Kuntoutus ja apuvälineet

Kuntoutusta (fysioterapia, jalkaterapia, puheterapia, ravitsemusterapia, toimintaterapia) ja apuvälinepalveluita voi saada vamman tai sairauden vuoksi. Kuntoutuksen avulla ylläpidetään ja parannetaan asiakkaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Tavoitteena on tukea itsenäistä suoriutumista liikkumisessa ja päivittäisissä toiminnoissa.

Tällä sivulla kuvataan aikuisten sekä vammaisten henkilöiden kuntoutuspalveluja.

 

Apuvälinepalvelut

Espoolaisten apuvälinepalveluja hoitaa HUS Apuvälinekeskus, joka palvelee Espoon sairaalan tiloissa osoitteessa Karvasmäentie 6.

 

Fysioterapia

Ajanvaraus

Fysioterapian verkkoajanvarauksessa voit varata tutkimusajan tai ohjaus- ja neuvonta-ajan fysioterapiaan itsellesi tai 8–14-vuotiaalle lapsellesi. Voit myös siirtää ja perua kyseisiä aikoja.

Puhelinajanvaraus toimii takaisinsoittopalveluna. Voit soittaa numeroon 09- 816 36000 arkisin klo 8.30-13.00. Ajanvaraajat soittavat takaisin klo 15 saakka. Jo varatun ajan voit perua ympäri vuorokauden vastaajaan.

 • Aikaa varatessasi kerro, mihin tarvitset fysioterapiaa ja onko sinulla lähetettä.
 • Ensimmäistä käyntiä varten on hyvä varata 45 minuuttia.
 • Voit tulostaa esitietolomakkeen ja täyttää sen jo kotonasi.

Näin palvelemme: vastaanotot ja ryhmät

Avofysioterapia on yksilö-ja ryhmämuotoista toimintaa, jonka tavoitteena on liikunta- ja toimintakyvyn kehittyminen. Tapaat fysioterapeutin 1-5 kertaa. Tarvittaessa järjestämme myös seurantakäyntejä.

Miten avofysioterapiaan pääsee?

 • Fysioterapeutin ohjauskäynnille pääsee ilman lähetettä 1-3 kertaa.
 • Muille käynneille pääsee terveyskeskuslääkärin, terveydenhoitajan, erikoissairaanhoidon lääkärin tai yksityislääkärin lähetteellä.

Fysioterapiaryhmät

Fysioterapeutti arvioi ryhmään osallistumisen tarpeen tutkimuskäynnillä. Fysioterapiaryhmät kokoontuvat 1-2 kertaa viikossa, 30-60 min/kerta. Ryhmäjakso kestää korkeintaan kaksi kuukautta. Ryhmätoiminnan kautta motivoimme omaehtoiseen liikuntaan siirtymistä.

 • Allasryhmät kokoontuvat 1-8 kertaa tarpeen mukaan.
 • Harjoitteluterapiaryhmän tavoitteena on oireiden helpottuminen sekä liikunta- ja toimintakyvyn kehittyminen yksilöllisen harjoitusohjelman avulla. Ryhmä toteutetaan saliharjoitteluna.
 • Lasten fysio- ja toimintaterapiaryhmä on tarkoitettu 4–6-vuotiaille lapsille, joiden kokonaiskehitys on viivästynyt. Ryhmän tavoitteena on tukea lasten karkeamotorisia taitoja ja vuorovaikutustaitoja yhteistoiminnan ja liikunnan kautta.
 • Perhevalmennusryhmät ovat tarkoitettu ensisynnyttäjille. Ryhmät kokoontuvat kerran ennen synnytystä ja kerran synnytyksen jälkeen. Ryhmään voi ilmoittautua raskausviikosta 12 lähtien (max rv 20). Ryhmään osallistumalla saat tietoa itsenäisestä harjoittelusta raskauden aikana ja sen jälkeen, lantionpohjan toimintahäiriöistä  ja niiden ennaltaehkäisystä. Lisäksi ryhmässä tuetaan vauvan luonnollista motorista kehitystä.
 • Selkävoitto-ryhmässä harjoitellaan lantion ja lannerangan toiminnallista hallintaa. Ryhmä soveltuu hyvin akuutin selkäkipuvaiheen helpotuttua tai jatkokuntoutuksena selkäleikkauksen jälkeen. Ryhmä ei sovellu moniongelmaisille, tuoreesta vammasta tai akuutista välilevyperäisestä kivusta kärsiville potilaille. Hyötyäkseen potilaan on oltava intensiiviseen harjoitteluun motivoitunut.
 • Toimintakykyryhmässä harjoittelevat potilaat, joiden selviytyminen arkipäivän tilanteissa on heikentynyt. Ryhmän tavoitteena on tasapainon ja alaraajojen lihasvoimien lisääntyminen kaatumisten vähentämiseksi.

