Viimeinen viikko Älä välitä -kampanjaa käynnistyy

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.5.2015 klo 13.04

Vappu ja koulujen päättymisen aika ovat perinteisesti nuorison suosimia alkoholin nauttimisaikoja. Näihin liittyen käynnissä on ollut Älä välitä -kampanja Espoossa 20.4.–31.5.2015. Viimeinen kampanjaviikko starttaa nyt!

Kampanjassa ovat mukana kaikki Espoon S-Marketit ja Alepat, Lidlit sekä Kauklahden Valintatalo ja Espoon keskuksen Tokmanni. Lisäksi kampanjaa tukevat omilla kampanjoillaan Alko ja R-kioski.

Mukana on myös ensimmäistä kertaa Omnian ammattiopisto ja sen opiskelijat ovat pitäneet teemaan liittyvää ständiä omalla koulullaan sekä Sellon Prisman aulassa. Koulujen päätösviikolla Älä välitä -ständin voi bongata Sellon Prisman aulassa 25.–26.5.

Viranomaispuolelta kampanjaa tukevat Espoon kaupungin mielenterveyspalvelut, liikunta- ja nuorisopalvelut, poliisi sekä Aluehallintovirasto. Myös Alko on mukana kampanjassa nettisivujensa kautta. Kaikki toimijat muodostavat yhdessä paikallista alkoholipolitiikkaa tukevan Pakka-verkoston. Lue lisää osoitteesta www.espoo.fi/pakka.

Älä välitä -kampanjan tavoitteena on herätellä alkoholia alaikäisille välittäviä aikuisia, vanhempia ja täysi-ikäisiä nuoria tunnistamaan oman toimintansa haitallisuus alaikäisen terveydelle ja turvallisuudelle. Kampanjan paikalliset toteuttajatahot yhteistyössä Alkoholiohjelman kanssa haluavat kampanjassa nostaa esille vähittäismyynnin ja lähiyhteisön mahdollisuudet puuttua yhteistyössä alkoholin välittämiseen alaikäisille.

Tapaturmat, nuori ja alkoholi

Uusimpien THL:n Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan peruskoulun 8.–9. -luokkalaisista 14 prosenttia ilmoitti, että isä tai äiti oli hankkinut heidän viime käyttökerralla nauttimansa alkoholijuomat. Lähes yhtä suuri osuus (16 %) oli saanut juomia sisarukseltaan ja reilu neljännes (26 %) oli ottanut juomat kotoa. Näitä yleisemmin alkoholijuomia oli kuitenkin saatu tuntemattoman henkilön (29 %) tai kaverien (78 %) hakemana. Monesti alkoholijuomien saantilähteitä on useita.

Syitä kieltäytyä alkoholin välittämisestä alaikäisille on useita. Päihtynyt nuori esimerkiksi altistuu monille vaaratilanteille: esimerkkeinä tapaturmat, onnettomuudet, väkivalta ja hyväksikäyttö. Esimerkiksi 15–24 -vuotiaiden tapaturmaisista kuolemista joka viides liittyy alkoholiin. Alkoholin ostaminen ja välittäminen alaikäisille on rikos. Alkoholilain tavoitteena on suojella kehittyvää lasta.

Lisätiedot kampanjasta:

Martti Marila, johtava sosiaalityöntekijä, p. 050 381 0296
Anu Mäkinen, johtava nuorisonohjaaja, p. 050 354 3971
sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@espoo.fi