.5.2020 klo 9.00

Tälle sivulle kootaan tietoa ja ohjeita espoolaisille koronaviruksesta ja tietoa palveluista. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa. Päivitetty 31.7.2020 klo 16:30

Koronatilanne Espoossa

Koronavirustilanne Espoossa alueittain

Koronatestaus ja oirearviot

 • Jos sinulla on vähäisiäkin koronaan viittaavia oireita, soita Espoon koronaneuvontaan p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18) tai muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117. 
 • Koronatestiin pääsevät kaikki, joilla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, kuten kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys tai ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä.
 • Saat ohjeet testauksesta puhelimessa.
 • Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille, p. 040 639 3945
 • Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi. Palvelusta saat oireisiisi soveltuvat toimintaohjeet.
 • Terveyskylä: Koronabotti-oirearvio

Itsehoito-ohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Muut terveyspalvelut

Terveysasemalle voi tulla vain ajanvarauksella.

 • Espoon terveysasemien ajanvaraus muissa asioissa, p. 09 816 34500 ma–pe klo 7–18. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille, p. 040 639 3945
 • Oma Lääkärisi Matinkylä, p. 09 855 4100 ma–pe klo 7–18. Tekstiviestipalvelun kuulovammaisille, p. 050 521 0553
 • Päivystysapu auttaa iltaisin ja viikonloppuisin, kun terveysasemat ovat kiinni, p. 116 117.
 • Terveysasemien yhteystiedot: espoo.fi/terveysasemat
 • Päivystävän sairaanhoitajan videovastaanottoaikoja on saatavilla. Siirry ajanvaraukseen: espoo.terveytesi.fi

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

 • Mielenterveyspalveluista saat apua myös siiloin, kun koronavirus huolettaa tai ahdistaa.
 • Mielenterveys- ja päihdepalvelut, p. 09 816 31300 ma–pe klo 8–16
 • Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee muina aikoina, p. 09 816 42439

Apua arjen asioihin

Sosiaali- ja terveyspalveluissa muutoksia

Järjestämme välttämättömät palvelut - siksi joudumme supistamaan kiireettömiä palveluja. Otamme yhteyttä asiakkaisiin, joiden vastaanottoajat siirtyvät. Ikäihmisten ja muiden riskiryhmissä olevien suojaamiseksi rajoitamme mm. vierailuja hoivakoteihin. Lue lisää: Sosiaali- ja terveyspalvelut koronaviruspandemian aikana

Varhaiskasvatus

Päiväkodit ovat avoinna.

Varhaiskasvatukseen tullaan vain terveinä ja huolehditaan hygieniasta

Noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön antamia ohjeita koronavirusepidemian aikana toimimisesta ja hygieniasta huolehtimisesta.

Lasten ja aikuisten tulee olla terveitä tullessaan varhaiskasvatukseen. Noudatetaan tehostettua käsihygieniaa ja kädet pestään huolellisesti ainakin aamulla lapsiryhmään tultaessa, ulkoa sisälle tultaessa, ennen ruokailua, WC-käyntien yhteydessä sekä kotiin palattaessa. Pyydämme teitä huoltajia välttämään oleskelua varhaiskasvatusyksikön sisätiloissa, jotta kontakteja voidaan vähentää. Lapset eivät voi toistaiseksi ottaa omia lelujaan mukaan varhaiskasvatukseen.

Avoin varhaiskasvatus

Kaikki avoimet päiväkodit ja kerhot ovat kiinni. Toiminta käynnistyy jälleen 13.8. alkaen.

Asukaspuistot auki jälleen 1.6.2020 alkaen

Asukaspuistot (poislukien Järvenperä Espoon keskuksessa) ovat avoinna. Puistot ovat avoinna arkisin klo 8-16. Puistoihin ei saa tulla, jos on vähänkin sairaana.

Toiminta on vain ulkotoimintaa, jossa huomioidaan turvavälit. Tämän vuoksi esim. vesileikit ja grillaaminen eivät tänä kesänä ole mahdollisia.

Asukaspuistojen sisätilat pidetään suljettuina. Wc-tiloja saa kuitenkin käyttää tarvittaessa, mutta tällöinkin tulee huomioida 2 m:n turvaväli sekä hyvä yskimis- ja käsihygienia.

Asukaspuistojen leluvarastot pidetään toistaiseksi suljettuina.

Käyttäjämäärä pyritään puistoissa rajaamaan enintään 50 henkilöön (lapset, huoltajat ja henkilöstö) kerralla. Kerääntymistä ja kokoontumista on vältettävä. Henkilökunta valvoo käyttäjämääriä, mutta vastuu turvallisesta asukaspuiston käyttämisestä on myös asiakkailla itsellään.

Punainen merkki asukaspuiston portilla kertoo, kun puiston käyttäjämäärä on hetkellisesti täynnä.

