Yleiset terveyssuositukset

Ravitsemus

Terveydenhoitaja antaa neuvontaa ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Mikäli oppilaan katsotaan hyötyvän ravitsemusterapiasta, voidaan koulusta tehdä lähete ravitsemusterapeutille.

Perhe tai nuori itse varaa ajan ravitsemusterapeutin vastaanotolle terveydenhoitajalta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Vastaanotolle on hyvä mennä huoltajan kanssa. Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.

Kasvavalle lapselle ja nuorelle suositellaan säännöllistä ruokailua viisi kertaa päivässä (aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala). Monipuolinen ruokavalio ovat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Kasviksia olisi hyvä nauttia päivittäin noin 400–500g ja maitotuotteita noin 8 dl (tästä osa voi olla juustoa). Tarvittaessa vajaata kalsiumin saantia voi korvata kalsiumlisällä.  Kalaa olisi hyvä syödä vähintään kaksi kertaa viikossa, erilaisia kaloja vaihdellen. Alle 18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 7,5–10 µg päivittäin ympäri vuoden.

Uni

Koululainen tarvitsee unta 9–10 tuntia joka yö. Illalla tulisi varata riittävästi aikaa rauhoittumiselle ja nukkumiselle. Liian lyhyt tai katkonainen yöuni huonontaa muistamista, oivaltamista ja tiedon sekä taitojen oppimista niin opiskelussa kuin harrastuksissakin. Univaje lisää myös tapaturmien ja onnettomuuksien määrää keskittymiskyvyn heikentyessä.

Liikunta

Koululaisen tulisi liikkua joka päivä noin kahden tunnin ajan, josta osa voi olla hyötyliikuntaa. Meistä jokainen tarvitsee liikuntaa – lihakset ja luusto vahvistuvat liikkuessa. Keuhkojen, sydämen ja verenkierron toiminta tehostuvat. Liikunta auttaa pitämään painon kurissa ja pienentää monien sairauksien vaaraa. Liikunnalla voidaan ehkäistä monia sairauksia ja se on myös tehokas keino useiden sairauksien hoitoon.

Liikunta parantaa keskittymiskykyä ja muistia sekä helpottaa nukahtamista. Myös unen laatu parantuu. Tällä tavoin liikunta tukee uusien asioiden oppimista ja auttaa jaksamaan koulussa ja harrastuksissa. Liikunta kohentaa mielialaa ja parantaa itsetuntoa. Liikunnan kautta tutustuu myös uusiin ihmisiin ja oppii toimimaan erilaisissa ryhmissä.

Päihteet

Kaikki päihteet ovat haitallisia kasvulle ja kehitykselle. Lisäksi ne ovat lain mukaan kiellettyjä alta 18-vuotiailta.