Fysioterapian asiakasmaksut

Fysioterapian toimipisteet

Kanta-Espoon fysioterapia / Espoon keskus
Käyntiosoite: Kaivomestarinniitty 2
Postiosoite: PL 2512, 02070 Espoon kaupunki

Espoonlahden fysioterapia
Käyntiosoite: Merikansantie 4 (0-kerros)
Postiosoite: PL 2400, 02070 Espoon kaupunki

Leppävaaran fysioterapia
Käyntiosoite: Konstaapelinkatu 2 (3. kerros)
Postiosoite: PL 2119, 02070 Espoon kaupunki

Tapiolan fysioterapia
Käyntiosoite: Ahertajantie 2 (4. kerros)
Postiosoite: PL 2229, 02070 Espoon kaupunki

Jalkaterapia

Tapiolan terveysasemalla toimiva Espoon jalkaterapiayksikkö hoitaa pääasiassa diabeetikoita ja nivelreumaa sairastavia potilaita.

Jalkaterapian yhteystiedot

Tapiolan terveysaseman jalkaterapia
Puh. 09 816 27770 arkisin klo 8−14
Tallenna numerosi automaattiin, soitamme sinulle takaisin.
Käyntiosoite: Ahertajantie 2
Postiosoite: PL 2200, 02070 Espoon kaupunki

Miten jalkaterapiaan pääsee?

Jalkaterapiaa saavat ensisijaisesti ne espoolaiset diabetespotilaat, joiden jalkojen terveys on uhattuna. Tähän ryhmään kuuluvilla potilailla on jaloissa tuntomuutoksia, virheasentoja, verenkierron muutoksia tai haavoja, tai heiltä on amputoitu alaraaja, jalkaterä tai varvas. Jalkaterapiaa voivat tarvittaessa saada myös nivelreumaa, vaikeaa alaraajojen neuropatiaa ja valtimokovettumatautia sairastavat potilaat.

Jalkaterapiaan tarvitaan lähete. Lähetteen tekee lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja, ja sen perusteella jalkaterapeutti arvioi jalkaterapian tarpeen. Lähetteen saat omalta terveysasemaltasi.

Jalkaterapian asiakasmaksut

Jalkaterapiakäynnistä peritään 9 euron suuruinen maksu.

Ohjeita kotihoitoon

Jalkojen omahoito-ohjeita Terveyskirjastossa: Terveet jalat

Jalkaterapiayksikkö järjestää intensiiviryhmiä potilaille, jotka ovat kiinnostuneita jalkojen omahoidosta. Omahoitoryhmässä käydään läpi iho- ja kynsiongelmia, virheasentojen tunnistamista ja hoitoa sekä sukkien, kenkien ja pohjallisten vaikutusta jalkaterveyteen, jalkavoimistelua unohtamatta. Ryhmät ovat maksuttomia ja niihin pääset lääkärin, terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan lähettämänä. Ryhmään osallistuminen edellyttää normaalia toimintakykyä.

Ryhmät keväällä 2019

29.1., 9.4. klo 13–15
Tapiolan terveysasema
5. krs, neuvotteluhuone Ahertaja
Ahertajantie 2, Espoo

26.2., 12.3., 7.5. klo 13–15
Leppävaaran terveysasema
1. krs neuvotteluhuone Kaari
Konstaapelinkatu 2, Espoo

Kehitysvammaisten kuntoutus

Avokuntoutuksessa arvioidaan kehitysvammaisten fysio-, toiminta- ja puheterapian tarvetta sekä tehdään kuntoutussuunnitelmia suomen kielellä espoolaisille lapsille ja aikuisille, joilla on diagnosoitu kehitysvamma alle 18-vuotiaana.

Kehitysvammaisten kuntoutuspalvelujen yhteystiedot

Puhelinpalvelu (takaisinsoittopalvelu) arkisin klo 8.30–13,p. 09 816 36000
Katuosoite: Pihatörmä 1 C, 3. krs
Postiosoite: Avokuntoutus, PL 2311, 02070 ESPOON KAUPUNKI
Faksi: 09 816 42381
Pysäköinti: Parkkipaikat kattopiha P3, inva-paikka C-talon oven edessä.

