Alkoholin, tupakan ja rahapelien myynnin ikärajavalvonnassa parantamisen varaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.1.2017 klo 8.27

Alkoholin, tupakan ja rahapelien myynnin sekä pelaamisen ikärajavalvontaa testattiin pääkaupunkiseudulla marras-joulukuussa 2016 Länsi-Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Yhteensä tehtiin 439 ostokoetta. Koeostajina toimivat täysi-ikäiset, mutta nuorelta näyttävät opiskelijat Stadin ammattioppilaitoksen Lehtikuusentien yksiköstä, Espoon seurakunnasta ja Metropolia-ammattikorkeakoulun Myyrmäen yksiköstä. Koeostoja tehtiin yhteensä 113 myyntipisteessä: mukana oli kioskeja, huoltoasemia, pieniä ja suuria vähittäismyymälöitä, hypermarketteja sekä Alkon myymälöitä ja RAY:n pelisaleja.

Tulokset olivat hyvin samansuuntaisia kaikkialla
 

Kokonaistulokset

Alkoholi

Tupakka

Rahapelit

Kysyi henkilöllisyystodistusta – Kieltäytyi myymästä / esti pelaamisen

Helsinki

Espoo

Vantaa

48 %

72 %

53 %

70 %

69 %

71 %

14 %

11 %

25 %

Kysyi henkilöllisyystodistusta – Myi / Ei estänyt pelaamasta

Helsinki

Espoo

Vantaa

4,5 %

0 %

3 %

5,5 %

6 %

0 %

0 %

4 %

1 %

Ei kysynyt henkilöllisyystodistusta ja myi /antoi pelata

Helsinki

Espoo

Vantaa

48 %

28 %

44 %

24 %

25 %

29 %

86 %

85 %

74 %


Ostokokeiden tulokset olivat pääosin hyvin samansuuntaisia kaikilla paikkakunnilla. Helsingissä ja Vantaalla noin puolet alkoholin koeostoista meni niin, että myyjä ei kysynyt papereita koeostajilta. Tätä tulosta voidaan pitää huolestuttavana, ja alkoholin myynnin ikärajavalvontaa pitäisi tehostaa. Espoossa ikärajavalvonta oli alkoholin myynnissä tiukempaa; koeostoista vain 28 prosenttia onnistui ilman henkilöllisyystodistusta. Tupakan myynnissä toimittiin kaikkialla aikaisempia vuosia tiukemmin: paperit tarkastettiin 70 prosentilta ostajista.

Rahapelit olivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana ostokokeissa Espoossa ja Helsingissä; Vantaalla rahapelejä on testattu pienimuotoisesti v. 2015. Kokeita tehtiin RAY:n pelisaleissa ja kauppojen yhteydessä olevilla peliautomaateilla. Lisäksi koeostoissa olivat mukana kassoilta ostettavat Veikkaus Oy:n kuponkipelit ja arvat sekä Fintoton hevospelit. Rahapelien ja -pelaamisen tulokset osoittavat selvästi, että ikärajavalvontaa tulisi tehostaa. Vantaalla rahapelien iän tarkasti 25 prosenttia myyntipaikoista, Helsingissä 14 prosenttia ja Espoossa 11 prosenttia myyntipaikoista. 

Kaupoissa ikärajavalvonta tuntuu toimivan tehokkaammin kuin kioskeissa ja huoltoasemilla. Kokeet osoittivat, että Alkon myymälät eivät selvinneet tämänkertaisista ostokokeista puhtain paperein. 

Ikärajavalvontaa kehitetään kaupungin, poliisin ja alkoholin vähittäismyyjien yhteistyönä

Ostokokeet perustuvat valtakunnalliseen Pakka-toimintamalliin, joka on THL:n kehittämä yhteisöllinen toimintamalli alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi paikallisella tasolla. Ostokokeiden tuloksia ja ikärajavalvonnan kehittämistä mietitään tarjontatyöryhmissä, joihin osallistuvat kaupunkien, poliisin, aluehallintoviraston sekä vähittäiskaupan ja ravintoloiden edustajat. Espoossa tarjontatyöryhmä on toiminut jo vuodesta 2014 lähtien, Vantaalla ja Helsingissä tarjontatyöryhmät ovat aloittaneet toimintansa vuoden 2016 aikana. Työryhmien tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja järjestämällä erilaisia kampanjoita, tapahtumia ja koulutuksia asian tiimoilta.