Omnian aikuisopisto ja Espoon Mielenterveys- ja päihdepalvelut myönsivät vastuullisen ravintolan diplomin espoolaisravintolalle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.12.2015 klo 15.57

Omnian aikuisopisto yhdessä Espoon kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen kanssa myönsivät Sports Academy Bar -ravintolalle Vastuullisen ravintolan -diplomin 1. joulukuuta.

Diplomin saaja valittiin syyskuussa espoolaisissa ravintoloissa tehtyjen asiakasarviointien perusteella. Arviointityön tekivät 14 Espoon Omnian aikuisopiston päihdetyön ammattitutkinnon ehkäisevän päihdetyön opinto-osuuden opiskelijaa. Arvioinnissa oli mukana 14 anniskeluravintolaa, joista kymmenen oli ns. jatkoaikaravintoloita, jotka saavat olla auki klo 3:een tai 4:ään aamuyöllä.

Tehtävänä arvioijilla oli havainnoida asiakkaana erityisesti sitä, noudatetaanko ravintoloissa vastuullista alkoholijuomien anniskelua, päästetäänkö selvästi päihtyneitä sisälle ravintolaan, tarjoillaanko selvästi päihtyneille ja kysytäänkö nuorilta näyttäviltä henkilöiltä henkilöllisyystodistusta. Myös ravintolan turvallisuutta, viihtyisyyttä ja henkilökunnan toimintaa ja riittävyyttä arvioitiin. Tavoitteena on saada ravintolat mukaan ehkäisemään ja vähentämään päihdehaittoja.

Tulosten mukaan ravintoloissa ei läheskään aina kysytty papereita nuorelta näyttäviltä asiakkailta.
Lisäksi kymmenessä arviossa 14:sta havaittiin, että alkoholia tarjoiltiin selvästi päihtyneille. Arvioinneista nousee esille myös havainto, että puolessa arvioinneista lähes kaikki ravintolan asiakkaat olivat selvästi päihtyneitä ja että ravintoloiden alkoholittomien juomien valikoima on pääosin vähäinen.

Syksyllä tehty arviointi on osa Pakka-toimintamallia. Paikallinen alkoholipolitiikka eli Pakka -toimintamalli on suomalainen sovellus päihdehaittoja ehkäisevälle paikalliselle työlle. Pakka -toimintamallissa painopiste on alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuuteen puuttumisessa. Espooseen perustettiin keväällä 2014 Pakka-mallin mukainen Tarjontatyöryhmä, jossa kaupungin viranomaiset yhdessä poliisin, alkoholitarkastajan, Alkon, hotelli- ja ravintolakoulun, vartiointiliikkeiden, ravintoloitsijoiden ja päivittäistavarakaupan edustajien kanssa pohtivat päihdehaittojen vähentämiseen tähtäävää toimintaa Espoossa. 

Pakka-toimintamalli Espoossa