Miten kehitysvammaisten kuntoutukseen pääsee?

Asiakkaaksi voi hakeutua, kun seuranta erikoissairaanhoidossa päättyy tai kun kehitysvammainen muuttaa Espooseen toiselta paikkakunnalta.

Näin palvelemme

Valtaosa kuntoutuksesta toteutuu Kelan järjestämänä vaativana kuntoutuksena, jolloin toteuttajina ovat yksityiset Kelan sopimusterapeutit. Mikäli kyseessä ei ole vaativan kuntoutuksen asiakas, kaupungin omat terapeutit toteuttavat kuntoutusta tarpeen mukaan joko ryhmäkuntoutuksena tai yksilöterapiana.

Kehitysvammaisten asiakkaiden tukena on myös psykologi, joka käy tukikeskusteluja asiakkaiden ja heidän vanhempiensa kanssa kehitysvammaan liittyvissä asioissa. Psykologi toteuttaa myös avokuntoutuksen lääkärin pyytämiä arviointeja.

Avokuntoutuksen asiakkaina on noin 1000 eri ikäistä kehitysvammaista henkilöä, joiden kuntoutusasioita hoitavat työntekijät ovat pääosin terapeutteja. Sairaanhoito, lääkitykset ja kiireelliset asiat hoidetaan kehitysvammaisillakin normaalisti omalla terveysasemalla.

Kuntoutussuunnittelu

Kuntoutussuunnittelijoilta saat neuvontaa ja ohjausta kuntoutukseen liittyvissä asioissa.

Näin palvelemme

Ole yhteydessä kuntoutussuunnittelijaan kun tarvitset

 • kuntoutussuunnitelman Kelan vaativaan kuntoutuksen tai vakuutusyhtiön järjestämän kuntoutuksen hakemiseksi
 • neuvontaa ja ohjausta fysio-, toiminta- tai puheterapiaan liittyen.

Kuntoutussuunnittelijoiden yhteystiedot

Ajanvaraukset arkisin klo 8.30–13, p. 09 816 36000 (takaisinsoittopalvelu)
Postiosoite: Avokuntoutuspalvelut, kuntoutussuunnittelu, PL 2311, 02070 Espoon kaupunki
Sähköposti: kuntoutussuunnittelu@espoo.fi
Kun olet meihin yhteydessä sähköpostitse, kirjoitathan viestiin nimesi, puhelinnumerosi ja yhteydenoton syy.

Puheterapia aikuisille

Puheterapian yhteystiedot ja ajanvaraus

Puheterapian sähköinen ajanvaraus:
Voit varata vastaanottoajan puheterapiaan itsellesi sähköisen ajanvarauksen kautta, jos olet  yli 18-vuotias etkä tarvitse vieraankielen tulkkia ja sinulla on lääkärin tai puheterapeutin suositus tai lähete aikuisten puheterapiaan. Voit myös siirtää ja perua sähköisesti varatun ajan.  Aikaa varatessasi kerro, miksi tarvitset puheterapia-ajan ja onko sinulla lähetettä.

Huomioithan, että kaikkia puheterapian aikoja ei voi perua tai siirtää sähköisesti. Tietyt ajat saattavat olla sidottuja tiettyyn ajanjaksoon tai sijaintiin, jolloin ajan peruminen tai siirto edellyttävät keskustelua. Jos verkkoajanvarauksessa ajan peruminen tai siirto eivät onnistu, ole hyvä ja ota yhteyttä keskitettyyn ajanvaraukseemme. Kehitysvammaisten puheterapia-ajat varaat puhelimitse keskitetyn ajanvarauksen kautta.

Puheterapian sähköinen ajanvaraus

Ajanvaraukset puhelimitse arkisin klo 8.30–13, p. 09 816 36000 (takaisinsoittopalvelu)
Katuosoite: Pihatörmä 1 C, 3. krs. (sisäänkäynti kattopihalta A3)

Miten puheterapiaan pääsee?

