Päätäit

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Päätäi on ihmisen hiuksissa elävä 2–4 mm:n mittainen loinen. Se on väriltään läpikuultavan harmaa, ja se viihtyy niin puhtaissa kuin likaisissakin hiuksissa. Päätäit tarttuvat hiuksista toisiin välittömässä kosketuksessa, esimerkiksi lasten läheisissä leikeissä. Päätäit saattavat tarttua yhteisessä käytössä olevien kampojen, harjojen, hiusdonitsien ja tekstiilien, kuten pyyheliinojen, tyynyliinojen ja päähineiden välityksellä, jos yhteiskäyttöä on 1–2 vuorokauden kuluessa täin kuoriutumisesta.

Vastuu lapsen hiusten tarkastamisesta ja mahdollisen päätäitartunnan hoitamisesta on lapsen vanhemmilla. Tartunnasta ja hoidosta on tärkeää ilmoittaa lapsen kavereille ja kouluun. Päätäit eivät poistu hiuspohjasta itsestään – niiden häätäminen vaatii aina hoitoa.

Kun lapsi saa tartunnan, kaikkien perheenjäsenten hiukset tulee tarkastaa, jonka jälkeen hoito tehdään vain niille, jotka ovat tartunnan saaneet. Päätäiden häätöhoito käsittää kaksi hoitokäsittelyä. Valmisteesta riippumatta hoito toistetaan 7–10 vrk:n kuluttua. Hoitokäsittelyn jälkeen saattaa kampaamisesta huolimatta löytyä munia, mikä se ei välttämättä ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Kuolleet saivareet eli munat pysyvät hiuksissa vielä jonkin aikaa. Elävien täiden löytyminen on merkki epäonnistuneesta hoidosta tai uudesta tartunnasta.