Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelut on tukenasi mielenterveyden ja päihteidenkäytön ongelmissa ympäri vuorokauden, kun sitä tarvitset. 

Puhelinpalvelumme p. 09 816 31300 palvelee arkisin klo 8-16 ajanvaraus-, ohjaus- ja neuvonta-asioissa. Yli 18-vuotiaat voivat varata ajan myös verkosta. 

Jos koronaepidemia huolettaa tai ahdistaa, voit olla yhteydessä puhelinpalveluumme arkisin klo 8-16 tai esim. Mieli ry:n kriisipuhelimeen p. 09 2525 0111.

Ison Omenan palvelutorin mielenterveys- ja päihdeklinikka auttaa aikuisia ja 13–22-vuotiaita nuoria ilman ajanvarausta ma–to klo 8–18, pe klo 8–16. Tule käymään, jos tarvitset apua itsellesi tai tukea läheisesi tilanteeseen. Ensimmäisellä tapaamisella arvioimme tilanteesi ja aloitamme hoidon suunnittelun kanssasi. Klinikan löydät Ison Omenan palvelutorilta, kauppakeskuksen 3. kerros, Suomenlahdentie 1.
Katso sijaintimme Palvelutorin kartalta (pdf). 

Arkena klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin sinua auttavat:

Neuvonta, ajanvaraus ja ammattilaisten konsultaatiot

 • Neuvonta ja ajanvaraus puhelimitse arkisin klo 8–16, p. 09 816 31300. Samasta numerosta voit varata ajan sekä aikuisten palveluihin että Nuorisopoliklinikka Nupoliin (13–22-vuotiaille).
 • Puhelinpalvelusta saat myös nopeasti omahoito-ohjeita, arvion hoidon tarpeesta ja opastusta tilanteeseen soveltuvien palvelujen pariin.

 • Puhelinpalvelu tarjoaa myös konsultaatioapua sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Ammattilaiset voivat kysyä puhelinpalvelusta neuvoja asiakkaiden tilanteisiin ja asiakkaiden ohjaamiseen.

 • Vastaanottoajan peruutukset on tehtävä vastaanottoaikaa edeltävänä arkipäivänä klo 14 mennessä. Voit peruuttaa ajan verkossa tai puhelimitse.

Mielenterveyspalveluja sähköisesti ympäri vuorokauden

Aikuisille

Nuorille

 • Nuorten mielenterveystalo: tietoa, neuvoja, testejä ja oma-apuohjelma
 • Sekasin-chat: voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti (Suomen Mielenterveysseuran palvelu)

Lapsille ja perheille

 

Avoin ryhmätoiminta

Aamuryhmä ma–pe klo 9.00–10.30, Kalaonnentie 8, 2. kerros

Aamuryhmä tauolla toistaiseksi!

Aamuryhmä kokoontuu maanantaisin ja torstaisin klo 9-10.30, osallistujia enintään 10 henkilöä.

Ryhmä on tarkoitettu täysi-ikäisille espoolaisille, jotka haluavat keskustella omasta päihteiden käytöstään. Ryhmään osallistumista suositellaan esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeklinikan asiakkaille sekä vieroitushoidon tai laitoskuntoutuksen jälkeen. Olet tervetullut mukaan, vaikka et olisikaan asiakkaana muissa palveluissamme. Aamuryhmää ohjaa 1-2 mielenterveys- ja päihdeklinikan työntekijää yhdessä kokemusasiantuntijan kanssa. Muilta osallistujilta saat vertaistukea. Ryhmän säännöistä tärkein on päihteettömyys. Osallistuminen on maksutonta. Ryhmä on suomenkielinen.

Hyvinvointiryhmä ke klo 16-17.30, Kalaonnentie 8, 2. kerros

Hyvinvointiryhmä tauolla toistaiseksi!

Ryhmä on tarkoitettu täysi-ikäisille espoolaisille, jotka miettivät omaa mielenterveyttään ja jaksamistaan. Hyvinvointiryhmä on tarkoitettu mielen hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Ryhmässä on vaihtuvia teemoja mielenhyvinvointiin liittyvistä aiheista kuten uni, tunteiden säätely sekä masennus. Ryhmään osallistumisesta voit sopia oman työntekijän kanssa tai soittamalla Mielenterveys- ja päihdepalvelujen ohjaus- ja neuvontanumeroon p:09 81631300. Osallistuminen on maksutonta ja ryhmä on päihteetön. Ryhmä on suomenkielinen.

