NUPOLI – Apua nuoren elämän pulmatilanteisiin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.2.2020 klo 15.48

Soitan ovikelloa Perkkaan Komentajankatu 5:n kolmannessa kerroksessa. Oven avaa aurinkoinen sairaanhoitaja Annika Kahila. Olen saapunut nuorisopoliklinikka NUPOLIin. Sairaanhoitaja Emilia Hokka istahtaa kahvikupin kanssa mukavannäköiseen nojatuoliin ja vastaava ohjaaja Marjo Eteläpää naputtelee viimeiset muutokset esitysdioihin. ”Olen menossa illalla kertomaan toiminnastamme nuorisovaltuuston kutsumana päihdeiltaan” hän kertoo.  

Palataanpas vähän taaksepäin. Mikä ihmeen NUPOLI? Nuorisopoliklinikka NUPOLI tarjoaa 13–22-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen arviota, ohjausta ja apua elämän pulmatilanteisiin. NUPOLIin voidaan tulla esimerkiksi ahdistuneisuuden ja pahan olon takia. Hoitosuunnitelma tehdään yhdessä nuoren ja perheen kanssa kartoituskäynneillä.  

”Vastaanotolle tultaessa ei yleensä osata kertoa tai sanoittaa, mistä paha olo johtuu. Tiedetään vain, että on paha olo. Siitä sitten rauhallisesti aletaan tilannetta avaamaan ja miettimään, mistä on kyse. Parhaassa tapauksessa sitten tunnistetaan niitä haasteita ja taitoja, joita opettelemalla olo taas tulee paremmaksi.” kuvaa Hokka. ”Suurin työ nuorten täytyy tehdä tapaamisten välillä. Siksi nuorille annetaankin kotiläksyjä ja erilaisia harjoituksia arjessa tehtäviksi. Lopulta se arki kuitenkin määrittää, miten vaikeiden asioiden kanssa päästään eteenpäin.” Jakson lopussa käydään tarkasti läpi varomerkit, joiden täyttyessä olisi syytä ottaa uudelleen yhteyttä. ”Ja mikäli NUPOLIn hoitojakso ei riitä, nuori ohjataan totta kai eteenpäin”. 

NUPOLI on ollut olemassa vuodesta 2007 saakka, mutta nykyisenmuotoiseksi toiminta on asettunut viime vuosien aikana. Tällä hetkellä NUPOLIn kahdessa toimipisteessä työskentelee kaksi psykologia, yksitoista sairaanhoitajaa ja ohjaaja. Lisäksi käytössä on lääkäriresurssi. ”Meille saatetaan tulla todella monenlaisten haasteiden kanssa. Välillä pulmana on vaikkapa peliriippuvuus, mutta toki monesti kyse on ahdistuksesta tai mielenterveys- tai päihdeongelmista.” kertoo Kahila. 

NUPOLIn ei ole tarvinnut aktiivisesti mainostaa toimintaansa, sillä tieto palvelusta on kulkenut tehokkaasti suusta suuhun. Osa asiakkaista ohjautuu NUPOLIin myös yhteistyökumppaneiden, esimerkiksi kouluterveydenhuollon, -kuraattoreiden tai lastensuojelun kautta. ”Tärkeintä olisi, että nuoret tai heidän läheisensä ottaisivat yhteyttä matalalla kynnyksellä, ennen kuin tilanne on mennyt ihan mahdottomaksi” toivoo Eteläpää.   

Emilia Hokka (vas.) , Marjo Eteläpää ja Annika Kahila ovat sitä mieltä, että parasta heidän työssään ovat nuoret. 

Miten NUPOLIn palvelujen piiriin pääsee?  

NUPOLIin voi varata ajan soittamalla mielenterveyspalvelujen yhteiseen palvelu- ja neuvontanumeroon. Puhelinpalvelusta saat myös omahoito-ohjeita, arvion hoidon tarpeesta sekä opastuksen tilanteeseen soveltuvien palvelujen pariin. Lähetettä ei tarvita, kaikki pääsevät vastaanotolle, mutta arviointikäyntiä pystytään tarjoamaan usein vasta muutaman viikon päähän.  

