Olarinluomasta löytyy tilapäinen yöpaikka tai pysyvä koti päihdeasiakkaille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.12.2020 klo 10.19

Mitä tapahtuu, kun päihteet saavat yliotteen, eikä ole kotia? Miten päihteiden käyttäjää tuetaan ja autetaan takaisin kiinni normaalielämään?

Olarinluomasta löytyy pihapiiri, johon on sijoittunut kolme erilaista päihdeasiakkaille suunnattua asumispalveluyksikköä. Olarinluoman vastaanottokoti on toiminut nykyisellä paikalla 90-luvun alusta alkaen ja ensimmäiset tukiasunnot valmistuivat vastaanottokodin naapuriin 2000-luvun alussa. Olarinluoman palveluasuntojen ja tukiasuntojen laajennusosa valmistui vuonna 2012 osana valtakunnallista pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa. Nykyään tuki- ja palveluasunnoissa asuu yhteensä 60 mielenterveys- ja päihdekuntoutujaa ja vastaanottokodissa on tilapäismajoitusta 22 henkilölle.

Tuki- tai palveluasuminen auttaa arkielämän askareissa

Tukiasunnoissa asuu eri ikäisiä espoolaisia. Kaikilla yksikön asukkailla on päihteidenkäyttöön liittyviä ongelmia, mutta yhä useammin tuetun asumisen piiriin tulon taustalla on huumeidenkäytön problematiikkaa. Asukkaat asuvat itsenäisesti omassa vuokra-asunnossaan, mutta tuki oman arjen hallintaan, kuten ohjausta kotitöihin tai laskujen maksuun, on lähellä. Asukkaat tapaavat ammattilaisten kanssa yksilöllisen suunnitelman mukaan esimerkiksi päivittäin tai viikoittain.

Tehostetussa palveluasumisessa asukkaat ovat usein iäkkäämpiä henkilöitä, joille pitkäaikainen päihteidenkäyttö on aiheuttanut esimerkiksi muistisairauksia ja kognitiivisia ongelmia. Asiakkaat saavat henkilökunnalta apua ja hoivaa ympäri vuorokauden.

Olarinluoman palvelu- ja tukiasumisessa saa asua niin pitkään kuin asiakas apua tai tukea tarvitsee. Pitkäaikaisimmat asukkaat ovatkin asuneet Olarinluomassa toiminnan aloittamisesta asti. Tukiasunnoissa tapahtuu myös kuntoutumista, ja tällöin asukkaat voivat muuttaa Olarinluomasta täysin itsenäiseen tai kevyemmin tuettuun asumiseen.

Tilapäismajoitusta asunnottomille espoolaisille päihdeasiakkaille Olarinluoman vastaanottokodissa

Olarinluoman vastaanottokodissa ovet ovat aina auki. Paikalle voi tulla ympäri vuorokauden ilman ajanvarausta tai lähetettä. Henkilökunta on aina vastassa. Tuki- ja palveluasunnoista poiketen vastaanottokoti on tilapäinen majoituspaikka. Tarjolla on katto pään päälle, puhtaat lakanat sekä mahdollisuus pitää huoli omasta puhtaudestaan. Vastaanottokoti ei ole pitkäaikainen asuinpaikka, vaan henkilökunta auttaa asukkaita pysyvän asuin- tai hoitopaikan etsimisessä.

Vastaanottokoti on erittäin tärkeä palvelu niille espoolaisille, jotka sitä tarvitsevat. ”Jos tätä paikkaa ei olisi, henkilöt joutuisivat etsimään yöpaikkansa porttikongeista tai avoimista rappukäytävistä.” sanoo palvelupäällikkö Outi Painilainen. ”On kaikkien kannalta mukavampaa, että ihminen voi nukkua sängyssä, eikä kenenkään tarvitse herätellä asunnotonta roskakatoksestaan.”

Asumisyksiköt osana lähiyhteisöä

Palvelujen kehittämisen suunta ja tahtotila on jo pidempään ollut, että laitoshoitoa puretaan. Tilalle ovat tulleet avohoito ja asumispalvelut, jotka sijaitsevat aina osana muuta kaupunkia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asumispalveluita voidaan järjestää asumispalveluyksiköissä tai kotiin vietävänä palveluna osana normaalia asuntokantaa. Näin myös Espoossa erityisryhmien, kuten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, asumisyksiköt sijaitsevat tavallisilla asuinalueilla ja ne ovat osa lähiyhteisöä palveluineen.