Selviämishoito ja vieroitushoito

Kalaonnentie 8, 02230 Espoo.
Avoinna joka päivä ympäri vuorokauden
Neuvonta, p. 046 877 3678

Selviämishoitoasema on avoinna ympäri vuorokauden. Palvelumme on maksuttomia:

 • Päihtyneiden henkilöiden sairaanhoidollinen seuranta (varsinainen sairaanhoito annetaan terveysasemalla tai Jorvin sairaalassa)
 • Päihdehoitoon liittyvä neuvonta.

Vieroitushoito

Vieroitushoidon osasto, ajanvaraus ja hoidon tarpeen arviointi ma-pe klo 8.30–11.30 p. 046 877 3708
Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus, Kalaonnentie 8 (Matinkylä)

Ota yhteyttä, jos et pysty yksin lopettamaan päihteiden käyttöä. Arvioimme tilanteesi yhdessä kanssasi ja etsimme sinulle soveltuvan hoitovaihtoehdon.

 • Avovieroituksessa asut kotona ja käyt vastaanotolla päivittäin. Palvelua voidaan tarvittaessa tuoda myös kotiisi. Avovieroitus on maksutonta.
 • Laitosvieroituksessa olet hoidossa vieroitushoito-osastolla yhden hengen huoneessa. Osastovieroitushoidon ajalta peritään lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivähinta. Lue lisää asiakasmaksuista täältä.

Korvaushoito

Opioidikorvaushoidon tavoitteena on huumeiden käytön lopettaminen ja kuntoutuminen tai elämänlaadun parantaminen. Hoito on pitkäkestoista ja toteutetaan pääosin avohoitona. Korvaushoitoa varten tarvitset lääkärin lähetteen.

 • Pyydä lähete korvaushoitoon omalta terveysasemaltasi tai muulta lääkäriltä.
 • Lähetteellä pääset HUS:n päihdepsykiatrian poliklinikalle, jossa tilanteesi arvioidaan ja sinulle etsitään soveltuva hoito.
 

Linkki: Espoon terveys- ja sosiaalineuvonta

Espoon Linkin palvelut on tarkoitettu suonensisäisiä huumeita käyttäville henkilöille. Linkissä voi asioida sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen kanssa nimettömänä ilman ajanvarausta.

 • ma klo 10-15
 • ti klo 10-15
 • ke klo 10-17
 • to klo 10-15
 • pe klo 10-15

Linkin työntekijät saat kiinni arkisin puh 09-816 27360 tai 040-551 9725. Osoite Kannusillankatu 8 Espoon keskus

Linkissä voi vaihtaa puhtaita pistosvälineitä ja saa tietoa muun muassa päihteidenkäyttöön liittyvistä terveyshaitoista, oman terveyden edistämisestä, tartuntataudeista ja sosiaalipalveluista. Linkissä on mahdollista testata tartuntatauteja kuten C-hepatiitti, HIV ja sukupuolitauteja, saada A- ja B-hepatiitti-, influenssa- tai jäykkäkouristusrokotus tai hoitaa pieniä haavoja. Lisäksi Linkissä on viikottain mahdollista tavata lääkäri. Lääkäri on paikalla keskiviikkoisin klo 15-16.

Asumispalvelut

Järjestämme mielenterveys- ja päihdeasiakkaille erilaisia asumispalveluja, kuten tuettua asumista, palveluasumista  ja tehostettua palveluasumista. Kaupunki omistaa osan asunnoista ja osa palveluista hankitaan ostopalveluna. Etsimme tilanteeseesi parhaiten soveltuvan ratkaisun. Lisätietoja asumispalveluista saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen mtpasiakasohjaus@espoo.fi .

Omien asumispalvelujen yhteystiedot:

 • Auroranportin tukiasunnot os. Aurorankuja 2, puh.046 8773862
 • Sepänkylän tukiasunnot os. Palomiehentie 1, puh. 050 5004 952
 • Neppersin tukiasunnot os, Vanhankartanontie 29, puh. 050 5727 709
 • Olarinluoman tukiasunnot os. Luomanportti 11, puh. 050 5541 702
 • Olarinluoman palveluasunnot ps. Luomanportti 11, puh. 043 8247 209

Tilapäismajoitus asunnottomille espoolaisille päihdeasiakkaille Olarinluoman vastaanottokodissa

Olarinluoman vastaanottokotiin voit tulla ympäri vuorokauden ilman ajanvarausta tai lähetettä, henkilökuntaa on aina paikalla. Vastaanottokodissa saat tilapäisen majoituksen ja siihen liittyvät peruspalvelut. Saat myös apua pysyvän asuin- tai hoitopaikan etsimisessä.

Os. Luomanportti 9, PL 20205, 02070 Espoon kaupunki, puh. 050 0515 978