Yleiset terveyssuositukset

Ravitsemus

Nuorille suositellaan säännöllistä ruokailua viisi kertaa päivässä (aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala). Monipuolinen ruokavalio on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Kasviksia olisi hyvä nauttia päivittäin noin 400-500g ja maitotuotteita noin 8 dl (tästä osa voi olla juustoa). Tarvittaessa vajaata kalsiumin saantia voi korvata kalsium-lisällä. Kalaa olisi hyvä syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Alle 18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 10 µg päivittäin ympäri vuoden.

Terveydenhoitaja antaa neuvontaa ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Mikäli opiskelijan katsotaan hyötyvän ravitsemusterapiasta, voidaan koulusta tehdä lähete ravitsemusterapeutille. Nuori varaa itse ajan vastaanotolle terveydenhoitajalta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.

Uni

Opiskelija tarvitsee unta 8–9 tuntia joka yö. Illalla tulisi varata riittävästi aikaa rauhoittumiselle ja nukkumiselle. Liian lyhyt tai katkonainen yöuni huonontaa muistamista, oivaltamista ja tiedon sekä taitojen oppimista niin opiskelussa kuin harrastuksissakin. Univaje lisää myös tapaturmien ja onnettomuuksien määrää keskittymiskyvyn heikentyessä.

Liikunta

Liikuntaa suositellaan noin kaksi tuntia joka päivä, tästä osa voi olla hyötyliikuntaa. Meistä jokainen tarvitsee liikuntaa. Lihakset ja luusto vahvistuvat liikkuessa. Keuhkojen, sydämen ja verenkierron toiminta tehostuvat. Liikunta auttaa pitämään painon kurissa ja pienentää monien sairauksien vaaraa. Liikunnalla voidaan ehkäistä monia sairauksia, ja se on myös tehokas keino useiden sairauksien hoitoon.

Liikunta parantaa keskittymiskykyä ja muistia sekä helpottaa nukahtamista. Myös unen laatu parantuu. Tällä tavoin liikunta tukee uusien asioiden oppimista ja auttaa jaksamaan koulussa ja harrastuksissa. Liikunta kohentaa mielialaa ja parantaa itsetuntoa. Liikunnan kautta tutustuu myös uusiin ihmisiin ja oppii toimimaan erilaisissa ryhmissä.

Päihteet

Kaikki päihteet ovat haitallisia kasvulle ja kehitykselle. Lain mukaan ne ovat kiellettyjä alta 18-vuotiailta.