Ryhmätoiminta täydentää yksilövastaanottoja 

Hokka esittelee avaran ja valoisan huoneen. ”Tässä tilassa kokoontuvat erilaiset ryhmämme” Kahila kertoo. ”Harvoin nuoret itse hinkuvat ryhmiin, mutta palaute osallistumisen jälkeen on ollut erinomaista.” naiset kertovat. ”Hyvänä esimerkkinä sosiaalisten tilanteiden jännittäjien ryhmä, jonka tarkoituksena on harjoittaa erilaisia taitoja ihan käytännössä. Yksilövastaanotolla taitoja olisi lähes mahdotonta harjoitella.” Eteläpää täydentää, että ryhmistä nuoret saavat arvokasta vertaistukea ja "ei kenelläkään muulla ole tällaista ongelmaa" -fiilis hälvenee. Myös vanhemmille on omat ryhmänsä, jotka kokoontuvat eri teemojen äärelle säännöllisesti.  

Mahtavat nuoret ja työkaverit 

Eteläpää, Hokka ja Kahila toteavat yhdestä suusta, että parasta heidän työssään ovat nuoret ja se, että jokainen työpäivä on erilainen. Ja toki se, että saa työskennellä mahtavien työkavereiden kanssa. ”Työ on todella monipuolista jo sen vuoksi, että kohderyhmä on niin laaja. Välillä keskustellaan 13-vuotiaan kanssa kännykän nukkumaanmenoajoista ja toisaalta taas 20-vuotiaan kanssa asunnottomuudesta.” kuvaa Hokka.   

NUPOLIn toiminta on vakiinnuttanut itsensä tärkeäksi osaksi Espoon mielenterveys- ja päihdepalveluita ja sen kävijämäärät ovat tasaisesti nousseet. Toimintaa kehitetään jatkuvasti. Pitkän, tai toivottavasti ei-niin-pitkän, tähtäimen suunnitelmana on, että hoitoon hakeutumisen yhteydessä voitaisiin heti antaa starttipaketti, josta saisi apua jo sillä välin, kun odottaa ensimmäistä vastaanottoaikaa.  

NUPOLIn väen terveiset nuorten vanhemmille ovat, että olkaa mukana nuoren hoidossa. Puhukaa lastenne kanssa ja kuunnelkaa heitä ja ottakaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä. Nuorille viesti on melko sama: ”Jos huolettaa, ottakaa yhteyttä. Matalalla kynnyksellä!  

”Olisi ihanaa, jos nuorille saisi viestin, että täällä ovat ne ihmiset, jotka voivat kuunnella ja auttaa.” Eteläpää summaa.  

MITÄ: Nuorisopoliklinikka NUPOLI 
MISSÄ:  1.) Sairaanhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta (hoidontarpeen arvio) ma-to klo 8–18 ja pe klo 8-16 Ison Omenan palvelutorilla, kauppakeskuksen 3. krs, Suomenlahdentie 1 2.) Perkkaan ajanvarausvastaanotto Komentajankatu 5 A 3. krs 3.) Matinkylän ajanvarausvastaanotto Mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus Emppu Kalaonnentie 8 3. krs 
KENELLE: 13-22-vuotiaille nuorille 
PUHELINPALVELU: ma-pe 8–16, 09 816 31300 
NETISSÄ: espoo.fi/nupoli tai fb.me/EspooNupoli   
Verkosta löytyy myös paljon työkaluja, joista voi saada ensiapua tai tukea arkeen. Esimerkiksi Chillaa on yläkoululaisille suunnattu mobiilisovellus, jonka tavoitteena on vähentää stressiä, jännittämistä, ahdistusta ja helpottaa sosiaalisten tilanteiden kohtaamista muun muassa rentoutusharjoitusten, vinkkien ja vertaistuen avulla. Mielen hyvinvointiin liittyviä tehtäviä ja harjoituksia löytyy myös esimerkiksi Mielenterveystalosta

Teksti on osa juttusarjaa, joka esittelee Espoon kaupungin terveyspalveluita, ammattilaisia, ilmiöitä, onnistumisia ja muita kiinnostavia seikkoja. Kirjoittaja on Espoon kaupungin terveyspalvelujen viestintäasiantuntija. Mistä haluaisit lukea seuraavaksi? Lähetä juttuvinkkisi osoitteeseen henna.palonen@espoo.fi.