Kihomadot

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kihomato on ihmisen loinen, joka elää suolistossa. Vaikka kihomato on kiusallinen, se on yleensä vaaraton. Kihomadot ovat vajaan senttimetrin mittaisia vaaleita, rihmamaisia loismatoja. Ihminen saa kihomatotartunnan nielemällä madon munia. Madot aiheuttavat tavallisesti illalla ja yöaikaan kutinaa peräaukon ympäristössä. Raapimisen vuoksi munia joutuu runsaasti vaatteisiin, vuodevaatteisiin ja sormiin, ja sitä kautta uuden, tai saman henkilön suuhun. Madon munia voi kulkeutua myös pyyheliinoihin, alusvaatteisiin sekä kodin pinnoille, joissa munat säilyvät hengissä pari viikkoa. Joskus munia voi olla myös huonepölyssä. Yksittäisen madon elinikä on noin kaksi kuukautta, mutta vaiva saattaa kuitenkin jatkua, koska aina uudet madot jatkavat kiertokulkua samassa ihmisessä.

Uusia kihomatoja kuoriutuu ohutsuolessa noin kymmenen vuorokauden kuluttua tartunnasta. Jos kihomatoja on runsaasti, niitä voi aamuyöstä nähdä peräaukon suulla tai esimerkiksi ulosteen pinnalla.

Kihomatoinfektio hoidetaan apteekista saatavilla lääkkeillä. Koska lääkkeet tehoavat vain aikuisiin matoihin, lääkehoito uusitaan noin kahden viikon kuluttua ensimmäisen hoidon aikana munavaiheessa olevien kihomatojen häätämiseksi. Hoidon onnistumisen varmistamiseksi koko perhe hoidetaan, myös aikuiset.

Hyvä käsihygienia on välttämätön, jotta hoito onnistuisi. Kädet pestään ennen ja jälkeen ruokailun, wc-käynnin yhteydessä sekä aamuin ja illoin. Kynnet on tärkeää pitää lyhyinä. Hoidon jälkeen sängyn ympäristö on hyvä pyyhkiä huolellisesti ja vuodevaatteet vaihdetaan.