Palvelujen sijoittuminen aiheuttaa säännöllisesti keskustelua paikallisryhmissä. Jos ylilyöntejä tapahtuu toisinaan meille kaikille, päihdeongelmaisille niitä saattaa tapahtua muita useammin.  Erilaisten palvelujen sijoittamista ja sijoittumista mietitään aina tarkasti. Tärkein tekijä ja arvo päätösten taustalla on kuitenkin palvelujen tuottaminen. ”Jos avuntarve osuisi omaan lähipiiriin, meistä jokainen toivoisi, että tarvittava palvelu, koti, olisi helposti löydettävissä ja lähellä olisi muutakin elämää.” Painilainen sanoo. ”Tarvitaan erilaisia ratkaisuja, koska myös tarpeet ovat erilaisia. Olennaista on, että jokainen ansaitsee kodin ja tarvittaessa tukea pystyäkseen asumaan omassa kodissaan.”  Painilainen summaa.  

Joukon koti on Olarinluomassa

Jouko on muuttanut Olarinluoman tukiasuntoon 1.3.2013. Hänen kodikkaasta yksiöstänsä löytyy kaikki, mitä hän tarvitsee. Aamuvirkku Jouko herää aamukahville päivittäin 3:30 – 4. Päivällä kotimaisen filmin aikana hän ottaa omien sanojensa mukaan ”kauneusunet”. Joukon viikoittaisiin rutiineihin kuuluu mm. kaupassakäynti (”viimeistään keskiviikkona, että ehtii viedä veikkaukset”) sekä lääkedosetin täyttö sunnuntaisin seuraavaa viikkoa varten. Jouko osallistuu mielellään myös järjestetyille retkille. Viimeksi suuntana oli karkkitehdas Porvoossa.

Nostokuva Jouko

Joukon koti on Olarinluomassa. Hän tykkää katsella telkkarista vanhoja kotimaisia filmejä.

”Palvelujen piiriin pääseminen on iso apu, mutta täytyy olla sellainen asenne, että apua haluaa. Monella kuntoutuminen on itsestään kiinni.” Jouko kuvailee. ”Itse olen saanut Olarinluomassa tukea mm. raha-asioiden hoitamisessa ja alkoholiongelmani kanssa.” Jouko kertoo. Tällä hetkellä hän on ollut 2 vuotta juomatta. Alkoholista irtaantumista tuki kuntouttava työtoiminta, joka Joukon kohdalla tarkoitti pihatöitä ja aamupalan esille laittoa Olarinluomassa.

Joukon kämppikset
Joukon kämppiksinä ovat asuneet jo vuosikaudet koira ja kaksi nallea. 

Jouko on viihtynyt Olarinluomassa hyvin. Hänen mielessään hautuu kuitenkin ajatus muutosta synnyinseuduille Sysmään. Koronatilanteen helpottaessa Sysmässä olisi ainakin mukava päästä käymään. Adventin kunniaksi Jouko on nostanut kynttilät hyllyn päälle luomaan tunnelmaa. Joulun hänelle tekevät laatikot ja kinkku.

Espoo järjestää mielenterveys- ja päihdeasiakkaille erilaisia asumispalveluja, kuten tuettua asumista, palveluasumista  ja tehostettua palveluasumista. Kaupunki omistaa osan asunnoista ja osa palveluista hankitaan ostopalveluna. Espoon m ielenterveys- ja päihdepalvelut: tukenasi kun sitä tarvitset. Lisätietoja asumispalveluista saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen mtpasiakasohjaus@espoo.fi .

Olarinluoman asumisyksiköiden yhteystiedot

  • Olarinluoman vastaanottokoti: Os. Luomanportti 9, p. 050 0515 978
  • Olarinluoman tukiasunnot os. Luomanportti 11, p. 050 5541 702
  • Olarinluoman palveluasunnot os. Luomanportti 11, p. 043 8247 209