Älä välitä alkoholia alaikäiselle! - Ehkäisevä päihdetyö kampanjoi pääkaupunkiseudulla

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
26.4.2016 klo 12.39

Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla järjestetään erilaisia tempauksia huhti–toukokuussa teemalla ”Älä välitä alkoholia alaikäiselle”. Kampanjan tavoitteena on herätellä aikuisia, vanhempia ja täysi-ikäisiä nuoria alkoholin välittämisen haitallisuudesta alaikäisen terveydelle ja turvallisuudelle.

Samalla nostetaan esille vähittäismyynnin ja lähiyhteisön mahdollisuudet puuttua alkoholin välittämiseen alaikäisille. Kampanja muistuttaa, että alkoholin ja tupakan välittäminen alaikäiselle on laitonta. Kaupoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota iän tarkistamiseen ja puututaan alkoholin välittämiseen alaikäiselle.

Espoossa ”Älä välitä alkoholia alaikäiselle”-kampanja järjestetään jo kolmatta kertaa Vapun ja koulun päättäjäisten aikoihin. Tänä vuonna kampanja-aika on 18.4.–5.6.2016. Kampanjassa ovat mukana kaikki Espoon Lidl-, S-Market- ja Alepa -myymälät, Tokmanni -tavaratalot, neljä ABC-liikennemyymälää, Neste Muurala ja Kauklahden Valintatalo. Kampanja näkyy katukuvassa esimerkiksi myyjien rintamerkein sekä kampanja-aiheisten julisteiden muodossa. Espoossa kampanjaa tukevat Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelut, liikunta- ja nuorisopalvelut, poliisi ja Aluehallintovirasto.

Helsingissä ovat Pakka-ohjausryhmä yhdessä Aluehallintoviraston ja Päivittäistavarakauppa ry:n kanssa puolestaan haastaneet Pakka-pilottialueen eli Pohjois-Haagan ja Läntisen-Helsingin alueen kaupat ja kioskit mukaan Älä välitä -kampanjaan. Heille on lähetetty THL:n Skarppi-rintamerkkejä ja pyydetty kiinnittämään ne kassahenkilökunnan vaatetukseen ainakin kampanjan ajaksi. Rintamerkit sopivat hyvin pysyvään käyttöön; niillä vähittäismyyntipiste voi osoittaa panostavansa ikärajavalvontaan muutoinkin kuin kampanjan aikana ja siten sitoutuneensa Pakka-toimintaan.

Vantaalla toimijat Nuorisopalveluista, Laurea -ammattikorkeakoulusta ja Ehkäisevän päihdetyön yksiköstä jalkautuvat kadulle vappu- ja koulunloppumisviikolla. Katutempauksessa pyydetään ohikulkijoita osallistumaan katugalluppiin, jonka kysymysten tarkoituksena on saada aikuiset pohtimaan vastuullisuuden kysymyksiä liittyen alkoholin ja tupakan välittämiseen alaikäisille. Tänä vuonna Vantaan kampanja näkyy myös somessa; Twitterissä pyörii #kiitoskunvälitätVantaa -kampanja ja välittäjät.com-sivustolla voi testata tietonsa aiheesta. Lisäksi kampanjassa mukana oleviin kauppoihin tullaan toimittamaan THL:n Skarppi kassa-rintamerkkejä ja ”Ethän välitä tupakkaa tai alkoholia alaikäisille”-kassatarroja.

Myös Alko Oy ja R-Kioskit Oy ovat mukana valtakunnallisesti kampanjassa omalla kampanjamateriaalillaan.

Pääkaupunkiseudun kampanjat ovat osa valtakunnallista Pakka-toimintaa. Paikallisen alkoholipolitiikan toimintamalli (Pakka) on suomalainen ehkäisevän päihdetyön yhteisövaikuttamisen malli, jolla halutaan ehkäistä alkoholin, tupakan ja rahapelien aiheuttamia ongelmia vaikuttamalla niiden saatavuuteen. Pakka -toimintamallissa tehdään paikallisesti yhteistyötä niin nuorten ja vanhempien kuin elinkeinonharjoittajien sekä kunta- ja järjestötoimijoiden kanssa.

Lisätietoja

  • Espoo: Martti Marila, johtava sosiaalityöntekijä, 050 3810296, Espoon mielenterveys- ja päihde-palvelut, Espoon kaupunki ja Anu Mäkinen, johtava nuorisonohjaaja, 050 354 3971, Espoon nuorisopalvelut

  • Helsinki: Auli Lindroos, erityissuunnittelija, 09 310 242 97, Aikuisten ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö, Helsingin kaupunki

  • Vantaa: Sanna Martikainen, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, 09 839 26044 ja Kati Tervo, erityissosiaaliohjaaja, 09 839 23417, Ehkäisevän päihdetyön yksikkö, Vantaan kaupunki