Liikunta, kulttuuri ja nuoriso

Kesän liikuntakurssit ja -ryhmät on peruttu, ainoastaan Leppävaaran urheilupuiston virtuaalijumppa (keskiviikkoisin 24.6.-26.8. klo 13-15) toteutetaan. Omatoimiseen liikuntaan kannustavia videoita, linkkejä ja tulostettavia ohjeita on koottu sivulle espoo.fi/omatoimiliikunta.

Seurojen vakiovuorot ulkoliikuntapaikoilla käynnistyivät 14.5. ja vakiovuorot sisäliikuntatiloissa 1.6. Kaikkien käyttäjien tulee edelleen noudattaa annettuja linjauksia etäisyyksistä, hygieniasta ja ryhmien koosta.

Uimahallit, maauimala ja Tapiolan kahluuallas aukeavat kesäkuussa 
Uimavalvonta uimarannoilla 1.6. alkaen
Saaristoliikenne avautuu suunnitellusti 6.6. 

Espoon museot ja kulttuuritilat avautuvat asteittain 1.6. alkaen. Lue lisää tästä uutisesta. Espoon kaupunginkirjaston kaikki toimipisteet ovat avoinna kesällä (rajoitetut palvelut). Lue lisää!

Esbo Arbiksen ja Espoon työväenopiston lähiopetuksena toteutettavat kurssit perutaan toistaiseksi. Perutut kurssikerrat järjestetään mahdollisuuksien mukaan myöhemmin.

Villa Elfvikin luontotalo avautui 1.6. poikkeusjärjestelyin. Luontoretkille on pakollinen ilmoittautuminen.

Nuorisopalveluiden toiminta on viety verkkoon. Lue lisää: Espoon digitaalinen nuorisotila aukeaa. Nuorisotilat aukeavat jälleen elokuussa. 
Vinkkejä kivaan kesätekemiseen löytyy osoitteesta espoo.fi/lomatekemistä.

Ohjaamotalon Starttipisteet palvelevat jälleen. Palvelua jatketaan myös Ohjaamotalon Discord-kanavalla ma, ti, to, ja pe klo 12 - 16.

Asiointipalvelut

Kaupungin asiointipisteet palvelevat normaalisti lukuun ottamatta Espoonlahden asiointipistettä, joka on toistaiseksi suljettu.

Asiointipisteissä noudatetaan tarkasti turvavälejä ja hygieniaohjeita. Työntekijöille on hankittu kasvokkaispalveluun pisarasuojat lisäämään sekä henkilöstön että asiakkaiden turvallisuutta. Asiakkaita kehotetaan asioimaan ripeästi. 

Minkäänlaisia flunssa- tai vatsaoireita potevana asiointipisteisiin ei saa tulla. Tuolloin neuvontaa saa puhelimitse tai chatissä. Yleisneuvonnan puhelinnumero ja chat-palvelu löytyvät osoitteesta www.espoo.fi/asiointi

Kuinka hoitaa asioita kotoa käsin?

Yrittäjä- ja yrityspalvelut

Yrittäjä, YritysEspoon yritysneuvonta on apunasi. Varaa aika ajanvarauskalenterista, niin yritysneuvojasi lähettää sinulle linkin verkkokokoukseen. Tarvittaessa keskustelu voidaan käydä myös puhelimessa.

Haku yksinyrittäjien toimintatukeen koronavirustilanteessa on auki. Katso tarkemmat ohjeet tuen hakemisesta.

Tietopaketti yrittäjä- ja yrityspalveluista koronan aikana.

Tapahtumia virtuaalisiksi

Kaupungin järjestämät tilaisuudet on peruttu ja siirretty mahdollisuuksien mukaan pidettäväksi virtuaalisesti. Viralliset kokoukset pidetään etänä.

Kaupunkisuunnittelukeskuksen yleisötilaisuudet on toistaiseksi peruttu, korvaavista tilaisuuksista ilmoitetaan erikseen.

Hyvä käsihygienia estää hengitystieinfektioiden tarttumista

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Lisätietoa käsihygieniasta

Ajantasaista yleistietoa koronaviruksesta

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: www.thl.fi/koronavirus
 • Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa, p. 0295 535 535 mape klo 821 ja la klo 915. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa 050 902 0163. Yleisneuvoja koronaviruksesta voi kysyä myös valtioneuvoston chat-palvelusta. Puhelin- ja chat-neuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä oireisiin liittyvää opastusta  soitathan näissä asioissa terveysasemalle tai Päivystysapuun.

Älybotti aloitti monikielisen koronaneuvonnan Espoossa

Espoossa on otettu käyttöön älybotti täydentämään muuta viestintää. Älybotti osaa vastata kysymyksiin yli 100 kielellä. Sen kielitaito perustuu englannin kielestä tehtyihin konekäännöksiin. Kielioppivirheitä varmasti tulee, mutta tavoitteena on, että viestien tärkein merkitys välittyy. Uutinen

Valmiusryhmän tilannekuvaraportit
Tärkeää tietoa koronasta vanhemmille ja perheelle (pdf, 82 Kt)