Aikuisten puheterapiaan voivat ottaa yhteyttä yli 18-vuotiaat asiakkaat, joilla on jostain neurologisesta sairaudesta tai vammasta johtuva ongelma, joka vaikeuttaa

 • kielellisiä toimintoja (puheen ymmärtämisen vaikeus, luetun ymmärtämisen vaikeus, puheen tuoton vaikeus, kirjoittamisen vaikeus)
 • puhemotorisia toimintoja (puheen epäselvyys, äänen tuottamisen vaikeus)
 • nielemistoimintoja (ruuan tai juoman nielemisen tai käsittelyn vaikeus).

Puheterapeutti ohjaa tarvittaessa muissakin puheeseen liittyvissä ongelmissa, kuten änkytyksessä, äännevirheissä ja äänihäiriöissä.

Ravitsemusterapia

Ravitsemusterapian yhteystiedot

Ajanvaraus: p. 09 816 34500 arkisin klo 7–18
Samasta numerosta voit perua aikasi.
Katuosoite: Ahertajantie 2, 5. krs

Miten ravitsemusterapiaan pääsee?

Henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa saa erityisissä ravitsemukseen liittyvissä ongelmatilanteissa. Näihin kuuluvat mm. ruoka-aineallergiat, syömishäiriöt, puutteelliset kasvisruokavaliot, ali- ja ylipaino, munuaistaudit, keliakia ja monet ruoansulatuskanavan ongelmat. Henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa varten tarvitaan lääkärin tai terveydenhoitajan lähete.

Ruokapäiväkirja

Toimintaterapia aikuisille

Toimintaterapian tarkoituksena on tuoda apua arkeen niin, että ihminen toimintakyvyn rajoituksistaan huolimatta löytää keinot huolehtia itsestään, olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, tehdä työtä tai opiskella ja viettää vapaa-aikaa.

Toimintaterapian yhteystiedot ja ajanvaraus

Toimintaterapian sähköinen ajanvaraus:
Voit varata vastaanottoajan toimintaterapiaan itsellesi sähköisen ajanvarauksen kautta, jos olet yli 18-vuotias etkä tarvitse vieraankielen tulkkia ja kun sinulla on lääkärin, hoitajan, toimintaterapeutin tai fysioterapeutin suositus tai lähete aikuisten toimintaterapiaan. Voit myös siirtää ja perua sähköisesti varatun ajan. Aikaa varatessasi kerro, miksi tarvitset toimintaterapia-ajan ja onko sinulla lähetettä.

Huomioithan, että kaikkia toimintaterapian aikoja ei voi perua tai siirtää sähköisesti. Tietyt ajat saattavat olla sidottuja tiettyyn ajanjaksoon tai sijaintiin, jolloin ajan peruminen tai siirto edellyttävät keskustelua. Jos verkkoajanvarauksessa ajan peruminen tai siirto eivät onnistu, ole hyvä ja ota yhteyttä keskitettyyn ajanvaraukseemme. Kehitysvammaisten toimintaterapian ajanvaraus sekä kotikäynti- ja ortoosiajat varataan puhelimitse keskitetyn ajanvarauksen kautta.

Toimintaterapian sähköinen ajanvaraus

Ajanvaraukset puhelimitse arkisin klo 8.30–13, p. 09 816 36000 (takaisinsoittopalvelu)
Katuosoite: Merikansantie 4 C, sisäänkäynti D, 02320 Espoo
Postiosoite: PL 2708, 02070 Espoon kaupunki
Pysäköinti: Inva-paikka hoivakodin edessä

Miten toimintaterapiaan pääsee?

Toimintaterapiaan pääsee lääkärin, kotihoidon, sosiaalityöntekijän tai fysioterapeutin ohjaamana. Voit myös itse ottaa yhteyttä soittamalla ajanvarausnumeroon.

Näin palvelemme

Esimerkkejä aikuisten toimintaterapiapalveluista:

 • Toimintakyvyn arvioiminen
 • Apuvälinetarpeen arvioiminen
 • Asunnonmuutostyötarpeen arvioiminen (katso myös Vammaispalvelut)
 • Asioimiseen ja kotielämään liittyvien toimintojen arvioiminen
 • Toimintakokonaisuuksien hallinnan edistäminen esimerkiksi itsestä huolehtimisen, kodinhoidon, harrastusten tai asioinnin
 • Eri toimintavalmiuksien harjoittaminen kuten esimerkiksi hienomotoriikan, hahmottamisen tai muistin
 • Muiden toimintaa mahdollistavien tekijöiden edistäminen esimerkiksi käden lepo-ortoosien valmistaminen
 • Ohjaus ja neuvonta